Nyheter

90 nye dåpssalmer er vurdert – her er finalistene

Tre nye dåpssalmer kniver om førsteplassen i konkurransen som samlet hele 90 bidrag. – Disse nye tilskuddene vil berike salmeskatten vår, og dekke tomrommet for de som i voksen alder velger dåp, sier Jan Stefan Bengtsson.

En overveldet jury fikk 90 nye dåpssalmer for voksne til konkurransen som Tunsberg bispedømme inviterte til. Nå er de tre finalistene plukket ut og vinneren blir kåret torsdag 17. september.

Verdige vinnere

Juryleder Jan Stefan Bengtsson forteller om en hard kamp og vanskelige valg.

– Det er tre meget verdige vinnere vi sitter igjen med. Dette vil berike den norske salmeskatten og bli brukssalmer for en gruppe som har lite å velge i fra dagens salmebok – salmer som sikter mot de som i voksen alder selv velger å døpe seg, sier han.

– Vi er veldig fornøyde med resultatet. Dette er et nytt salmetilfang som vi vil foreslå inn i salmebanken som Kirkerådet har – i samarbeid med Eide forlag. Et tomrom i salmetilfanget er dekket, og vil berike dåpsseremoniene i norske kirker fremover, sier Bengtsson.

Keltisk velsignelse

Sindre Skeie er en av de tre finalistene. Han synes det er veldig stas å havne i finalen i dåpssalme-konkurransen med salmen Nå, i dette rom. Han er storlig imponert over at hele 90 personer har satt seg ned og forfattet nye dåpssalmer.

– Det er en imponerende oppslutning, jeg kjenner jo noen i «bransjen», men ante ikke at 90 salmediktere stod klare til å kaste seg inn i dette. Det er alltid vanskelig å vite om det man har skrevet er bra – og om det blir verdsatt – men det er veldig hyggelig at juryen har har satt pris på bidraget mitt, sier Sindre Skeie.

Han har prøvd å sikte teksten mot målgruppen, unge mennesker som velger dåp.

– Jeg har prøvd å skrive enkelt, men ikke nødvendigvis i et superungdommelig språk, det er jeg nok litt for gammel til kjenne godt nok. Men jeg har ungdommer i huset, og vet litt om hva de er opptatt av. Jeg ville skrive om de livserfaringene de har, i et språk de kan vokse seg inn i. Jeg håper de kan ha glede av salmen også når de er blitt 60, sier han.

Teksten er litt inspirert av keltiske velsignelser foran en reise.

– Som en velsignelse ved reisens start, og et løfte lik den Jesus ga i dåpsbefalingen: Se, jeg er med deg alle dager! Bildet av en strand er knyttet til evangeliefortellingene om Jesu møte med disiplene.

– Det er en salme for ferden videre, og stranden er stedet man reiser fra – og et sted der man blir tatt i mot ved reisens slutt.

Det var melodien til Trond Gilberg som trigget ham til å delta.

– Han kom med en leken melodi som var lett å synge. Den ga meg et spark, uten den inputen ville jeg nok ikke meldt meg på, sier han.

I Guds hender

Den andre finalisten Karin Okkenhaug Seim synes det er veldig hyggelig at juryen likte salmen hennes, Kjære Gud i dine hender.

– Det viktigste for meg var ikke konkurransen, det som betyr enda mer er hvis noen kan få noe fint ut av det jeg og melodiskaper Iver Olav Erstad har fått til sammen. Men konkurransen er selvfølgelig en fin måte å nå ut på, sier hun.

Det begynte med at Iver Olav Erstad kom til henne med en melodi til et plateprosjekt.

– Melodien var ikke tenkt som dåpssalme, men jeg tenkte med en gang at dette var en fin salmemelodi – som jeg ville spare på. Så kom konkurransen, og det kjentes veldig riktig ut å ta den med inn i en dåpssalme, forteller hun.

Hun ville skrive om valget unge mennesker gjør, når de gjennom dåpen legger livet i Guds hender.

– De velger selv tro og dåp, forskjellen fra en barnedåp er stor, og ligger i at man selv velger å bli en del av Guds familie.

Salmen har tre deler – valget av dåp og tro, at man ønsker å leve livet slik Gud ønsker – og gaven som ligger i dåpshandlingen.

– Jeg håper folk får glede av salmen, mitt ønske er å berøre menneskers liv og hjerter. Den er en slags bønn for det man har valgt. Jeg har brukt mitt eget språk, og gjort alt jeg kan for å lage noe ekte, som jeg håper folk kan kjenne seg igjen i – og ta til seg, sier Karin Okkenhaug Seim som er veldig spent på kåringen på torsdag.

Nyvinning

Tredje finalist Lars Tore Bøe synes det er veldig morsomt å bli nominert til en topplassering i dåpssalme-konkurransen.

– Teksten kom først. Salmen Du tar oss inn til deg er preget av koronatiden, med refrenget Du er Gud i alt som måtte hende. Så kom Terje Norum med en melodi. Vi satte oss sammen ved pianoet, og på digitale plattformer – og etter hvert falt ting på plass i en helhet vi var fornøyde med, forteller Bøe.

– Teksten er veldig enkel. Jeg har prøvd å finne nye ord på at Gud møter oss der vi er i livet akkurat nå. Jeg vil komme dem i møte som i voksen alder har gjort det bevisste valget om å la seg døpe.

Bøe er godt kjent med salmetradisjonen, han har jobbet som vikarprest – og har forfattet mye forskjell – fra en kriminalroman om salmedikteren Birgitte Christine Kaas til sonetter som tar utgangspunkt i Bibelens jul- og påsketekster for tidsskriftet Strek.

– Jeg håper at salmen treffer, og at den gir rom for nye tanker. Hymnologisk er dette en viktig nyvinning, det har vært et tomrom i salmeutvalget, det aller meste i Salmeboken er rettet mot barn som bæres til dåpen.

Oppslutningen om konkurransen tyder på at mange er blitt inspirert til å fylle tomrommet.

– Det hadde jo vært ekstra hyggelig om noen av bidragene i fremtiden kan innlemmes i en ny salmebok, sier han.

• LES MER:

• Overveldende respons på dåpssalme-konkurranse

---

Dåpssalmer

  • Tunsberg bispedømme i samarbeid med Lyche Musikkforlag utlyste konkurranse om nye dåpssalmer, særlig med tanke på materiale som egner for de som i voksen alder velger å la seg døpe.
  • 90 bidrag kom inn, nå er tre finalister plukket ut og blir presentert.
  • Finalister: Sindre Skeie, Karin Okkenhaug Seim og Lars Tore Bøe.
  • Vinneren kåres i Tønsberg torsdag 17. desember.
  • Jury: Stefan Bengtsson, Ellen Marie Carlsen og Øystein Lund Olafsen.

---

---

Sindre Skeie (41)

  • Bor i Ås, er gift og har tre barn.
  • Teolog, og jobber nå med en doktorgrad i diakoni, har jobbet mange år som menighetsprest.
  • Deltar fordi han støtter intensjonen om å fylle et tomrom i salmeutvalget, og fordi Trond Gilberg ga ham en melodi som trengte tekst.

---

---

Karin Okkenhaug Seim (43)

  • Bor på Hosle i Bærum, er gift og har to barn.
  • Hun er freelance artist, musiker og sanger og jobber for tiden med sin andre plateutgivelse.
  • Hun deltar i konkurransen med et sterkt ønske om at folk kan få glede av salmen hennes.

---

---

Lars Tore Bøe (62)

  • Bor i Fredrikstad, ugift, lærer og journalist og har to gutter.
  • Han jobber som kirkelig kulturarbeider, som forfatter, lærer og journalist – og er vikarprest.
  • Han deltok i konkurransen fordi Terje Norum hadde en god melodi, og inviterte til samarbeid.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter