Nyheter

De som prøver å slå Trump innenfra

Kan republikanske Trump-motstandere være med å vippe valgresultatet? Her er noen som prøver. The Lincoln Project samler republikanere og demokrater til felles kamp mot presidenten.

«Vi er ikke leger, men vi er ikke blinde. Det er på tide vi snakker om det. Trump er ikke frisk.»

«Jared Kushner er akkurat som svigerfar. Mislykket»

«De bryr seg ikke om at titusener mennesker står uten arbeid».

«Dette er tiden for å velge. Amerika eller Trump»

Dette er noen sitater fra en rekke videoer som er publisert på sosiale medier fra The Lincoln Project de siste månedene. Med alvorlig musikk i bakgrunnen, hører vi like alvorlige stemmer med budskapet: Trump må ikke gjenvelges. De gjør narr av lederskapet, intelligensen, og stiller spørsmål ved Trumps fysiske og mentale helse.

Vil destabilisere Trump

Gruppa The Lincoln Project, som ble lansert i desember i fjor, går ikke stille i dørene. De består av republikanere som absolutt ikke vil ha Trump som president, og som også ønsker å kvitte seg med senatorer som støtter ham. Selv om de er konservative, oppfordrer de folk til å stemme på Joe Biden i stedet. Formålet er å destabilisere Donald Trump, gjøre ham irritert, ut av fokus.

På få måneder har de samlet inn millioner av dollar, og forener demokrater, konservative, unge og gamle i et felles mål: Trump skal ikke få sitte i det ovale kontor i fire nye år.

Organisasjonen bærer navnet til Abraham Lincoln, den republikanske presidenten som avskaffet slaveriet, en mann Trump nylig omtalte som den eneste presidenten som kanskje har gjort mer for svarte amerikanere enn Trump selv.

De bruker Trumps egne metoder mot ham. Det eneste målet er å hindre at presidenten vinner valget.

– Spiller på følelser

Førsteamanuensis Hilde Restad sier at de åpenbart klarer å tirre presidenten.

– Trump reagerer på deres tv-reklamer på Twitter. De er flinke til å provosere fram en motreaksjon, som er nettopp det de ønsker.

Her er et eksempel på det:

Hun er forsker på Bjørknes Høyskole, og har doktorgrad i amerikansk utenrikspolitikk og sier kampanjevideoene er nådeløse, ekstreme og svært godt produsert. De ansvarlige er drevne valgkampstrateger på den republikanske siden. De vet hvordan de tenker, og republikanerne er regnet som mer nådeløse i sine videoer enn demokratene.

– De spiller på følelser – sinne og redsel som skal treffe seeren midt i magen. Dette er jo også typisk Trump, forklarer hun.

Også forsker Hilmar Mjelde mener videoene kan være effektive:

- De troller Trump med underholdende TV-snutter.

Tidligere republikanere

The Lincoln Project ble startet av advokaten George Conway, sammen med flere andre republikanere, blant dem Steve Schmidt, rådgiver til avdøde senator John McCain. Schmidt jobbet på McCains presidentkampanje i 2008. Det var da Sarah Palin ble visepresidentkandidat. Tidligere Ohio-guvernør John Kasich, samt tidligere republikansk leder i New Hampshire, Jennifer Horn er også med i prosjektet.

The Lincoln Project er en såkalt Super PAC, som er en politisk komité eller organisasjon som samler inn penger for å gjennomføre kampanjer for eller mot konkrete saker eller kandidater.

– De oppfordrer folk til å stemme på Joe Biden. Hvem kan de klare å overbevise?

– Det er det som er spørsmålet. De har et lite budsjett, sammenlignet med andre kampanjer. De sender foreløpig ikke på TV-kanaler i vippestater, men holder seg til sosiale medier. Der vet de at Trump ser det, sier Restad og legger til:

– Så langt er dette psykologisk krigføring mot Trump for å få ham og hans medarbeidere til miste fotfeste og fokus.

Jo mer kjente de blir, jo mer penger vil folk gi, påpeker Restad.

Trenger ikke mange for å snu

Men kan en gruppe som The Lincoln Project påvirke valgresultatet? Hilmar Mjelde tror svaret er ja.

– Gitt Trumps superknappe seier i 2016, kan dette bli nok til å kunne få betydning for valgresultatet. Anti-Trumperne trenger ikke at republikanerne forlater Trump i hopetall, påpeker han.

Hilde Restad minner om at de fremdeles er en liten gruppe, selv om de er store i sosiale medier.

– Der lager de mye uro. Demokrater synes det er gøy, og Trump blir sint. Enn så lenge spørs det hvor stor betydningen er utenfor Twitter-universet, sier hun. For får de flere penger, kan de kjøpe mer reklametid på TV i delstater Trump vant med knapp margin i 2016 – som tradisjonelt har vært demokratiske, som Michigan, Pennsylvania og Wisconsin.

– Republikanere som vil bli kvitt Trump, er en viktig gruppe, men det gjenstår å se om de har ressurser til å nå velgerne i vippestatene, sier Restad.

Vil demobilisere velgere

– Jeg tror nok de håper at republikanske sofavelgere gjør nettopp det: Blir i sofaen i november. Bli hjemme eller stem på Biden. Å demobilisere republikanske velgere er en viktig del av jobben, legger hun til.

Det er flere konservative grupper som jobber mot Trump, og Hilde Restad påpeker at det er først det siste året vi har sett republikansk motstand, med Mitt Romney som hederlig unntak.

– Den republikanske motstanden var altfor liten i starten og ikkeeksisterende da han ble valgt, sier hun.

En annen gruppe som kaller seg «Republican Voters Against Trump», har samme mål, men ulik tilnærming. Initiativtageren Sarah Longwell, som alltid har stemt på Det republikanske partiet, har samlet hundrevis av utsagn fra folk som stemte på Donald Trump i 2016 – og som forteller hvorfor de stemmer Biden nå. Ifølge Washington Post valgte hun ekte stemmer, og ikke reklamer, som strategi.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter