Nyheter

Pilegrimer får på klær som dreper bakterier

For første gang siden Saudi-Arabia tok kontroll over Mekka, vil ingen tilreisende fra utlandet utføre hajj. Det gjennomføres en helt spesiell pilegrimsferd.

The area around the Kaaba is prepared for pilgrims, in Mecca, Saudi Arabia, Monday, July 27, 2020. Only about 1,000 pilgrims will be allowed to perform the annual hajj pilgrimage this year due to the virus pandemic. (Saudi Ministry of Media via AP)

Pilegrimsferden hajj er en massiv hendelse som hvert år trekker flere millioner pilegrimer til Mekka. I fjor var det 2,5 millioner som utførte pilegrimsferden. Ofte er det blitt trengsel i folkemengdene.

Får ikke kysse den hellige steinen

Det er det lite som minner om i år. Tirsdag, kvelden som markerte starten på pilegrimsferden, var det helt tomt på de hvite, massive marmorgulvene som omkranser Kaba, islams sentralhelligdom.

Den svarte steinen blir vanligvis kysset og berørt av pilegrimene som beveger seg forbi i en saktegående kø.

I år får ingen lov til å ta på den, selv ikke blant de få utvalgte som får gjennomføre hajj.

Pilegrimene overvåkes nøye

Det blir trolig mellom 1.000 og 10.000 personer som får gjøre det. To tredeler av dem er utlendinger som allerede bor i Saudi-Arabia, nøye utvalgt av myndighetene, og de øvrige vil være sikkerhets- og helsepersonell.

Alle som får utføre pilegrimsferden er testet for korona, utstyrt med et armbånd som overvåker deres bevegelser og iført spesialdesignede klær. Klærne skal ha nanoteknologi som hjelper til å drepe bakterier.

– Teknologi gjør at vi kan gjennomføre hajj

Amr Al-Maddah, som har ansvaret for å planlegge årets hajj, sier at klærne trolig har liten effekt, men likevel er et sikkerhetstiltak.

– Akkurat nå er det teknologien som gjør at vi kan klare å gjennomføre hajj. Vi tar alle grep som er mulige for å sørge for at denne pilegrimsferden ikke vil føre til noen smittetilfeller eller dødsfall, sier al-Maddah.

Overvåkes via mobiltelefonen

Hver pilegrim vil høre til en gruppe på rundt 20, som blir ledet av en guide til de forskjellige stoppene. Det skal gjøre at det ikke oppstår trengsel for eksempel foran Kaba.

På Arafat-fjellet, der profeten Mohammed skal ha gitt sin siste preken for nesten 1.400 år siden, vil pilegrimene tilbringe torsdagen i dyp bønn. De blir da overvåket via mobiltelefonene deres, og et spesielt ID-kort som lagrer all informasjon om dem.

Ittno´knussel – myndighetene betaler

Prislappen blir annerledes ved årets pilegrimsferd. Vanligvis er hajj en kostbar affære for muslimer som må spare i årevis for å få råd. I år dekker saudiarabiske myndigheter alle måltider, hotell og transport.

LES MER:

Var uforberedt på at pilegrimsritualet skulle gjøres så fort de kom fram

---

Pilegrim

  • Hajj kalles pilegrimsreisen muslimer skal gjøre minst én gang i sitt liv.
  • Da skal de besøke Mekka og den hellige stenen Kaba.
  • Å dra i pilegrim er en av islams fem søyler av trosøvelser som muslimer skal følge.
  • Hvert år er vanligvis er omlag 2 millioner pilegrimer
  • I år blir tallet mellom 1.000 og 10.000 mennesker på grunn av pandemien.

---

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter