Nyheter

100 smittet etter religiøs feiring: – Vi har vært veldig opptatt av å holde avstand

Forstanderen i trossamfunnet Al-Ghadir er overrasket over at folk har blitt smittet under et arrangement i regi av trossamfunnet.

Det store smitteutbruddet i Sarpsborg og Fredrikstad knyttes til arrangementer ved trossamfunnet Al-Ghadir i Sarpsborg, opplyser Sarpsborg kommune på sine hjemmesider. 

Torsdag var det påvist 100 smittetilfeller, og kommuneoverlegen sier til VG at alle kan knyttes til feiringen i trossamfunet.

De var midt i feiringen av den muslimske høytiden ashura, som vanligvis går over 13 dager og startet 21. august. På det meste deltok 170 personer i feiringen, som ble avbrutt søndag, etter at de fikk beskjed om det første smittetilfellet.

Forstander: Vi har tatt smittevern på alvor

Sadiq Baker Alezairjawi er forstander i Al-Ghadir Islamsk Senter i Østfold og sier i en uttalelse til kommunen at de har tatt smittevern på alvor under feiringen, til tross for at de var svært mange samlet.

– Antibac har vært tilgjengelig og vi har vært veldig opptatt av å holde avstand til hverandre, ikke klemme hverandre eller ha annen nærkontakt. Vi har også vært tydelig på at syke må holde seg hjemme. Ingen av deltakerne hadde symptomer på koronasmitte, sier han til kommunens hjemmeside.

Han sier videre at han er overrasket over at folk har blitt smittet under arrangementet.

Ikke regulert som forsamlingslokale

Feiringen fant sted i et lokale som ikke er regulert for bruk som forsamlingslokale og kommunen har i etterkant av denne situasjonen gitt trossamfunnet et pålegg om opphør av ulovlig bruk av lokalene.

Ordfører Sindre Martinsen Evje sier at kommunen nå har fokus på smittesporing.

– Vi er glad for at vi samarbeider godt med forstanderen og det berørte miljøet, slik at vi kan forhindre ytterligere smitte i samfunnet. Når utbruddet er over vil vi bruke tid på å samle alle fakta. Vi vil deretter ta stilling til om det blir aktuelt med en form for reaksjon overfor arrangøren av feiringen, sier han til kommunen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter