Nyheter

Ernas tiltagende Frp-problem

Frps synkende oppslutning kan gi Erna Solberg store utfordringer. Et Frp under 10 prosent vil øke Siv Jensens behov for uforsonlige egenmarkeringer.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Som på de fleste målinger den siste tiden, klarer Høyre seg godt.Partiet går fram med to blanke prosentpoeng og ligger på nesten 26,8 prosent oppslutning i Vårt Lands ferske måling i august. Det viser at folk er fornøyd med Erna Solbergs og regjeringens korona-håndtering.

For øvrig har augustmålingen små utslag for de fleste partiene. Ap går tilbake med 0,9 prosentpoeng til 24 prosent. Begge Aps rødgrønne venner går noe fram, og står stødig. Sp med 1,0 prosentpoeng til 14 prosent. SV har en av sine beste målinger og går frem 1,1 til 7,9. MDG er på stedet hvil med en oppgang på 0,1 prosentpoeng til 4,9.Den eneste av Aps støttepartier som har et tap av en viss størrelse, er Rødt. De går tilbake 0,9 til 4,2.

Frp sliter kraftig 

Det som imidlertid er dramatisk for Erna Solberg, er at alle de tre borgelige småpartiene sliter. Både Venstre og KrF er under sperregrensen i denne målingen. Venstre med en fremgang på 0,5 til 3,2. KrF med en tilbakegang på 0,6 til 3,7. Slik har situasjonen vært lenge for de to.

Men for Frp er det nå kraftig nedgang.Til tross for at de fikk seg et oppsving etter at de gikk ut av regjeringen i vår, ligger partiet nå under 10 prosent. De går tilbake fra Vårt Lands junimåling, med 1,8 til 9,7 prosent.

Dermed kan det synes som om effekten av Frps regjerings-exit ble kortvarig. Nå er Frp tilbake til krisemålingene i fjor høst, før de gikk ut av regjering. Bernt Aardals snittberegninger viser at partiet vippet mellom 8 og 10 prosent det meste av høsten. Lavmålet var i september 2019, da partiet i snitt lå på 8,6 prosent.

For Frp er en oppslutning under 10 prosent en krisemåling. Partiet har ambisjoner om å være det største partiet på borgelige side. Tidligere har Frp krevd statsministeren. Men de siste målingene knuser en slik drøm.

Derfor vil Frp forsøkte å framstå tøffe, hardtslående og med en alternativ politikk. Det vil få stor betydning både i høstens budsjettforhandlinger, men også gjennom den lange valgkampen som allerede er i gang. Effekten blir fort at Erna Solbergs borgelige prosjekt slår større sprekker enn de som er der allerede i dag.

Tiltagende problem for Erna

Selv om de fire tidligere regjeringspartnerne kan makte å finne sammen i en budsjettavtale for neste år, kan det blåse opp til ytterligere storm mellom de fire partiene fram mot valget.

En av flere viktig symbolssaker er om Norge skal hente hjem de såkalte Moria-barna. Harde debatter om både klima og flyktninger vil kunne øke avgrunnen mellom tre partier som alle kjemper med svært dårlig oppslutning.

Dette kan bidra til å rive det borgerlige prosjektet i filler fram til valget. Slik kan samarbeidspartnernes krangling bli et stort problem for Høyre og Erna Solberg.

 
Berit Aalborg

Berit Aalborg

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter