Nyheter

Hun er Trumps rådgiver. Han bruker all sin tid for å hindre presidentens gjenvalg

De er kalt USAs mest mystiske ektepar. Mens Kellyanne Conway er spesialrådgiver for Donald Trump, bruker ektemannen George all sin tid til å kjempe mot at presidenten blir gjenvalgt.

Ekteparet Conway har vært gjenstand for mye oppmerksomhet i lang tid. Det de står for helt motsatt syn på den amerikanske presidenten, blir også brukt som et bilde på hvor splittet det amerikanske samfunnet er. Og hva skjer etter valget i 2020? Kan amerikanerne noen gang finne sammen igjen?

Delt familie

Kellyanne Conway er en av Trumps aller næreste rådgivere. Mannen George har startet The Lincoln Project, et republikansk initiativ hvis eneste mål er å forhindre Trumps gjenvalg. Deres tenåringsdatter Claudia (15) tar etter faren sin: Hun er, for å si det forsiktig, ingen Trump-fan. Dette viser hun på Twitter, hvor hun ofte retvitrer sin far og Lincoln Project, og på Tiktok, den sosiale medieplattformen som Trump vil forby om 45 dager. Men en åpen familiefeide med foreldre og barn, har flere sider som vi ikke vet noenting om.

- Passende for realitystjerne-presidenten. Det er som et subplott i «The Trump Show».

Det sier Hilmar Mjelde, seniorforsker ved NORCE forskningssenter.

Førsteamanuensis Hilde Restad på Bjørknes høyskole karakteriserer familiefeiden slik:

– Dette er som mye annet i Trump-æraen: Veldig spesielt.

Hun ønsker imidlertid ikke å spekulere hva som snakkes om rundt middagsbordet hos familien Conway:

– Det har vi ingen forutsetninger for å vite, sier hun.

Rykter og spekulasjoner går om at dette er en «planlagt uenighet», og at de etterpå skal skrive bok og dra på bokturné.

LES MER: Dette er republikanerne som gjør alt for å stanse Donald Trump

Counselor to the President Kellyanne Conway speaks to reporters outside the West Wing of the White House in Washington, Thursday, Aug. 6, 2020. (AP Photo/Andrew Harnik)

Hvem er de?

Kellyanne Conway er jurist og var en av Donald Trumps nære rådgivere gjennom hele valgkampen. Hun har stått tett ved hans side siden. Conway ble utnevnt valgkampsjef for Trump fra august 2016, og er dermed den første kvinnen som har ledet en presidentkampanje til seier.

Hilmar Mjelde sier Conway, sammen med Trumps svigersønn Jared Kushner, Hope Hicks og Steven Miller er i den indre kjernen rundt Trump.

– Han legger svært stor vekt på lojalitet, kjemi og at de kan tale hans sak på TV. Kellyanne Conway er veldig talefør. Etter min syn er hun Trumps mest effektive talsperson på fjernsyn, sier han.

Conway var den som «oppfant» uttrykket «alternative fakta», da hun forsvarte daværende presseskretær Sean Spicers uttalelser om hvor mange som var tilstede under Trumps innsettelse i januar 2017.

«Vi er skuls»

Ektefellen George er også republikaner og en av initiatitagerne til The Lincoln Project, som har ett mål for øye: Å hindre Trumps gjenvalg (Se egen sak).

Conways kamp mot Trump startet imidlertid lenge før prosjektet ble lansert i desember i fjor. Mens Kellyanne har vært en markant offentlig figur i USA, sto ektemannen litt mer i skyggen, men framgangsrik. Han har alltid vært republikaner og var blant annet Paula Jones sin advokat i saken mot Bill Clinton hvor den tidligere presidenten ble anklaget for seksuell trakassering. George har også vært brukt som spaltist i en rekke aviser.

Han ble vurdert til jobben som USAs regjeringsadvokat, men sa nei, ifølge ham selv. Trump mente derimot at han ikke ga ham «jobben han så desperat ønsket seg».

I en podkast fra 2018, blir George spurt om hva hans kone synes om tvitringen.

– Jeg tror ikke hun liker det. Men jeg har sagt at jeg ikke liker administrasjonen, så vi er skuls.

LES OGSÅ: Den evangelikale sjefredaktøren som hudfletta Trump: – Evangelikale kristne sel sjela si

Både Donald Trump og sønnen Eric har meldt seg inn på det personlige plan, og anklager George for å være respektløs overfor kona. Donald Trump har beskyldt George for å være sjalu på konas suksess.

LES OGSÅ: 

• Mener Norge­ må stoppe all utenlandsadopsjon: – Det skriker «vestlig frelserkompleks»

• Kristne i USA mener Donald Trump er utvalgt av Gud til å være president, viser undersøkelse

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter