Nyheter

Ny leder av IS kalles ‘ødeleggeren’

Lite er kjent om den nye lederen av den ytterliggående islamistgruppa IS. Men Amir Mohammed al-Mawlas skal videreføre en brutal tradisjon

20200722. 
USA´s  etterlysningsplakat av IS-leder Amir Muhammad Sa’id Abdal-Rahman al-Mawla.
Foto: Rewards for Justice USA / NTB scanpix

Da IS-lederen Abu Bakr al-Bagh­dadi ble drept av amerikanske spesialstyrker i oktober i fjor, kunngjorde islamistgruppa at Abu Ibrahim al-Hashimi ­al-Qurashi overtok.

Få om noen hadde hørt om Qurashi, og vestlig og irakisk etterretning konkluderte etterhvert med at det var et dekknavn, benyttet av Amir Mohammed Said Abd al-Rahman al-Mawla.

I mars satte USA 44-åringen, som også er kjent som «Hajji ­Abdallah», på sin liste over etter­søkte terroristledere og utlovet en belønning på 10 millioner dollar,­ drøyt 90 millioner ­kroner, for opplysninger som kan føre til at han blir funnet.

Hvor den nye IS-lederen skjuler seg, er imidlertid ukjent, men broren Adel Salbi holder til i Tyrkia der han representerer et turkmensk parti.

Han er turkmener og skiller seg ut i IS

Mawla kommer fra en turkmensk familie og vokste opp i den lille byen Tal Afar, drøyt 60 kilometer vest for Mosul i Irak. Han er angivelig 44 år gammel.

Med sin turkmenske bakgrunn har han skilt seg ut i IS, der de fleste lederne tidligere har vært arabere.

Han studerte sharia ved universitetet i Mosul og tjenestegjorde i den irakiske hæren ­under Saddam Hussein. Etter den amerikanske invasjonen av landet, sluttet han seg til al-Qaida i Irak, der han fikk en rolle som sharia-jurist.

Har vært fange hos amerikanerne

Ifølge tankesmia Counter Extremism Project (CEP), som holder oppsyn med militante verden over, ble Mawla tatt til fange av amerikanske styrker i 2004 og satt i fangenskap på den amerikanske militærbasen Camp Bucca sør i Irak. Der møtte han Abu Bakr al-Baghdadi.

Begge ble etterhvert løslatt og holdt deretter sammen. Mawla var derfor å finne ved Bagh­dadis side da han tok kontroll over den irakiske delen av ­al-Qaida i 2010, og fire år senere proklamerte opprettelsen av et islamsk ­kalifat i Irak og Syria.

FILE - This undated file image posted on a militant website on Tuesday, Jan. 14, 2014 shows fighters from the al-Qaida linked Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) marching in Raqqa, Syria. The  ISIL led by Abu Bakr al-Baghdadi, who is believed to have been operating from inside Syria in recent months, is the main driver of destabilizing violence in Iraq and until recently was the main al-Qaida affiliate there. Al-Qaida?s general command formally disavowed the group this week, saying it "is not responsible for its actions." (AP Photo/militant website, File)

IS-kjempere marsjerer i Raqqa, Syria. Slike propagandabilder sendte IS ut da de i 2014 hadde styrke og kontrollerte store områder.

Har tilnavnet «Professoren» og «Ødeleggeren»

Mawla skal ha vært sentral da IS tok kontroll over Mosul og store deler av det nordlige Irak samme år og fikk ifølge CEP tilnavn som «Professoren» og «Ødeleggeren».

Andre IS-topper skal ha ­beskrevet ham som «en brutal» mann som fikk ting gjort, med et særlig ansvar for å tilintetgjøre dem som ikke støttet Baghdadi.

Mawla er likevel best kjent for sin «betydelige rolle» i IS-offensiven mot yazidi-minoriteten i Irak, som ble utsatt for massakrer, massevoldtekter og slaveri, ifølge Jean-Pierre Filiu, som forsker på jihadisme og er tilknyttet Sciences Po-universitetet i Paris.

Kilde: Bare tre dager mellom hvert angrep fra IS

IS kontrollerte på det meste rundt en tredel av Irak og halvparten av Syria, men er nå slått tilbake og i stor grad drevet ut av områdene.

Organisasjonen nyter likevel stor oppslutning i enkelte områder, og en rekke islamistgrupper verden over har sverget troskap til IS.

Analytikere tror Mawla nå er i ferd med å gjenoppbygge ­organisasjonen og kan komme til å utnytte USAs tilbaketrekning, både i Syria og Afghanistan.

Ifølge Centre for Global ­Policy (CGP) i Washington går det i gjennomsnitt fortsatt bare tre dager mellom hver gang IS gjennomfører angrep i Syria.

IS innkasserer millioner fra skatt og investeringer

Ifølge IS-eksperten Hisham Al-Hashimi­, som nylig ble drept i et attentat i Bagdad, innkasserer IS hver måned rundt 7 millioner dollar, over 60 millioner kroner fra skatteinnkreving og investeringer i Irak.

– Selv om de har mistet både territorier og mannskap, er de økonomisk oppegående, kreative, dødelige og selvsikre nok til å kunne true dem som bryter med deres prinsipper, mener ­Abdullah Al-Ghadhawi i CGP.

I hvilken grad Mawla vil lykkes som leder, gjenstår imidlertid å se, mener analytikere.

Får utfordringer i å inspirere

– Det kommer klager på ham fra ­felten, det stilles fortsatt spørsmål ved hvilken type organisasjon han vil lede, hvor kompetent han er som leder og i hvilken grad han vil lykkes med å inspirere andre og gjenreise kalifatet, sier Seth Jones ved Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington.

– Han vil stå overfor mange ­utfordringer, både i det å inspirere andre og ved å unngå å bli drept slik som Baghdadi, sier han.

Jones tror ikke IS vil være i stand til å gjennomføre store terroraksjoner i Vesten med det første.

LES MER:

– Veldedige organisasjoner rekrutterte til IS

Jan Egeland frykter at IS får større spillerom

Norge henter hjem IS-kvinne og hennes syke barn

Human Rights Watch ønsker svar om savnede IS-fanger

---

Fakta:

---

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter