Nyheter

Trump hyllet «legepastor» som sprer falsk informasjon

Legen som hevder at hun kan kurere korona, er en av ukens mer bisarre nyheter. Donald Trump hjalp henne til berømmelse da han sa hun var «spektakulær». Det angrer han nok på nå.

– Det er en kur mot dette viruset. Den kalles hydroksyklorokin, sink og azitromycin.

– Ingen behøver å dø.

– Jeg har behandlet 350 pasienter. Ingen har dødd.

Påstandene kommer fra legen Stella Immanuel. Sammen med et knippe leger i hvite frakker, sto hun foran kongressen tidligere denne uka og spredte feil og løgn om Covid-19.

Hydroksyklorokin er malariamedisinen som Donald Trump har snakket mye og varmt om.

Ild i tørt gress

Gruppa kaller seg American Frontline Doctors, og er støttet av Tea Party Patriots, som har som mål å få gjenvalgt Trump.

Det er mulig at de, og særlig Immanuel, ikke hadde fått så massiv oppmerksomhet dersom ikke Donald Trump og sønnen Donald Jr hadde retvitret hennes påstander om at det finnes en kur.

Men det gjorde de begge to.

Video fjernet, men spres likevel

Facebook, Twitter og YouTube tok videoen raskt ned fordi den inneholdt falske påstander. Twitter ga også Trump junior beskjed om å fjerne videoen og begrenset hans og straffet ham ved å stenge ham ute fra Twitter-profilen i 12 timer.

Men skaden er allerede skjedd. Selv om videoen ble fjernet, og faktasjekket nord og ned, var den allerede spredd i store grupper, også i Norge. Videoen ble først delt på ultrakonservative Breitbart News, som er knyttet til alt-right-bevegelsen i USA. Det var den videoen som engasjerte nest flest mennesker på Facebook natt til tirsdag- over 14 millioner på kun seks timer.

«Fauci, du lyver»

Mens Trump ga støtte til Stella Immanuel, vokser avstanden mellom presidenten og Det hvite hus' koronarådgiver, smittevernekspert Anthony Fauci for hver dag som går. Meningsmålinger viser at Fauci yter stor tillit blant amerikanere, noe Trump tok seg tid til å klage over på sin forrige pressekonferanse.

«Det er merkelig for mannen jobber for meg, men blir tenkt høyt om, og ingen liker meg», sa Trump.

Da Fauci ble konfrontert med videoen av Stella Immanuel, sa han følgende: «Når det er en video der ute av en gjeng med folk som spytter ut noe som ikke er sant, er det eneste motsvaret du har å være veldig, veldig tydelig i presentasjonen av de vitenskapelige funnene som tydelig motsier det».

En som ikke er fan av Fauci, er nettopp Stella Immanuel.

«Fauci du lyver. Du vet det. Amerikanere dør og du spiller russisk rullett med livene deres».

Dette er en av Stella Immanuels Twittermeldinger på onsdag. Hun ber folk sende inn historier om hvordan de er blitt helbredet for Covid-19, fordi hun er «under angrep».

Tidligere, da Facebooksiden ble tatt ned, kom hun med følgende advarsel: – Hvis siden min ikke kommer tilbake, vil Facebook bli senket i Jesu navn.

Immanuel har autorisasjon som lege i Texas, men er også pastor og grunnlegger av en menighet som kalles Fire Power Ministries. Etter de oppsiktsvekkende uttalelsene er hun blitt saumfart og faktasjekket av mange medier, først av Daily Beast.

Demoner og romvesener

For fem år siden hevdet hun, som kaller seg «Guds stridsøks» på Twitter, at DNA fra romvesener blir brukt i behandling av syke mennesker, og at vitenskapsfolk lager en vaksine som skal hindre folk i å bli religiøse. Hun har også angrepet homofilt ekteskap, som hun mener fører til at voksne vil gifte seg med barn. Legen har blant annet hevdet at gynekologiske problemer, som cyster og endometriose, skyldes at kvinner har sex med demoner og hekser mens de drømmer.

Lurt å sjekke litt først

Under en pressekonferanse i Det hvite hus på tirsdag forsto kanskje Donald Trump hvor det bar da en CNN-journalist stilte ham spørsmål om Immanuel og hva hun tidligere har sagt og mener.

Trump sa at han synes hun hadde en viktig stemme, men at han ikke visste noe om henne. Men at hun sto sammen med mange andre leger og de er «big fans» av hydroksyklorokin.

– Hun var veldig imponerende, sa han også, før han avbrøt hele pressebriefen og forlot rommet.

Trumps personlige advokat, tidligere borgermester i New York Rudi Giuliani, kalte henne «min helt» i radioprogrammet sitt onsdag.

Også Madonna delte

Også artisten Madonna kalte henne helt og delte videoen på Instagram, før den ble fjernet.

– Håper du er hacket og ikke tror på kvakksalveriet, kommenterte fans.

Denne saken er nok et eksempel på hvor lett det kan være å spre falskheter om en pandemi som Covid-19. Og at det fester seg, selv om «faktaene» blir avslørt.

Her kan du lese faktasjekk.no sin sak:

 

LES OGSÅ:

• – Konspirasjonsteoretikere radikaliseres i koronatider. Voldspraten tar av, og i sentrum står Donald Trump, skriver John Færseth, forfatter av boka «KonspiraNorge»

– Trump har ingen evangelikale stemmer å miste

– Hawaiiskjorter, igloer og terror nevnes sjelden i samme setning, men det var før The Boogaloo

---

Malariamedisin og Covid-19

  • En gruppe amerikanske leger sprer feilinformasjon om at det fins en kur mot koronaviruset. Det er ikke riktig at malariamedisinen hydroksyklorokin kombinert med sink og azitromycin, kan kurere covid-19.
  • To store studier har konkludert med at hydroksyklorokin ikke har noen effekt på alvorlig syke som blir innlagt på sykehus. Medikamentet har heller ikke effekt når det gjelder å forebygge smitte, ifølge flere studier.
  • Donald Trump sa i mai at han bruker malariamiddelet hydroksyklorokin. (Kiilde:faktisk.no/NTB)

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter