Nyheter

Vatikanet skal ha blitt hacket før samtaler med Kina

I tre måneder har kinesiske hackere hatt tilgang til Vatikanets datanettverk. Det er konklusjonen til et privat granskingsselskap som følger datatrafikk.

Etter planen skal Vatikanet og Kina møtes til samtaler i september om en omstridt avtale mellom de to partene. Siden mai har RedDelta, en aktivistgruppe sponset av kinesiske myndigher, rettet hackerangrep mot Vatikanets datasystemer, ifølge en rapport fra firmaet Recorded Future.

Forverret forfølgelser

Etter diplomatiske forhandlinger kom Vatikanet i 2018 til enighet med Kina om å anerkjenne biskoper i den regjeringsgodkjente katolske kirken i Kina. Senere meldte katolske medier at kinesiske katolikker opplever de verste forfølgelsene på lang tid. Observatører har slått full alarm om at Vatikanets Kina-avtale har gjort alt verre for Kinas katolikker.

USAs kommisjon for internasjonal religionsfrihet ga ut sin årlige rapport i slutten av april. Der skrev et av kommisjonens medlemmer, Johnnie Moore, i en egen kommentar at Vatikanets enighet med Kina var en av de mest alarmerende hendelser for religionsfriheten i Kina det året.

«Få dager etter at Vatikanet hadde forhandlet fram sin avtale, brukte kineserne det som grunnlag for å starte en nedstenging av flere av landets største og fremste uregistrerte kirkesamfunn. Dette har fortsatt. Ettersom Vatikanet både er en kirke og en stat, mener jeg at Vatikanet nå bærer et betydelig moralsk og juridisk ansvar for å bidra til å løse problemet det var med på å skape», skrev Moore.

Ingen kommentar

I september skal altså Vatikanet og Kina møtes for å drøfte denne avtalen. De første angrepene på Vatikanets datanettverk startet i mai i år, skriver The New York Times. Et av angrepene var skjult i et dokument som ga seg ut for å være et brev fra Vatikanet til Javier Corona Herrera, kapellanen som er leder for en studieenhet i Hong Kong. Dette går fram av rapporten som firmaet Recorded Future offentliggjorde nylig. Selskapet er basert i Massachusetts i USA.

Vatikanet skal ha avslått å kommentere funnene i rapporten overfor nyhetsbyrået Reuters, som omtalte saken 29. juli. Kinas talsperson for utenriksdepartementet, Wang Wenbin, sa ifølge Reuters under en daglig pressekonferanse i Beijing onsdag at Kina er en «ufravikelig forsvarer» av datasikkerhet.

LES MER:

Vatikanets Kina-avtale har gjort alt verre for Kinas katolikker, mener observatør

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter