Nyheter

Sp anklager Frp for å bruke korona som påskudd for søndagsåpne butikker

Frp-politiker Bård Hoksrud vil ha midlertidig søndagsåpent. Senterpartiet mener Hoksrud bruker korona for å få gjennom politikken sin.

Oslo  20180321.
Ole André Myhrvold (sp)  stiller spørsmål til statsminister Erna Solberg i den muntlige spørretime på Stortinget onsdag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

«Ja til midlertidig søndagsåpent!» skriver Bård Hoksrud fra Fremskrittspartiet i en Facebook-post onsdag denne uken.

Videre kritiserer han konstituert barne- og familieminister Lindtveit Røse fra KrF som ikke vil åpne for søndagsåpne butikker. Hoksrud begrunner kritikken med at smittevern er vanskeligere å holde i små Brustad-buer, enn de vanlige dagligvarebutikkene.

Senterpartiets Ole André Myhrvold mener Hoksrud bruker koronapandemien som påskudd for å få gjennom egen politikk.

LES OGSÅ: Seks netter i veka jobbar studenten Victor Obunga som avisbod på natta

Bruker pandemien

Myhrvold er uenig i at butikker skal holde søndagsåpent. Han mener dette ikke er tiden for å utfordre åpningstidsloven.

– Å bruke pandemien som et påskudd til å utfordre åpningstidsloven, slik som Hoksrud gjør her nå, mener jeg er helt feil, sier Myrhvold.

Han syns ansatte i dagligvarebransjen fortjener en hviledag, og understreker at det også er bredt flertall om det i Stortinget.

– Vi trenger en dag som er annerledes. Jeg mener også de butikkansatte fortjener en hviledag. De har hatt et enormt press på seg siden pandemien startet, akkurat som de som jobber i helsevesenet, forteller Myhrvold.

Mindre trykk

I Facebook-innlegget til Hokrud lenker han til en NRK-artikkel. Der uttaler en Rema-butikksjef i Grimstad at han er bekymret for smittevern i den søndagsåpne delen av butikken. Han vil at hele butikken åpnes mens det er pandemi, og ikke bare den lille søndagsdelen.

– Tar du deres bekymringer på alvor?

– Ja, og i kommuner som Grimstad har de hatt høyt press nå i juli, men jeg tror trykket blir mindre nå fremover etter ferien. Og disse butikkene kan jo også oppfordre sine kunder til å spre handelen mer, sier Myhrvold.

Sp-politikeren tror at folk vil ta mer hensyn fremover på grunn av oppblomstringen man ser flere steder i landet for tiden, og dermed ser ikke Myhrvold behovet for midlertidig søndagsåpent.

Oslo 20200128. 
Bård Hoksrud i forbindelse med gruppemøte i FrP i forbindelse med fordeling av komiteer.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Bård Hoksrud (Frp) mener kritikken fra Senterpartiet er noe tull. – Vi er midt i en pandemi. Det handler om smittevern. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Helt tullete

Bård Hoksrud (Frp) er uenig i kritikken.

– Det er helt tullete. Grunnen til at jeg foreslår dette nå, er jo fordi vi befinner oss midt i en pandemi, forteller han.

Frp er utenom pandemien også for at dem som driver butikk skal ha større handlingsrom når det gjelder å bestemme åpningstider. Hoksrud selv sier han prinsipielt er for at butikker skal kunne være åpne på søndager, men syns kritikken fra Myhrvold er «helt på jordet» med hensyn til hva Facebook-innlegget handlet om.

– Senterpartiet ønsker jo ikke å ha søndagsåpne butikker, så de vil jo bruke dette mot meg. Men jeg syns det er et spesielt angrep, fordi dette handler jo om butikker som er oppe likevel, men som ikke kan ha hele butikken åpen på grunn av reglene vi har i dag, sier Hoksrud.

Bruker tilbudet

Hoksrud begrunner sitt forslag med at det vil være et positivt tiltak for å redusere smitte. Han syns derfor det er leit at Myhrvold er så negativ til midlertidig søndagsåpent.

– Det burde være opp til butikkene selv. Nå er det mange butikker som på søndager kun har hundre kvadratmeter åpent for kunder, mens de kunne hatt syv hundre kvadratmeter åpent isteden, sier han.

Han registrerer også at en del politikere som uttaler at de er imot søndagsåpne butikker likevel benytter seg av tilbudet.

– Som hvem da?

– Det tror jeg at jeg skal holde for meg selv, men de blir litt rare når de konfronteres med det, ler Hoksrud.

Hoksrud har forståelse for at de som jobber i butikkene ikke vil ha søndagsåpne butikker, men understreker imidlertid at han syns smittevern burde være fokuset.

LES OGSÅ:

Jusprofessor reagerer på at motstandarar blir blokkert på Facebook-sida til Ropstad

Mener Norge­ må stoppe all utenlandsadopsjon: – Det skriker «vestlig frelserkompleks»

Barneministeren om adopsjon: – Vi tar kritikken alvorlig

---

Søndagsåpne butikker

  • Dagligvarebutikker har til vanlig åpent mandag til lørdag.
  • Søndagsåpne butikker er mindre, og kalles for Brustad-buer, et navn etter politikeren Sylvia Brustad (Ap) som kom forslag til nye reguleringer av butikkers åpningstider i Jagland-regjeringen i 1997.
  • Bård Hoksrud (Frp) vil ha midlertidig søndagsåpne butikker under korona.
  • Ole André Myhrvold (Sp) mener Hoksrud bruker korona for å gå gjennom egen politkk.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter