Nyheter

Moskéterroristen på New Zealand dømt til livstid

Australske Brenton Tarrant, som sto bak moskéangrepene på New Zealand i fjor, er dømt til livstid uten mulighet til prøveløslatelse.

Twenty-nine-year-old Australian Brenton Harrison Tarrant stands in the dock at the Christchurch High Court for sentencing after pleading guilty to 51 counts of murder, 40 counts of attempted murder and one count of terrorism in Christchurch, New Zealand, Monday, Aug. 24, 2020. More than 60 survivors and family members will confront the New Zealand mosque gunman this week when he appears in court to be sentenced for his crimes in the worst atrocity in the nation's modern history. (John Kirk-Anderson/Pool Photo via AP)

Tarrant ble idømt den strengest mulige straffen på 29 år, og det er første gang det skjer i New Zealand

Tarrant nektet å forsvare seg under den fire dagen lange rettssaken om straffeutmålingen som ble avsluttet torsdag.

Han sa seg i mars skyldig i siktelsen som omfatter 51 drap og 40 drapsforsøk, i tillegg til siktelsen som dreier seg om terrorangrep. 29-åringen har sagt massakren var motivert av rasistisk ideologi.

Dommer Cameron Mander omtalte i domsavsigelsen Tarrants handlinger som så grusomme at livstid i fengsel ikke var i nærheten av bøte for skaden som var gjort.

– Dine handlinger var inhumane. Du drepte med overlegg et tre år gammelt barn som klynget seg til sin far, sa Maner.

Angrepene mot to moskeer i Christchurch i mars 2019 var de verste voldshandlingene og de første terrorangrepene i New Zealands moderne historie.

I den fire dager lange rettssaken om straffeutmålingen har 90 ofre og familiemedlemmer forklart seg. Flere av ofrene la til side vitneforklaringene de hadde forberedt og skjelte ut Tarrant.

– Du vil dø alene, som et virus alle unngår kontakt med, sa Zuhair Darwish i et følelsesladet utbrudd til Tarrant på tirsdag.

(©NTB)

---

Terrorangrepet i Christchurch

  • 51 mennesker ble drept og 49 såret i angrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zealand 15. mars 2019.
  • Blant ofrene var barn, kvinner og menn, og flere med utenlandsk bakgrunn, blant annet fra Jordan, Egypt, Afghanistan, Syria, Bangladesh, Pakistan og India.
  • Australieren Brenton Tarrant (29) ble pågrepet 21 minutter etter at første melding om angrepet kom.
  • Tarrant er siktet for 51 drap og 40 drapsforsøk i tillegg til å ha utført terrorangrep.
  • Tarrant beskrives som høyreekstremist. Han strømmet massakren direkte på internett. På en Twitter-konto i hans navn var det publisert et såkalt manifest med støtte til terrordømte Anders Behring Breivik.
  • Angrepet førte til at regjeringen på New Zealand innførte strengere våpenlover.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter