Nyheter

Biden formelt nominert

Demokratene har formelt nominert Joe Biden som presidentkandidat mens republikanere og tidligere presidenter ga sin støtte til Biden på landsmøtets andre dag.

På landsmøtets andre dag tirsdag var det den formelle nominasjonen av Joe Biden som sto i fokus. I en uvanlig ramme fant innrapporteringen av de formelle stemmetallene fra delegatene i landets 50 delstater og sju territorier sted digitalt.

Nomineringen var kun en formalitet ettersom det allerede i juni var klart at Biden hadde sikret seg flertallet av de over 3.900 delegatene.

– Tusen, tusen takk, av hele mitt hjerte, sa en oppglødd Biden via videolink da nominasjonen ble kunngjort.

– Det betyr alt for meg og min familie, la han til, før han minnet seerne på at han skal holde sin formelle aksepttale når landsmøtet avsluttes torsdag.

LES OGSÅ: Landsmøtet første dag: Obama og høyprofilert republikaner fremhevet Bidens tro

Skal vise frem et samlet parti

I likhet med landsmøtets første dag, ble store deler av den to timer lange sendingen natt til onsdag norsk tid brukt på å vise fram et parti som stiller seg samlet bak Biden og for å oppfordre velgerne, også republikansk orienterte, til å stemme på ham. At amerikanere skal finne sammen igjen, har vært et sentralt budskap så langt på landsmøtet.

Jill Biden: – Hvordan reparere en knust familie? På samme måte som du forener landet

Joe Bidens kone Jill Biden har vært sentral i valgkampmaskineriet. Hun avsluttet andre dag av landsmøtet med en direktesendt tale fra et tomt klasserom. Der snakket hun om ektemannens verdier og forpliktelser overfor folk flest i USA.

Hun holdt en personlig ladet tale og fortalte blant annet om hvordan ektemannens første kone og datters bortgang i en bilulykke i 1972 har satt preg på ham.

– Hvordan klarer du å reparere en knust familie? sa Jill Biden.

– På samme måte som du forener landet. Med kjærlighet og forståelse, og med medlidenhet. Med tapperhet. Med fast tro, sa hun.

Clinton: – Å underholde hjelper ikke i kriser

Trump er uegnet til å lede landet. Hans tilnærming kan være underholdende, men i en ekte krise, kollapser den som et korthus, sa den tidligere demokratiske presidenten Bill Clinton på Demokratenes landsmøte tirsdag. Sammen med Jimmy Carter, var han en av to tidligere presidenter som stilte opp for å vise støtte til Biden.

I post-Me Too-alderen har Clinton blitt en omstridt politisk figur på grunn av anklager som har vært reist mot ham, men han er fortsatt godt likt blant demokrater. Han ses også som en president som klarte å få demokrater og republikanere til å samarbeide mer enn hva hans etterfølgere har klart.

Clinton, som på tidligere landsmøter har fått tilmålt mye taletid, måtte denne gangen nøye seg med fem minutter. På den korte tiden som hans videoinnslag varte, spisset han budskapet.

– I en tid som dette burde Det ovale kontor være et kommandosenter. I stedet er det et stormsenter. Det er bare kaos der, sa Clinton, som ga sin fulle støtte til Biden.

Joe Biden er mannen som får jobben gjort, uttalte Clinton.

Appellerer til republikanere fikk støttes av John McCains enke

Samtidig som demokratene bruker landsmøtet til å vise at de kan samle seg om Biden, appellerer de også til moderate republikanere som sitter på gjerdet.

Dette budskapet ble understreket med et videoinnslag om vennskapet mellom Biden og den avdøde republikanske senatoren John McCain, fremført av McCains enke Cindy McCain. John McCain var den republikanske presidentkandidaten som stilte mot Barack Obama og Joe Biden i presidentvalget i 2008.

Han anses som en krigshelt for sin innsats i Vietnam-krigen hvor han ble fanget og torturert, noe Trump kritiserte da han sa «Jeg liker de som ikke blir fanget».

Fikk støtte av Colin Powell – George W. Bushs utenriksminister

USAs tidligere republikanske utenriksminister Colin Powell, som har snudd ryggen til Donald Trump, ga sin støtte til Joe Biden på Demokratenes landsmøte.

– Vi kommer aldri til å tvile på at han vil stå sammen med våre venner og stå opp mot våre motstandere, aldri det motsatte, sa Powell i en tale på andre dag av Demokratenes landsmøte natt til onsdag norsk tid.

Powell fremhevet kontrastene mellom Biden og Trump, uten å nevne Trump ved navn.

– Biden vil stole på våre diplomater og våre etterretningstjenester, ikke på smiger fra diktatorer og despoter, sa Powell.

– I dag har vi et splittet land, og vi har en president som gjør alt som er i hans makt for å la det fortsette slik, beklaget Powell, som var utenriksminister under president George W. Bush fra 2001 til 2005.

Hva med George W. Bush?

Tidligere i år ble det skapt forvirring rundt hvem tidligere president George W. Bush kommer til å stemme. Amerikanske medier meldte først at Bush hadde sagt han ikke kom til å stemme på Trump, men nyheten ble avkreftet av Bush-familiens talsperson. Den tidligere presidenten har imidlertid til gode å si sin støtte til Trumps kandidatur.

Til Texas Tribune sa familens talsperson Freddy Ford at Bush vil unngå å snakke offentlig om sin valgstemme i presidentvalget i 2020.

«Han har ikke indikert hva han tenker å stemme», sa Ford.

Etter at hans far og tidligere president George H. W. Bush sr. døde i 2018, har Bush jr. vært den eneste gjenlevende tidligere republikanske presidenten.

I 2016 sa de to andre Bush-brødrene og deres foreldre, tidligere president George H. W. Bush og førstedamen Barbara Bush at de ikke kom til å stemme på Donald Trump.

Stjernespekket dag 3

På landsmøtets tredje dag natt til torsdag norsk tid skal tidligere president Barack Obama, Demokratenes tidligere presidentkandidat Hillary Clinton, og Bidens nominerte visepresidentkandidat, senator Kamala Harris, holde taler.

LES MER:

---

Demokratenes landsmøte – dag 2

  • De to tidligere presidentene Bill Clinton og Jimmy Carter ga sin støtte til Joe Biden, det samme gjorde Bidens kone Jill, John McCains enke og den tidligere republikanske utenriksministeren Colin Powell.
  • Tidligere utenriksminister John Kerry fra Obama-administrasjonen, Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, og Caroline Kennedy, datter av avdøde president John F. Kennedy, holdt korte taler. Det gjorde også kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez.
  • Demokratenes fire dager lange landsmøte holdes i Milwaukee i Wisconsin, etter å ha blitt utsatt fra 13. juli. Torsdag blir Biden formelt norminert til partiets presidentkandidat. Sted: Fiserv Forum i Milwaukee i Wisconsin.
  • Koronapandemien har ført til at partiets landsmøte for første gang holdes i et digitalt format. Over fire dager står partimedlemmer, aktivister og endog republikanere fram for å vise sin støtte til Biden.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter