Nyheter

Norge med i nytt vaksinesamarbeid

Etter flere uker med forhandlinger er det klart at Norge får delta i vaksinesamarbeidet Covax, som skal sikre tilgang til flere vaksiner mot koronaviruset.

CEPI visedirektør Frederik Kristensen (t.h.) tar i mot statsminister Erna Solberg (H) og utviklingsminister Dag Inge Ulstein (Krf) som kommer på besøk til vaksinealliansen CEPI på hovedkontoret i Oslo. CEPI er et partnerskap av offentlige, private og humanitære organisasjoner som skal stimulere, koordinere og finansiere utvikling av vaksiner mot utvalgte sykdommer. Solberg skal lede Coronavirus Global Response Summit som arrangeres den 4. mai. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

EU-kommisjonen opplyser mandag at unionen tar sikte på å forplikte seg til det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax – og åpner dermed for at også Norge kan forplikte seg, ifølge VG.

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) bekrefter at Norge vil delta i samarbeidet nå som EU har gitt anledning til det.

Samarbeidet innebærer felles innkjøp og fordeling av vaksiner til alle land og sikrer Norge tilgang til flere vaksiner enn gjennom EU-samarbeidet alene.

Covax ledes av Verdens helseorganisasjon (WHO), sammen med vaksinealliansene Cepi og Gavi. Samarbeidet skal sørge for at alle land skal få vaksinedoser samtidig, så de kan dele ut til de hardest rammede befolkningsgruppene.

– Selv om vi har god tilgang på vaksinekandidater gjennom EU, kan vi på ingen måter utelukke at den beste vaksinekandidaten er en del av Covax-samarbeidet, sier statsråden.

LES MER:

* Dag-Inge Ulstein: «Ingen er trygge før alle er trygge»

* Vaksineekspert: – Eldre vil få noe mindre immunitet enn yngre

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter