Nyheter

Statsministeren ber nordmenn lære av Auschwitz

På Twitter oppfordret statsminister Erna Solberg sine følgere om å følge Auschwitz-museet. Det endte i en ord-utveksling om Sian.

På lørdag formiddag oppfordret statsminister Erna Solberg sine Twitter-følgere å følge kontoen til Auschwitz museum.

I tweeten skriver hun: «Hver dag twitrer @AuschwitzMuseum den korte historien til ett av holocaust ofrene. En daglig påminnelse og vaksine mot hva rasisme, hat og ekstremisme har ledet til. Anbefales å følge».

Dagens historie fra museet handler om russeren Alexander Dzaunov. Om han står det kort at «han omkom i leiren 24. oktober 1942».

Havnet i ordutveksling om Sian

I et svar til statsministeren har Twitter-profilen Roman Gwiazda lagt ut et videoklipp fra NRK hvor Sian-leder Lars Thorsen blir angrepet av motdemonstranter. Han skriver «Derfor er det det viktig å fjerne islamske ekstremister fra våre gater».

Statsministerens svar: «Derfor er det viktig å bekjempe ekstremisme og vold».

###
Statsminister Erna Solbergs ordutveksling om ekstremisme i Norge. Foto: Skjermdump.

LES MER:

---

Fakta:

  • Auschwitz er det tyske navnet på den polske byen Oświęcim ved elven Wisła, 30 km sørøst for Katowice og 50 km vest for Kraków i Polen. Her lå nazistenes største konsentrasjonsleir, som var spesialbygd for masseutrydding av mennesker under andre verdenskrig.
  • Minnestedet og museet Auschwitz-Birkenau ble etablert i 1947. Museet ble i 1979 oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv, og besøkes av mer enn én million personer hvert år. Museet omfatter Auschwitz 1 og 2. Over hovedporten til Auschwitz 1 står skiltet «Arbeit macht frei» («arbeid gjør fri»).
  • Stiftelsen Hvite busser til Auschwitz (HBTA) i Porsgrunn har siden 1992 arrangert kunnskapsreiser for norsk skoleungdom til nazistenes tidligere konsentrasjonsleirer i Tyskland, Polen, Frankrike og Tsjekkia, herunder Auschwitz.
  • Per 1. januar 2015 hadde om lag 165 000 norske skoleelever besøkt Auschwitz på turer i regi av denne stiftelsen.
  • Kilde: Store Norske Leksikon

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter