Nyheter

Massiv støtte etter Sian-refs

Før helgen gikk MDG-politiker og muslim Shoaib Sultan ut i Vårt Land og refset justisminister Monica Mæland for at hun ikke tok avstand fra hva Sian-leder Lars Thorsen sa i en NRK-debatt.

– Ikke min justisminister, sa Shoaib Sultan om Monica Mæland i en kronikk publisert i Vårt Land fredag formiddag.

Nå har Mæland beklaget for sin manglende støtte til politikerkollega Shoaib Sultan under en NRK-debatt i slutten av forrige uke.

– Jeg er glad for oppklaringen, men avventer og ser om handling følger ord, sier Sultan til Vårt Land.

Det var under Debatten på NRK sist torsdag at Sian-leder Lars Thorsen uttalte at Shoaib Sultan og andre muslimer burde deporteres. Dette fikk svært mange til å reagere i sosiale medier, også Sultan selv.

– Jeg reagerte på at Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter var så tydelig i sin kritikk av Sians budskap, og likevel følte verken Mæland eller Siv Jensen for å si seg enig, sier Sultan.

På fredag konfronterte VG Justisdepartement med hvorfor Mæland ikke adresserte Thorsens ønske om å deportere og internere muslimer.

Mandal 20200629. 
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland åpnet mandag Mandal fengsel.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Ingen skal tåle å bli utsatt for hatefulle ytringer og rasisme. Dette er straffbart, og det skulle bare mangle. I Debatten poengterte jeg også at jeg har stor forståelse for at de fleste av oss oppfatter det SIAN sier som krenkende. Om Shoaib Sultan oppfatter at jeg ikke var tydelig nok i hans og andres forsvar, så beklager jeg det, det var på ingen måte intensjonen, sa Mæland til VG.

LES OGSÅ: Erna ba nordmenn lære av Holocaust – havnet i ordutveksling om Sian

Lov å ta feil

– Hva tenker du om Monica Mælands unnskyldning?

– Jeg hører hva hun sier og tar det innover meg. Jeg er glad for oppklaringen, men avventer og ser om handling følger ord. Så jeg vil følge med på hvordan hun viser dette i praksis. Det tror jeg mange med minoritetsbakgrunn vil gjøre, sier Sultan.

Sultan bemerker likevel at han setter pris på beklagelsen, og understreker at en del av det å være en god muslim, er å ikke stille intensjonen til folk i tvil.

– Hun sier hun ønsket å formidle støtte på direkten, men kanskje ikke gjorde det tydelig nok. Man kan kverulere mye rundt akkurat det, men jeg mener det er lov å ta feil.

– I et Vårt Land-innlegg skriver du at Mæland ikke er din justisminister. Stiller du deg annerledes til det i dag?

– Det er todelt: Rent politisk er hun jo ikke min justisminister, men en politisk konkurrent kan likevel være min justisminister. Jeg er som sagt glad for oppklaringen, men det er uavklart hva jeg tenker om akkurat det nå.

Siden torsdagens debatt har Shoaib Sultan fått «en massiv strøm av støtte». Han forteller at mange venner har ringt ham, også på tvers av politiske skillelinjer.

LES OGSÅ: Preses hardt ut mot Sian: – Uforenlig med kristendommen

Nevnte norske muslimer

«Ikke min justisminister» er altså tittelen på en kommentar skrevet av Shoaib Sultan. Denne ble først publisert på Vårt Lands nettsider fredag formiddag, før Mæland hadde beklaget.

I innlegget reagerer  Sultan på at justisministeren ikke tok et oppgjør med uttalelsene til Sian-leder Lars Thorsen under NRKs «Debatten» torsdag sist uke. Der sa Thorsen blant annet at Sultan og andre navngitte muslimer burde «deporteres eller interneres». Blant de andre personene Thorsen trakk fram var Basim Ghozlan, tidligere nestleder i Islamsk Råd Norge, og ektefellen Lena Larsen, tidligere leder av Islamsk Råd Norge.

Mæland fulgte debatten og deltok i tv-sendingen kort tid etter. I sin kommentar skriver Sultan at Mæland «kommer på et øyeblikk senere og ikke har et ord å si om dette. Ikke en fordømmelse, ikke en avstandtagen på det som ble sagt rett før henne...».

Nå er han glad for beklagelsen som har kommet i etterkant, men er samtidig spent på om uttalelsen vil komme til uttrykk i handling.

– Sian har ytringsfrihet og jeg mener ikke at de skal forbys, men jeg føler det er et problem at så mange er mer opptatt av å forsvare retten til å ytre seg, enn å kritisere oppfordring til etnisk rensning.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter