Nyheter

Stopp islamiseringen av Norge (Sian) anmeldt for hatytringer – igjen

Organisasjonen Minorg anmelder Stopp islamiseringen av Norge (Sian) og leder Lars Thorsen for hatefulle ytringer. Thorsen ble dømt for det samme i fjor.

– Sian sprer islamofobi, og vi ønsker at norske myndigheter skal stoppe Sians ulovlige virksomheter som rammer muslimer, sier Qasim Ali, organisasjonsleder i Minorg, en interesseorganisasjon for minoriteter Norge.

2.000 signaturer til støtte for å anmelde

Forut for anmeldelsen har Minorg opprettet en underskriftskampanje for et opprop som rundt 2.000 mennesker har signert. Oppropet støtter anmeldelsen mot Sian. For Ali er signaturene et tegn på at mange er enige om at det de oppfatter som hatefulle ytringene fra Sian må stoppes.

Utgangspunktet for anmeldelsen er ytringer som Sian-leder Lars Thorsen har kommet med. Thorsen ble i fjor dømt for hatytringer og fikk 30 dager betinget fengsel og en bot på 20.000 kroner.

I rekken av de mange ytringene som er vist til i anmeldelsen fra Minorg er disse:

• «Islamsk kultur, det er kulturen i alle islamokkuperte land. Og det å mishandle og drepe sine egne barn, det er islamsk kultur. Det å plyndre, undertrykke, og drepe vantro, det er islamsk kultur.»

• «Den eneste måten å rydde opp på det er å deportere de uintegrerbare og de shariatilbøyelige.»

• «Blant annet så har muslimene rett til å drepe sine egne barn. Det er 18:74 som hjemler det.»

Hevder Sian-ytringer er krenkende

Minorg mener ytringene er «krenkende, og innebærer en vesentlig nedvurderingav muslimer som gruppe og deres menneskeverd», ifølge anmeldelsen.

De offentlige appellene som Thorsen holder for Sian tegner «et bilde av muslimer som en trussel mot rikets sikkerhet». Det viktigste ankepunktet er «Thorsens påstand om at muslimer, blir onde fordi religionen de følger, Islam, er ond.» Minorg hevder i anmeldelsen at appellene fremmer hat mot muslimer som gruppe.

Kristiansand 20191116. 
Sians frontfigur Arne Tumyr kastet koranen under Sians demonstrasjon på Torvet i Kristiansand. Det førte til basketak mellom demonstranter og politi da noen brant deler av en bok. Sian leder Lars Thorsen føres bort av politiet i håndjern.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sian-leder Lars Thorsen føres bort av politiet i håndjern etter tumulter da Sian holdt en makering. Da Koranen ble satt fyr på havnet motdemonstranter i basketak med politiet. Foto: Tor Erik Schrøder

Sian-lederen: «Useriøs anmeldelse».

Lars Thorsen sier til Vårt Land at han ikke tar anmeldelsen seriøst fordi han mener den «ikke oppfyller kravene til en anmeldelse». I helgen kontaktet han politiet for å for å se anmeldelsen, men han har ikke hørt fra politiet ennå.

Thorsen mener imidlertid at Minorg skal ha anledning til å anmeldelse Sian.

– I et fritt samfunn som Norge skal man få lov til å fremme sin sak. Noen velger å gjøre deg gjennom direkte dialog, mens Minorg har valgt å gjøre det gjennom statsmaktene, sier han.

Setter spørsmålstegn ved fakt i anmeldelsen

Han mener imidlertid at anmeldelsen ikke er faktabasert.

– Minorg har tatt Sians uttalelser fra deres demonstrasjoner og ytringer på nett, er ikke dette faktabasert?

– Jeg mener organisasjonen baserer anmeldelsen på lite fakta. Når jeg får mer innsyn i saken, skal jeg sørge for å dra inn fakta, forteller Thorsen.

– Hvilke fakta er det du skal ta med?

– Det kan jeg ikke si noe om før jeg har fått innsyn i saken, sier han.

Advokat Farooq Ansari mener Sians ytringer skaper frykt og fordommer mot muslimer.

Advokat Farooq Ansari mener Sians ytringer skaper frykt og fordommer mot muslimer. Foto: Epoch

– Sian er selv lite faktabasert

Advokat Farooq Ansari har ført anmeldelsen i pennen og mener at ytringene til Sian skaper frykt og fordommer.

– Hva sier du til at Thorsen mener at anmeldelsen er lite faktabasert?

– Thorsens ytringer selv er lite faktabasert og bygget på fantasi og misoppfatning. Det norske lovverket har en annen oppfatning av hva som er fakta, sier advokaten.

Sian-lederen sendte tilbud om dialog kom ikke fram

Sian-lederen sier at han har sendt en e-post til MinOrg med tilbud om dialog, men at han ikke har fått svar. Qasim Ali tror e-posten fra Thorsen har gått direkte i Minorgs søppelpost, men vil ikke svare på invitasjonen før han har fått se e-posten.

– Det er interessant at de plutselig er åpen for dialog. Kanskje det er på grunn av anmeldelsen, sier han.

Ønsker lykke til med debattmøte

Etter Sians markering på Mortensrud i Oslo har den muslimske butikkeieren Wakas Mir i Oslo invitert Lars Thorsen til samtale om islam. Lokalpolitiker Yousuf Gilani er blitt enige med Sian om å arrangere debattmøte på sensommeren. Qasim Ali i Minorg kjenner ikke til gruppen som har tatt initiativet til debattmøtet.

– Derfor kan jeg ikke kommentere dette, men jeg ønsker dem lykke til, sier han.

LES MER

Opptøyer da Sian hadde markering i Kristiansand

Sian-demonstrasjon møtt med egg og tomater

Betaler motdemonstrantenes bøter etter Sian-bråk

Islam-motstandere og muslimer møtes til debatt

---

Sian

  • Lars Thorsen er leder for Stopp islamisering av Norge (Sian) fra 2019.
  • Sian er en organisasjon som selv beskriver seg som anti-islamsk.
  • Thorsen ble i fjor dømt til 30-dagers betinget fengsel og en bot på 20.000 på grunn av hatefulle ytringer.
  • Thorsen og organisasjonen er igjen anmeldt for hatefulle ytringer, nå av Minorg, interesseorganisasjon for minoriteter i Norge.

---

Amna Iqbal

Amna Iqbal

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter