Nyheter

Kamala Harris blir USAs første kvinnelige visepresident

Den tidligere justisministeren i California, Kamala Harris blir Joe Bidens visepresidentkandidat.

Sen. Kamala Harris, D-Calif., speaks at a campaign rally for Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden at Renaissance High School in Detroit, Monday, March 9, 2020. (AP Photo/Paul Sancya)

Valget av Kamala Harris som visepresidentkandidat er ikke overraskende og et hint til den svarte velgergruppen, sier den svenske USA-kjenneren Dag Blanck.

Han kaller Joe Bidens valg et viktig signal og en markering.

– Hun var en av de ledende kandidatene, så det var kanskje ikke så uventet. Hun har vært manges favorittkandidat, sier Blanck, som er professor i Nord-Amerika-studier ved Uppsala universitet.

Han mener Biden får en stabil person ved sin side.

– Harris har bred erfaring, hun er tøff i valgkamp og en hardtslående debattant. Hun er også yngre – en viktig faktor siden Biden selv er oppe i årene, fortsetter han.

Professoren mener også valget har en spesiell betydning med tanke på sommerens protester i amerikanske byer.

– Harris blir den første svarte kvinnen som nomineres som visepresident, det er et viktig signal til velgerne og en markering med tanke på utviklingen vi har sett siden George Floyds død, sier han, og føyer til at den svarte velgergruppen er viktig for Demokratene.

– Dette er et signal om at man tar dem på alvor, sier Blanck, men føyer til:

– Valget av visepresident pleier å få svært mye oppmerksomhet, men siden blir det raskt et spørsmål av mindre interesse. Det blir sjelden avgjørende, men kan være negativt for kandidaten som velger noen som framstår som svak. Det ser imidlertid ikke ut til å være noen risiko for at valget av Harris får den effekten, sier han.

Kamala Harris blir Bidens visepresidentkandidat

Kamala Harris blir Joe Bidens visepresidentkandidat. Det melder NBC og flere andre amerikanske medier. Hun blir den første svarte og asiatiske kvinnen til å bli visepresidentkandidat i USA. Harris har indisk mor, mens faren er fra Jamaica.

Valget faller etter at Joe Biden har brukt flere måneder på å velge hvem han vil ha som visepresidentkandidat under høstens presidentvalg.

«Du gjør en rekke viktige avgjørelser som president. Men den første er hvem du velger til å bli din visepresident. Jeg har avgjort at Kamala Harris er den beste personen til å hjelpe meg å ta denne kampen til Donald Trump og Mike Pence og så lede nasjonan fra 21. januar 2021» skrev Biden i en epost til sine tilhengere tirsdag.

Valget faller etter at Joe Biden har brukt flere måneder på å velge hvem han vil ha som visepresidentkandidat under høsten valg.

LES OGSÅ: Dette er hvem Kamala Harris konkurrerte mot

Med dette valget anerkjenner Biden også den viktige rollen som afroamerikanere spiller for Det demokratiske partiet og for Bidens muligheter til å slå president Donald Trump til høsten.

Før Harris ble valgt til senator for California i 2016, var 55 år gamle Harris justisminister i den store delstaten.

I Senatet har hun arbeidet for helsereform, forbud mot salg av angrepsvåpen og en progressiv skattereform. Hun utmerket seg også under riksretten mot Trump.

Mange har antatt at Biden vil velge en svart kvinne, og Kamala Harris har lenge blitt ansett som en favoritt. Hun forsøkte selv å vinne den demokratiske nominasjonen til presidentkandidat. Da hun trakk seg, ga hun sin fulle støtte til Joe Biden.

Fakta om Kamala Harris:

* Født 20. oktober 1964 i Oakland, California. Har indisk mor og jamaicansk far. Bor med sin mann og to stebarn i Los Angeles.

* Utdannet jurist og utnevnt til assisterende statsadvokat i Alameda County i 1990.

* Ble som første svarte kvinne valgt til justisminister i California i 2011, en posisjon hun hadde til 2017 da hun ble valgt inn i Senatet for demokratene.

* Kunngjorde i januar 2019 at hun ville forsøke å bli partiets presidentkandidat, men trakk seg i desember og ga sin støtte til Joe Biden.

* Har som senator blant arbeidet for helsereform, forbud mot angrepsvåpen og progressiv skattereform.

* Ble nevnt som mulig justisminister under president Barack Obama, samt som mulig dommer i høyesterett.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter