Nyheter

Frp vil straffeforfølge foreldre som sender barn på koranskoler i utlandet

Flere hundre norske barn har blitt tatt med til utlandet og forlatt der. Det vil Silje Hjemdal (Frp) ha en slutt på.

Har en etterlatt barn i en hjelpeløs situasjon hvor barnet blir utsatt for vold eller overgrep, så bør det selvfølgelig straffes med fengsel, sier Silje Hjemdal stortingsrepresentant og familiepolitisk talsperson i Frp.

I et representantforslag med 21 tiltak, ønsker Frp-politikerne blant annet å straffeforfølge foreldre som sender barn på koranskoler i utlandet mot deres vilje.

Forslaget kommer i kjølvann av rapportene «Det var ikke bare ferie» og «Kommunenes erfaringer med barn og unge som etterlates i utlandet mot sin vilje». Frp ønsker at problematikken blir tatt på alvor og at rapporten følges opp av norske myndigheter.

– Det er frihetsberøvelse og det forekommer vold ved skolene, ifølge Hjemdal.

• LES OGSÅ: Hammerfest: 33 barn forsvant – 20 fortsatt borte

Foreldre bestemmer – i utgangspunktet

Hjemdal påpeker likevel at det er viktig å skille mellom ulike former for å holde barn i utlandet mot deres vilje.

– Det er stor forskjell på å måtte bli med foreldre på jobb i utlandet og å bli forlatt på en koranskole hvor barnets rettigheter ikke respekteres. I utgangspunktet er det foreldrene som bestemmer, men det handler om noe annet når barn blir utsatt for vold og tortur.

Har hjemmel i straffeloven

Trussel om straff «kan i noen sammenhenger og sammen med andre virkemidler bidra til å hindre at barn etterlates i utlandet mot sin vilje», skriver Justis- og beredskapsdepartementets kommunikasjonsavdeling i en e-post til Vårt Land. Likevel er Norges mulighet til å anvende straff for handlinger i utlandet begrenset, skriver de.

Videre skriver de at dersom barn blir utsatt for frihetsberøvelse, trusler eller kroppskrenkelse, så kan foreldre straffes med hjemmel i straffeloven.

– Har vi ikke et lovverk som tilstrekkelig beskytter barn mot tortur og frihetsberøvelse?

– Det er godt mulig at noen av disse tilfellene rammes av eksisterende lovverk, men som disse rapportene har avslørt er problemet omfattende og etter hva jeg vet er ingen foreldre dømt for slikt, sier Hjemdal.

• LES MER: Ap: Straff koranskole-foreldre

Må vurdere tydeliggjøring

Er Justis- og beredskapsdepartementet enig i at det trengs en juridisk og politisk gjennomgang angående problematikken knyttet til at barn blir sendt på koranskoler mot sin vilje? Statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) svarer Vårt Land:

«Vi må vurdere om det er behov for ytterligere tiltak, som tydeliggjøring av straffetiltak, for å bekjempe denne formen for overgrep mot barn og unge i form av ufrivillige opphold i utlandet. Anbefalingene i rapporten fra ekspertgruppen om unge som etterlates i utlandet mot sin vilje, er et godt utgangspunkt for en slik vurdering».

Barn skal beskyttes

Rapporten «Det var ikke bare ferie» avdekket at barnevernet, i noen tilfeller, har vært med å sende barn ut av landet mot deres vilje.

– Jeg forstår at ungdom kan være utagerende og har det vanskelig, men er løsningen å sende dem ut av landet?, spør Hjemdal.

Konstituert barne- og familieminister, Ida Lindtveit Røse (KrF) mener at det er alvorlig at barnevernet kan ha bidratt til at barn og unge ufrivillig har blitt sendt til utlandet.

«Ingen barn og unge skal oppleve det. Barnevernet skal ikke under noen omstendighet bidra til at barn kan bli utsatt for vold eller overgrep i forbindelse med utreise fra Norge», sier hun i en e-post fra departementet.

• LES MER: Vil frata foreldre oppholdstillatelsen

Feil å gi bistand til Somalia

Frp foreslår også at bistand skal holdes igjen til land hvor slike koranskoler forekommer.

– Jeg synes det er feil å gi bistand til land som Somalia, som ikke slår ned på at barn blir utsatt for ulike straffeformer og tortur ved koranskoler, sier Hjemdal.

Kutt i bistand vil ikke ha noen reell effekt på koranskolene, skriver Utenriksdepartementet i en e-post når Vårt Land ber om å få en kommentar til Frp-forslaget. De poengterer: «Skolene mottar uansett ikke noe norsk støtte, og bistandskutt ville rammet de som jobber med å bedre menneskerettighetssituasjonen.»

LES MER:

Islam-motstandere og muslimer møtes til debatt

Norske bistandsmilliarder kan rase – og nå går Frp til forsterket kamp

Norske medier: Få muslimer, mye islam

---

Etterlatte barn

  • En rapport fra Oslo Economics for Kunnskapsdepartementet viser at det mellom 2016-2018 var minst 415 barn som etterlatt i utlandet ufrivillig.
  • Rapporten «Det var ikke bare ferie» har kartlagt norske barns opplevelser med koranskoler.
  • Minoritetsrådgivere er tilgjengelig for elever som står i fare for å bli sendt på ufrivillige utenlandsreiser og kan iverksette forebyggende tiltak.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter