Nyheter

Følg partilederdebatten

Vårt Land følger kveldens partilederdebatt hvor koronakrisen står på agendaen.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Følg med på partilederdebatten og Vårt Lands egen analyse som følger kort tid etter debattslutt.

I kveldens debatt diskuteres flere viktige temaer i lys av koronapandemien. Se den her.

Barn og unge

Une Bastholm (Mdg) gikk hardt ut mot regjeringens politik for barn og unge.

– Den oljeskattepakken vi fikk, var det største sviket mot barn og unge som vi har sett siden jeg gikk inn i politikken, sa Bastholm.

Ap-leder Jonas Gahr Støre trakk også fram barn og unge, men var ikke like krass i kritikken av regjeringen. Han peker på de unge som de mest sårbare som følge koronakrisen. Han etterlyser penger for at de ikke forsvinner ut av arbeidsmarkedet.

– Det er de unge som får endret utdanningen sin på skolen, de får et annet studieforløp og skal nå studere på nett, de mister deltidsjobbene sine, det blir et tøft arbeidsmarked og et knallhardt boligmarked. Så hvis denne dugnaden gjelder, så må vi se de unge, sa Støre i partilederdebatten torsdag kveld.

Han etterlyser mer penger til arbeidsmarkedstiltak, til trening og opplæring slik at de unge ikke havner utenfor arbeidslivet. For det har ikke Norge råd til, mener han.

– Dette blir høstens store tema. Vi må ha en sterkere velferdsstat for å møte disse menneskene, sier Ap-lederen.

Eldreomsorgen

Noe av det som har vært verst å se på under koronakrisen, er behandlingen av de eldre, mener Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Det er altfor mange som det siste halve året har dødd alene, sa han i partilederdebatten i Arendal torsdag kveld.

– Når vi skal se på koronasituasjonen om ett år, tror jeg noe av det vi kommer til å skamme oss over, er at man ikke gjorde tiltak der, sa Vedum.

Under hele koronakrisen har det vært strenge restriksjoner på besøk fra pårørende på norske sykehjem.

– Vi må ha en felles målsetting om at ingen gamle skal dø alene, sa Vedum, som etterlyste mer ressurser og tilrettelegging for flere besøk fra pårørende.

Åpning av landet

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen prioriterte feil når de åpnet opp for reiser til andre land før de åpnet for eksempelvis breddeidrett.

– Som fotballfar var jeg på fotballtrening og da så jeg foreldre som spritet ballene, det var kjempestrengt og det var ikke lov til å spille kamp. Også dro jeg til Oslo så jeg på Aker Brygge at det var full fest, sprit der også, sa han under torsdagens partilederdebatt.

– Når det gjelder land, så mener jeg det var feil at man begynte å åpne for andre land før man åpnet for breddeidrett, sa han videre.

Vedum fortalte at Senterpartiet i sommer har vært forsiktige med å kritisere regjeringen, men at partiet har en tydelig holdning på å prioritere nyttereiser fremfor fritidsreiser, og prioritere breddeidrett og frivillig sektor fremfor lange åpningstider på utestedene.

– Poenget er ikke å score politiske poeng her, men å få kontroll og trygghet og å åpne Norge så fort som mulig. Veldig mange i Norge har ennå ikke fått åpnet sin virksomhet, sa han.

Åpning av grensene

Det var ikke gjort gode nok forberedelser da regjeringen åpnet for utenlandsreiser i midten av juli, mener Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Han møtte statsminister Erna Solberg (H) til duell i innledningen av partilederdebatten i Arendal torsdag kveld.

– For fire-fem timer siden åpnet et mottakssenter på Gardermoen. Det burde vært åpnet 15. juli, da man åpnet grensene, sa Støre.

– Dette mener jeg er ganske uforståelig, slo han fast.

Solberg viste til at det ikke var noen overraskelse at smitten økte da det ble åpnet for reiser til europeiske land.

– Vi sa den gangen at smitten kan komme til å øke, og at det kan være at vi får lokale utbrudd. Det er det vi faktisk får nå, sa hun.

Solberg understreket at regjeringen åpnet opp for reiser også for å hjelpe arbeidstakere i en vanskelig situasjon, blant annet lavtlønte i reiselivsnæringen.

– Det er dårlig hjelp til lavtlønte at smitten kommer inn. De kan de bli smittet, de kan de miste jobben og næringer ble stengt ned, slo Støre tilbake.

Jensen: – Vil ha obligatorisk testing

Frp-leder Siv Jensen tar i partilederdebatten til orde for obligatorisk testing ved innreise til Norge.
Jensen var opptatt av å se framover for å få bedre kontroll.

– Ett sånt tiltak som vi kan iverksette nå, det er for eksempel å innføre obligatorisk testing av alle som kommer til Norge, sa partilederen.

Folk kommer til Norge fra både røde og grønne land nå.

– Hvis alle blir testet, så vil det altså være med på å gi bedre oversikt over hvor smitten faktisk kommer fra, sier Jensen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er uenig.

– Tvangsmessig testing er ikke en god idé. Og det sier folkehelsemyndighetene, det er ikke måten du får tillit til dette systemet, sier Støre.

Helsemyndighetene har tidligere vært avvisende til å teste folk uten symptomer ettersom testresultatene vil være lite pålitelige.

Bastholm:- Har valgt cruise framfor kultur

MDG-leder Une Bastholm mener regjeringen har feilprioritert i gjenåpningen av landet. Hun mener det er viktigere å få hverdagen i gang, enn sydenreiser.

– Setter du det på spissen, så har regjeringen valgt å prioritere cruisenæringen framfor det brede laget av kulturarbeidere som er ansatt i kulturnæringen, som skulle hatt konserter, teateroppsetninger og vist kinoforestillinger utover høsten, sa Bastholm under partilederdebatten i Arendal torsdag kveld.

Hun stiller spørsmål ved om det er rettferdig å åpne grensene, når man ser at det kommer smitte inn i landet og restriksjonene fortsatt rammer bredt.

– De har valgt sydenferien foran at studenter som er nye i byen kan møtes og bli kjent med hverandre, ha noen de kan diskutere fag med, kjenne campusen sitt, sa Bastholm og viste til at fadderukene er blitt nedskalert og avlyst flere steder.

Hun understrekte at fadderukene er mer enn fest.

Saken oppdateres fortløpende...

---

Fakta:

---

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter