DEMONSTRASJON:

Demonstrasjon i Oslo: Sian-profil rev ut koransider

Motdemonstranter ble hissige og klatret over politisperringene da Stopp islamiseringen av Norge (Sian) rev sider ut av Koranen foran Stortinget lørdag.

Bilde 1 av 9

Motdemonstrantene som klatret over gjerdet nådde ikke fram til Sians folk, men ble raskt lagt i bakken av politiet. Andre som kom seg over gjerdene valgte å snu. Dette skjedde etter at Sian-folkene holdt opp Koranen, spyttet på den og rev ut sider av den, ifølge nrk.no.

Etter at Sians folk hadde pakket sammen angrep demonstranter politibiler i Karl Johansgate, ifølge Dagbladet. Enkelte både sparket og slo på bilene, ifølge avisen.

Politiet måtte bruke tåregass for å få demonstranter til å slippe gjerdene som de rev i. En god del flasker ble kastet mot Sians markering som skulle vare i to timer fram til klokka 15.
Politiet ga imidlertid beskjed om at de måtte avslutte før tiden, «på grunn av liv og helse», ifølge Torgeir Brenden, innsatsleder i politiet som snakket med VG. Mot slutten hadde det blitt kastet stein og jernstenger.

Fire demonstranter ble i løpet av demonstrasjonen pågrepet.

###

Enkelte av motdemonstrantene stilte seg opp og laget en mur foran politiet for å roe gemyttene. Foto: Tuva Skare

Folkelenke mellom demonstranter og politiet

Brenden berømmer vakter blant motdemonstranter som bidro til å dempe gemyttene. En del ungdommer dannet lenke foran politiet, som en buffersone.

Strategien fra mange som hadde møtt fram var å overdøve Sians appeller. Det komm mye lyd fra trommer, bjeller og grytelokk slik at Sian-folkenes budskap knapt kunne høres. Flere hundre var møtt fram for å protestere.

Flere fagforeninger varslet på forhånd at de ville delta i motdemonstrasjonene og stilte derfor opp med sine faner, blant annet Utdanningsforbundet, og Fagforbundet. Rød Ungdom og Sosialistisk Ungdom var også godt synlige.

###

Politiet slo resolutt til og stoppet raskt dem som klatret over gjerdene og prøvde å angripe Sian. Foto: Tuva Skare

Sian: Dette minner om Irak

– Dette minner om Irak, lød det fra Sian ifølge NTB.

– Krenkelse er en destruktiv idé som går på at jeg må tie hvis du ikke liker det du hører. Krenkelse er en forutsetning for ytringsfrihet, som er demokratiets grunnstein, sa Lars Thorsen foran Stortinget.

###

Flere fagforeninger og fagforbund deltok i motdemonstrasjonen med faner. Foto: Tuva Skare

Politiet beskytter Sian med biler
Sian kalte sin tillyste markering for «krenkefest». Politiet kjørte tidlig fram sine «opprørsbiler» nære motdemonstrantene.

Allerede lørdag formiddag var store politistyrker på plass i Oslo sentrum, og hele Eidsvolls plass foran Stortinget ble sperret av. Motdemonstrantene skulle holdes på god avstand. Oslo-politiet gjorde flere tiltak for å unngå det som skjedde da Sian-leder Lars Thorsen sist lørdag ble angrepet og slått til blods da motdemonstranter gikk til angrep i Bergen.

Mange motdemonstranter hadde møtt fram da Sian holdt sin markering foran Stortinget Lørdag. Store politistyrker holder dem i sjakk.

Mange har møtt opp foran Stortinget for å vise sin avsky mot Sians anti-islamske budskap. Foto: Tuva Skare

Bergen-demonstrantene angret
Politifolkene i Bergen klarte da ikke å hindre angrepet, men arresterte flere av motdemonstrantene etterpå. Også foran politihuset i Bergen i timene etter kom det illsinte ytringer mot politiet.

Flere av ungdommene i motdemonstrasjonen har senere sagt at de angrer på reaksjonene sine.

Abid Raja: – Hold dere hjemme

– Drit i Sian og hold dere hjemme! Ved å dra dit for å vise din avsky, gjør du Sian viktigere. Ved å ikke dra, avkler du Sian, sa kulturminister Abid Raja til VG på forhånd:

– Hvis det er noen som helst i dag, muslim eller ikke, som lar begeret renne over under demonstrasjonen, vil det ødelegge for minoritetsbefolkningen, sier Raja.

– Abid Raja har ikke skjønt det. Han har ikke lært av historien – at ettergivenhet mot rasister ikke fungerer. Derfor arrangerer vi støydemonstrasjon i dag, sier Siavash Mobasheri fra partiet Rødt.

###

Gratis munnbind ble delt ut til motdemonstrantene som sto tett foran Stortinget lørdag. Foto: Tuva Skare

Antirasistisk senter: Det er dette hatet som har avlet terror og drap

Antirasistisk senter forstår Raja.
– Hvorfor mener dere det er riktig å møte opp på Eidsvolls plass?

– Utfordringen nå er at Sians metode med vulgære provokasjoner virker. Lars Thorsen skal ikke ha kred for mye, men han skal ha kred for å ha gjort Sian enda eklere enn før. Resultatet er dessverre at de får den oppmerksomheten de så desperat ønsker, sier Rune Berglund Steen, daglig leder i Antirasistisk senter:
– Samtidig spør jeg meg om man har råd til å ignorere dette hatet, gitt de grusomme, norske erfaringene med hatet mot muslimer. Det er dette hatet som har avlet terror og drap. Arne Myrdal fortjente ikke oppmerksomheten han fikk, han heller, men det regnes som en viktig, antirasistisk seier da 10.000 mennesker møtte opp og vendte ham ryggen, sier Berglund Steen.

###

Oslo-politiet stilte med sine «opprørsbiler» for å hindre at markeringen utviklet seg til bråk og slåssing. Foto: Tuva Skare

– Dere skriver på nettsiden at Sians hat fortjener motstand. Hva slags motstand er god motstand?
– Alltid fredelig, ikke-voldelig motstand. Det må aldri utarte, det er det bare Sian som vinner på. Det er motdemonstrantane som står for menneskeverd og menneskerettigheter, da må vi aldri henfalle til vold, uansett hvor grove Sian er. Det er også et mye sterkere signal hvis motstanden er så bred som mulig.«Oslo mot rasisme» har mobilisert for støy-demonstrasjon, som kan regnes som sivil ulydighet, sier Berglund Steen.

Antirasister som deltar i motdemonstrasjonen mot Sian prøver å velte gjerdene som politiet har satt opp.

«Opprør ved Stortinget», meldte Dagbladet i store overskrifter da motdemonstranter prøvde å løfte bort politiets gjerder. Foto: Tuva Skare

– Tenker dere i Antirasistisk senter at støy er god motstand?
– Det er ikke det vi velger å gjøre, men det er en form for motstand som har mening. Det handler om å overdøve det hatefulle budskapet.

– Hva slags motdemonstrasjon skal dere i Antirasistisk senter gjennomføre?

– Vi er ikke blant organisatorene i dag, men noen av oss er her. Både for å se om vi kan bidra på noe vis til at det holder seg fredelig, for å følge med på om Sian sier noe som kan være straffbart, og for å se på politiets håndtering. At det nylig har blitt brukt tåregass mot mindreårige motdemonstranter, bekymrer oss sterkt.

Demonstranter med regnbueflagg og store trommer har møtt opp for å overdøve Sian.

Store trommer ble benyttet for å overdøve Sians appeller. Foto: Tuva Skare

Politiets sikkerhetstjeneste advarer mot Sians aktivitet  og mener at krenking av islam kan føre til mer ekstrem islamisme ifølge Klassekampen:
«…bevisste forsøk på å krenke religionen islam som den viktigste faktoren i trusselbildet mot Norge i tida framover. Det er sannsynlig at slike krenkelser vil medføre radikalisering til ekstrem islamisme», skriver de i sin åpne trusselvurdering.

Oslo 20200829. 
Fanny Bråten river i stykker Koranen under Stopp Islamiseringen av Norge-  SIAN - sin  markering på Eidsvolls plass foran Stortinget.  Et massivt politioppbud sørger for å stagge motdemonstranter og SIAN tilhengere.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Fanny Bråten i Sian river en side ut av det som skal være Koranen. Foto: Geir Olsen/NTB scanpix

LES MER:
Hvorfor skal muslimer ignorere Sian?
Islam-motstandere og muslimer møtes til debatt

Politiet før Sian-debatt med muslimer: Hold barna hjemme
Lars Gule mener Sian legitimeres når muslimer inviterer dem til debatt

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land. Han har arbeidet i Vårt Land siden 1996 og har tidligere vært deskjournalist, presentasjonssjef og nyhetsleder i avisa. Han skriver blant annet om forfulgte grupper, religiøse minoriteter og menneskerettigheter.

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter