Nyheter

Filosof Øyvind Kvalnes kritiserer Hurtigrutens etiske vurderinger

Filosof Øyvind Kvalnes kritiserer Hurtigruten for mangelfull etisk navigasjon i forbindelse med MS Roald Amundsen

– Det jeg har festet meg med først er at ledelsen gikk ut og sa at de har fulgt regelverket. Mitt poeng er at det ikke er tilstrekkelig å ta juridiske hensyn, sier filosof Øyvind Kvalnes om smitteutbruddet av koronaviruset på Hurtigrutens skip MS Roald Amundsen. Kvalnes er førsteamanuensis på BI.

36 besetningsmedlemmer og fire passasjerer har til nå testet positivt for koronaviruset etter to seilaser til Svalbard med Hurtigrutens skip Roald Amundsen i siste halvdel av juli (se faktaboks).

Hurtigruten-ansatte fra rødmerkede smitte-land hadde karantene mens de jobbet på fartøyene og møtte passasjerer.

Mandag har politiet satt i gang etterforskning av Hurtigruten, og hvorvidt Hurtigruten har holdt seg innenfor de regelverk og juss er dermed uavklart.

Direktør i Hurtigruten Daniel Skjeldam sa til VG i helgen at de mente å ha holdt seg innenfor regelverket.

I en kommentar lørdag skrev Veslemøy Østrem, nyhetsredaktør i Vårt Land, at det ikke holder å «tviholde på jussen når etikken har feilet.»

Hjelper vi av godhet eller for å tilfredsstille eget ego? Filosof Øyvind Kvalnes drøfter tematikken. Øyvind Kvalnes Rett på sak Yrke: Filosof og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI. Bor: Tåsen i Oslo Aktuell: Avsløringene om Panama Papers har aktualisert moralske og etiske standarder i finansverdenen.  
Filosof Øyvind Kvalnes. Foto: Paal Audestad/NTB scanpix.

Utsatte seg for moralsk uflaks

Kvalnes sier det kan virke som at Hurtigruten har valgt å tolke regelverket på en måte som har gitt selskapet størst mulig handlingsrom.

Han mener det virker som de har håpet på moralsk flaks.

– De utsetter seg for sjansen til å få moralsk uflaks. Jeg vil advare mot å slippe til en tankegang om moralsk flaks. Det er moralsk høyrisiko å be mannskapet ta karantenetid ombord, sier Kvalnes.

– Hva kan andre bedrifter og organisasjoner lære av dette?

– I dette tilfellet virker det som om de har prioritert fortjeneste framfor mennesker og miljø. Det er mange andre bedrifter som betrakter dette utenfra og tenker «kunne dette skjedd hos oss, og hvordan kan vi unngå å gå i den fella som Hurtigruten har gått i?»

Etisk navigasjon

Som oftest vil etiske vurderinger gå lenger enn de juridiske, og derfor være mer omfattende. Kvalnes har sammen med Einar Øverenget laget noe de kaller navigasjonshjulet.

Det er et verktøy bedrifter og organisasjoner kan bruke for å ta beslutninger (se bilde). Kvalnes mener at Hurtigruten har stått i en spagat mellom det juridiske, det økonomiske og det etiske.

Tilsynelatende har de vektlagt juss og økonomi.

– Kloke beslutninger innebærer at du tar hensyn til om handlingen virker rimelig og grei. Hvis Hurtigruten tolket regelverket til at ansatte fra land med høy smitte kunne jobbe og ha sosial kontakt med passasjerer mens de var i karantene, så virker det som en urimelig framgangsmåte - uavhengig av det juridiske regleverket, sier han, og legger til:

– Vi må kunne forvente at folk stopper opp og tenker gjennom at selv om de gjør noe etter regelverket, så kan det likevel være uklokt.

###
Navigasjonshjulet. Laget av Øyvind Kvalnes og Einar Øverenget.

Økonomi og moral

– La oss si at det har stått mellom konkurs og å få mest mulig ut av en viktig sommersesong. Går det an å si at Hurtigruten prioriterte feil?

– Det er for enkelt å sitte på utsiden og si hva som er riktig. Det kan være en utrolig smertefull situasjon å befinne seg i. Men du kan gå konkurs på din egen moral også, sier han.

– Er Hurtigruten nå moralsk konkurs?

– Jeg synes det er for sterkt å si det. Det gjenstår å se. Jeg er nysgjerrig på hvordan de begrunner og forklarer forløpet. Hvem som har vært ansvarlig or å gi grønt lys til det forløpet. Spennende om det handler om en eller flere enkeltpersoner som har tatt risiko på vegne av selskapet, eller om dette er en typisk væremåte som gjennomsyrer hele organisasjonen.

Svikt i rutuner

Vårt Land har kontaktet direktør Skjeldam kommentar til denne saken, men har ikke fått svar.

I en pressemelding mandag sier han at en evaluering viser at det har vært svikt i Hurtigrutens rutiner.

– En foreløpig evaluering viser at det har vært svikt i flere av våre interne prosedyrer. Derfor er vi nå i gang med en full gjennomgang av alle prosedyrer, og alle sider av vår egen håndtering, sier Skjeldam.

Mandag meldte selskapet at Hurtigruten stopper alle seilinger med skipene Roald Amundsen, Fridtjof Nansen og Spitsbergen.

Oslo 20200801. 
Konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam utenfor Havnelageret i Oslo i forbindelse med koronoautbrudd på Hurtigruten.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Hurtigrutens administrerende direktør Daniel Skjeldam. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.

Les også at Trond Blindheim mener at Hurtigruten har fått en kritisk omdømmeknekk og Veslemøy Østrems kommentar «Hurtigrutens bærekraft-image har ikke bare fått en ripe. Det har kollapset».

---

Fakta:

  • 36 besetningsmedlemmer og fire passasjerer har til nå testet positivt for koronaviruset etter to seilaser til Svalbard med Hurtigrutens skip Roald Amundsen i siste halvdel av juli. 32 av de smittede besetningsmedlemmene er fra Filippinene.
  • De fire andre er fra Norge, Frankrike og Tyskland. Tre av de smittede passasjerene er hjemmehørende i Drammen, Rogaland og Vesterålen. 69 norske kommuner er berørt av smitteutbruddet.

---

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Mer fra: Nyheter