Nyheter

Giske på det dramatiske fylkesmøtet: – Jeg skal klare meg godt

Trond Giske lot være å kommentere dramaet som har rystet Ap siste uke og stoppet comebacket i partiapparatet. AUF-ere forlot salen da Giske talte.

Trondheim 20200829. 
AUFere forlater salen i det Trond Giske skal tale under Trøndelag Arbeiderparti fylkesårsmøte på Clarion Hotel og Congress Trondheim lørdag. Dagen før ble det kjent at Marit Bjerkås blir innstilt som ny leder og at Trond Giske gir seg i politikken.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Vi er ved veis ende nå, innledet Giske i en følelsesfarget tale til fylkesårsmøtet.

Det var preget av opprør mot valgkomiteens forbigåelse av Ingvild Kjerkol som ny leder og sterke utfall mot partiets egen organisasjonskultur. Opprøret endte med at Kjerkol – og ikke valgkomiteens Marit Bjerkås – ble valgt.

Og for AUFere i salen ble Giske på talerstolen for sterkt: Delegasjonen av unge – på rekke og rad - forlot salen da Giske talte.

Nettopp meldingene i pressen fra unge partifolk om ukultur og opptreden, var det som til slutt gjorde at Giske ble vraket fra vervet som fylkesleder. Senere varslet han nei til gjenvalg på Stortinget.

Giske snakket om fremtiden – ikke dramaet dagene før

I talen til Trøndelag Ap gikk Giske ikke inn de fortellingene som har rystet partifellene hans og ført metoo-ransakelsen i fylkespartiet. Det kom ingen nye unnskyldninger, ei heller utbrudd som han i sosiale medier har kommet med mot pressen.

Han viste bare til beklagelsen bak i tid:

– I 2017 sa jeg offentlig unnskyld til dem som har opplevd ugreie ting. Den kom fra hjertet og står ved lag, sa Giske.

Trondheim 20200829. 
Trond Giske i godt humør under Trøndelag Arbeiderparti sitt fylkesårsmøte på Clarion Hotel og Congress Trondheim lørdag. Dagen før ble det kjent at Marit Bjerkås blir innstilt som ny leder og at Giske gir seg i politikken.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

«Vi markerer vår protest»

Men for AUF var altså Giske på talerstolen alt for sterk kost. Lederen av Trøndelag AUF, Håkon Einarsve, sa dette til VG like etter at ungdomsdelegasjonen hadde forlatt salen:

– Vi markerer vår protest mot en stortingspolitiker som ikke har erkjent at han har trakassert unge jenter. Mer kommentar enn dette har vi ikke.

I talen tegnet den tidligere Ap-nestlederen et fremtidsbilde om utfordringer partiet står overfor. Også den å hente hjem velgere som Sp har tatt fra partiet.

«Jeg skal klare meg godt. Og dere må klare dere godt»

Giske viste til at han selv hadde brukt tre år på å reise rundt i fylket for å snakke med folk og forberede nye grep for partiet. Han fortalte at han hadde gledet seg til å bli ny fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti. Slik ble det ikke:

– Jeg gledet meg til å sette ting ut i livet. Jeg lever godt med at det ikke blir slik. Ingen har krav på en ny sjanse, sa Giske.

Han ba partifellene bygge en sterk og trygg organisasjon, der alle kan være med på å bestemme. Men han la også til at det bør være plass til «dem som trår feil og sier unnskyld».

– Jeg skal klare meg godt. Og dere må klare dere godt. For dere trengs som et samlet og sterkt lag.

Opprivende oppgjør – pepper mot valgkomité

Like før Giske inntok talerstolen pågikk et opprivende oppgjør om hvem som burde bli ny fylkesleder. Fra en rekke lokale topper fikk valgkomiteen og lederen Arild Grande så øra flagret.

Reaksjonene var nemlig svært krasse på at komiteen lot være å innstille Kjerkol. Selv gikk hun kraftig i rette med komiteen:

– Det jeg har opplevd det siste døgnet, kan jeg rett og slett ikke akseptere, sa hun.

Kjerkol brettet ut hvordan hun var blitt oppringt av valgkomiteens leder, Arild Grande, fredag. Han hadde fortalt om en SMS hvor det ble framsatt påstander om at hun hadde trakassert andre mennesker. Opplysningene dominerte presseoppslagene samme kveld.

Delegat: «Det er drevet skittent spill»

– Jeg er rystet og sjokkert over at ukulturen også har bredt seg inn i valgkomiteen. Det er ikke ro Trøndelag Ap trenger, det er opprydning, sa Arild Pedersen fra Verdal.

– Det er drevet skittent spill og man har undergravet varslingsinstituttet. Vi må sette ned foten nå. Vi må vise at vi ikke aksepterer dette og slår ned på misbruk av makt, sa Lars Petter Løkken fra Trondheim.

Ap-topp Grande i kraftforsvar

Grande selv tok kraftig til motmæle etter den ampre debatten. Han var klokkeklar på at han etter den SMS-meldingen han fikk, ikke kunne støtte Kjerkol.

Før debatten tok fyr, hadde han begrunnet forslaget med at

– Vi trenger noe helt nytt: Folk som ikke har vært en del av konflikter. Vi kan ikke fortsette som før. Det betyr at en god del av oss som i dag har makt, må være villige til å dele den med flere, sa han.

Kjerkol: Uten trygge ungdommer har partiet ingen plass

Men med 156 stemmer ble Kjerkol, som er Aps helsepolitiske talskvinne, valgt. Bjerkås fikk vel halvparten så mange.

– Den siste tiden har vært opprivende og splittende. Det smerter fordi det strider med hva vi er, sa Kjerkol i talen som ny fylkesleder.

– Et politisk parti som ikke kan gi trygghet til ungdommen sin, har ikke noen plass i politikken. Til dere som har varslet: Det skal være trygt å engasjere seg i Trøndelag Ap, sa Kjerkol.

LES OGSÅ:

• Demonstrasjon i Oslo: Sian-profil rev ut koransider

Giske ut av toppen: Redder Ap fra valgkamp-trøbbel

Simen Bondevik takker nei til stortingsplass for KrF

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter