Nyheter

Anklager Høyre for ekteskapskontroll

Sandra Bruflot (H) hevder søskenbarn tvinges til ekteskap. – Et fritt valg, sier samfunnsdebattant Yasir Ahmed.

Det ble høy temperatur onsdag da Politisk kvarter i NRK P1 inviterte Unge Høyre-leder Sandra Bruflot og samfunnsdebattanten Yasir Ahmed til debatt om søskenbarnekteskap.

– Dere vil bekjempe sosial kontroll ved å legge på politisk kontroll. Kontroll er kontroll. Dere tar bort friheten til voksne mennesker som ønsker å gifte seg med den de vil, sa Ahmed til Bruflot.

Han er rådgiver for Islamsk råd Norge.

– Det er forskjell på å si hvem du ikke kan gifte deg med og å si at du ikke kan gifte deg med en fetter eller en kusine, svarte Høyrepolitikeren.

Høyres programkomité – der Bruflot er med – har enstemmig gått inn for å forby søskenbarnekteskap. Det åpner opp for et flertall på Stortinget sammen med Ap og Frp.

Bruflot trakk fram Abid Raja som eksempel

I debatten trakk Sandra Bruflot frem Abid Raja (V), som i tjueårene ble lovet bort til sin kusine i Pakistan mot sin vilje. Yasir Ahmed svarte med å etterlyse bredere forskning som viser om det primært er negativ sosial kontroll som fører til søskenbarnekteskap.

Reaksjonen hans ergrer Bruflot.

– Han begrunner at søskenbarnekteskap ikke er et problem med å si at han ikke har hørt så mye om det i det siste. Det er jo noe av poenget: Det er få som står og roper høyt om at de blir utsatt for negativ sosial kontroll.

Mest utbredt blant nordmenn med opprinnelse fra Pakistan

Ifølge integreringsorganisasjonen LIM (Likestilling, integrering, mangfold) er søskenbarnekteskap mest utbredt blant nordmenn med opprinnelse fra Pakistan.

Tall fra Folkehelseinstituttet fra 2014 viser at av barn født i Norge mellom 1967 og 2010, og som har foreldre fra Pakistan, har så mange som 41 prosent søskenbarnforeldre. Det tilsvarer 7.357 barn.

I debatten pekte Nova-forskjer Monica Five Aarset at tallene er på vei nedover.

Ahmed: – Må ha en utredning før man ser på et forbud

Ahmed sier til Vårt Land at de høye tallene ikke trenger å bety at det har blitt utøvd sosial kontroll. Han gjentar at det må skje en offentlig utredning som etablerer en årsakssammenheng før man velger å forby praksisen.

– Hvordan skal man vite at det er fritt valg eller press? Det er femti-femti. Det forventes at dem det gjelder sier ifra at de føler seg presset, sier Ahmed.

– Er ikke det en stor forventning å legge på dem?

– Nei, akkurat som at de som blir mobbet på skolen, har muligheter til å varsle om det, har vi flere måter i dag for at man kan si fra hvis man har blitt presset inn i et ekteskap.

– Likevel skjer det sjeldent at de som mobbes, tør å si fra...?

– Veldig ofte blir det sagt i fra for sent. Det må bli lettere å si ifra, også i situasjoner med negativ sosial kontroll.

– At dette kan foregå internt i familien vanskeliggjør vel å varsle?

– Hvis du har gode relasjoner i familien, er det mulig å si fra. Det er ingen i familien som vil noen andre i familien 
vondt.

Høye medisinske risikoer for barn av foreldre i nært slektskap

Et annet argument for å forby søskenbarnekteskap er de helsemessige konsekvensene som kan følge av å få et barn i nær slektskap. En rapport laget av Folkehelseinstituttet viser at det er 63 prosent større sjanse for at et barn blir dødfødt om barnets foreldre er i nær slekt, enn om de ikke er det.

Det er også en høyere risiko for å få barn med sykdom og medfødte misdannelser, dødfødsel, spedbarnsdød, forkortet levealder, og psykiske lidelser i voksen alder.

Ahmed sier han som regel ikke advarer søskenbarnpar som kommer til han for råd, om de helsemessige konsekvensene.

– Det er flere søskenbarn jeg kjenner som har fått friske barn, så av den grunn vil jeg også være forsiktig med å gi advarsler, når jeg vet det kan gå bra, sier Ahmed.

Han legger til at hvis et par uttrykker stor usikkerhet, så vil han be dem ta en gentest.

LES MER:

Stor forskningsrapport: Kristen seksualmoral skapte vestlige verdier

Borten Moe angrer på bruken av ordet «innavl»

– Innvandrere gjemmer bort funksjonshemmede barn

---

Fakta:

  • Negativ sosial kontroll: Press, trusler og tvang for å sikre at personer lever i tråd med familiens eller gruppens normer. Utføres systematisk og kan bryte med blant annet Barnekonvensjonen og norsk lov.
  • Tvangsekteskap: En eller ingen av partene kan velge å forbli ugift uten å bli utsatt for straff.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter