Nyheter

Vil ikke ha undervisning i menighetslokaler

Studenter ved Universitetet i Bergen reagerer på at universitetet har inngått en leieavtale med Salem konferansesenter fordi menigheten ikke tar aktivt avstand fra konverteringsterapi. Salem mener deres lokaler er nøytrale for undervisning.

– Hvis det er slik at det å være i lokalet som eies av en organisasjon med verdier noen studenter og ansatte oppleves som ubehagelig, er det noe vi må vurdere. Vi er opptatt av å ivareta behovene til våre studenter og ansatte, sier Oddrun Samdal, viserektor ved Universitetet i Bergen (UiB).

UiB har inngått en leieavtale med Salem konferansesenter, som ett av flere lokaler de leier i Bergen sentrum denne høsten. Det har de gjort for å kunne tilby fysisk undervisning og samtidig ivareta hensynet til smittevern på grunn av koronaviruset. Salem konferansesenter og Salem Misjonskirke NLM Bergen holder til på samme adresse, og har begge tilknytning til Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

Skeive Studenter Bergen sa til Khrono forrige uke at de er redd skeive studenter og ansatte ikke vil føle seg komfortable med å ha forelesninger der. Det begrunner de med at mange skeive har opplevd trakassering i religiøse miljø.

Frykter studenter ikke skal føle seg velkomne

Khrono skriver at studentrepresentant Gard Skulstad Johanson uttrykte at universitetet bør se etter andre lokaler enn Salem fremover fordi «menigheten i Salem tar til orde for konverteringsterapi» under forrige ukes universitetsstyremøte.

Til Vårt Land sier Johanson at grunnen til at han tok opp saken på møtet var fordi han frykter at studenter skal føle at de ikke er velkomne i forelesing, på grunn av organisasjonen som eier bygningen sitt verdisyn:

– De skriver ikke spesifikt om det på nettsidene deres, men det er et inntrykk mange sitter igjen med når de heller ikke tar aktivt avstand fra konverteringsterapi.

Johanson forklarer at han sikter til uttalelser fra informasjonsleder i NLM, Espen Ottosen, i forbindelse med debatten om konverteringsterapi. Han forteller at selv om det er stor takhøyde for å ha ulike meninger ved UiB, er det viktig for ham at studenter og ansatte ikke blir tilsidesatt på grunn av legning.

Vil være nøytrale

I en e-post til Vårt Land skriver pastor i Salem, Christian Lilleheim, at Salem ikke tar til orde for konverteringsterapi. Han understreker at det ikke er menigheten som driver med utleie av lokalene, men at det utføres av et eiendomsselskap, NLM Eiendom Bergen AS, og hevder det skjer på en profesjonell måte.

– Konferansesenteret er bygget med en tanke om å være nøytralt, og at det skal være enkelt for folk og organisasjoner å ha konferanser og arrangementer hos oss.

Det sier daglig leder i NLM Eiendom Bergen AS, Jon Amador Vårvik Mandujano. Han forteller at de leier ut til organisasjoner som de selv ikke er enig eller deler syn med.

– Vi har gjort valg i forhold til innredning hvor vi unngår å pynte med religiøse symbol og lignende – noe som gjerne er tilfelle i andre lokaler, sier Vårvik Mandujano.

Tar innspillet med seg

Oddrun Samdal ved UiB sier at universitetet tar innspillet fra studentene med seg i videre vurderinger. Hun forteller at universitetet ikke har egne retningslinjer for slike vurderinger, men at de alltid følger en handlingsplan som adresserer mangfold og inkludering.

Tidligere i år ble UiB-ledelsen konfrontert med at de sendte ut lektorstudenter i praksis på skoler med verdidokumenter alle ansatte ved skolen måtte signere. UiB-ledelsen svarte med å gi reservasjonsrett for studenter som ikke ønsker å bli plassert på bestemte skoler fremover. De kuttet imidlertid ikke samarbeidet med den omtalte skolen.

LES OGSÅ:

Fersk NLM-varsel inneholder tidligere behandlede saker

Hevder NLM-ledelsen bortforklarer varslinger

Lovet homoterapi-forbud neste vår – nå truer forsinkelser

---

Dette er saken

  • UiB har leid lokaler i Bergen sentrum for å kunne ha fysisk undervisning gjennom koronahøsten.
  • Ett av lokalene UiB har leieavtale med er Salem konferansesenter.
  • Studenter ved UiB reagerer på at undervisningen skal skje i Salems lokaler siden de frykter det kan bli ubehagelig for skeive studenter og ansatte siden Salem ikke aktivt tar avstand fra konverteringsterapi.
  • Salem avviser at de tar til orde for konverteringsterapi, og at utleie skjer gjennom et eiendomsfirma.

---

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter