Nyheter

Moskéterroristen på New Zealand dømt til livstid

Australske Brenton Tarrant, som sto bak moskéangrepene på New Zealand i fjor, er dømt til livstid uten mulighet til prøveløslatelse.

Tarrant ble idømt den strengest mulige straffen på 29 år, og det er første gang det skjer i New Zealand

Tarrant nektet å forsvare seg under den fire dagen lange rettssaken om straffeutmålingen som ble avsluttet torsdag.

Han sa seg i mars skyldig i siktelsen som omfatter 51 drap og 40 drapsforsøk, i tillegg til siktelsen som dreier seg om terrorangrep. 29-åringen har sagt massakren var motivert av rasistisk ideologi.

Dommer Cameron Mander omtalte i domsavsigelsen Tarrants handlinger som så grusomme at livstid i fengsel ikke var i nærheten av bøte for skaden som var gjort.

– Dine handlinger var inhumane. Du drepte med overlegg et tre år gammelt barn som klynget seg til sin far, sa Maner.

Angrepene mot to moskeer i Christchurch i mars 2019 var de verste voldshandlingene og de første terrorangrepene i New Zealands moderne historie.

I den fire dager lange rettssaken om straffeutmålingen har 90 ofre og familiemedlemmer forklart seg. Flere av ofrene la til side vitneforklaringene de hadde forberedt og skjelte ut Tarrant.

– Du vil dø alene, som et virus alle unngår kontakt med, sa Zuhair Darwish i et følelsesladet utbrudd til Tarrant på tirsdag.

(©NTB)

---

Terrorangrepet i Christchurch

  • 51 mennesker ble drept og 49 såret i angrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zealand 15. mars 2019.
  • Blant ofrene var barn, kvinner og menn, og flere med utenlandsk bakgrunn, blant annet fra Jordan, Egypt, Afghanistan, Syria, Bangladesh, Pakistan og India.
  • Australieren Brenton Tarrant (29) ble pågrepet 21 minutter etter at første melding om angrepet kom.
  • Tarrant er siktet for 51 drap og 40 drapsforsøk i tillegg til å ha utført terrorangrep.
  • Tarrant beskrives som høyreekstremist. Han strømmet massakren direkte på internett. På en Twitter-konto i hans navn var det publisert et såkalt manifest med støtte til terrordømte Anders Behring Breivik.
  • Angrepet førte til at regjeringen på New Zealand innførte strengere våpenlover.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter