Nyheter

Laget ny gaveportal på nett med «tech, håp og kjærlighet»

Aksel og Kari Mjøs har laget en ny gaveportal på nett. Paret tror den kan brukes internasjonalt og samle inn mange millioner til gode formål.

I slutten av november i fjor lanserte ekteparet, et digitalt gavekort – gigavenvidere.no – som mottakeren kan gi videre til sin hjertesak blant 95 gode formål - alt fra misjon til dyrebeskyttelse. I første omgang satser de på bedriftsmarkedet innenlands.

– Det er jo hyggelig å gi gaver, sier Kari Mjøs.

– Når du treffer, skyter ektemannen kjapt inn.

Ba om hjelp fikk hjelp

Ideen om å utvikle en ny digital løsning for pengegaver oppstod for seks år siden da Aksel Mjøs nærmet seg 50 år. Sammen med kona fant han ut at han ikke ville ha gaver selv og spurte seg hvordan man kunne gjøre det enkelt for folk å samle inn penger til meningsfylte prosjekt.

– I og med at dette ikke er business, går det an å være frimodig og be om hjelp, sier Aksel Mjøs.

Gi Gaven Videre ble skapt med støtte fra bedrifter, studenter og andre enkeltpersoner i bergensområdet. De har bidratt frivillig eller med sterkt rabatterte tjenester.

Etter lanseringen kjøpte 40 bedrifter i førjulstiden gavekort til 2.700 mottakere. Hittil har Mjøs-paret samlet inn vel én million kroner og tror de skal greie å samle inn det mangedobbelte i år.

Fortjenesten skal tilbake i virksomheten

Vi vil se hvor langt vi kan komme med «tech, håp og kjærlighet». En teknologisk løsning som frigjør verdien av gaver til noe godt er kult, sier Aksel Mjøs.

Ekteparet har puttet inn 100.000 kroner i egenkapital i Gi Gaven Videre AS. Ikke noe overskudd utbetales. Alt går til å oppfylle selskapets formål. Dette har Aksel Mjøs erfaring med som styreleder i Kavlifondet. Der deles også alt overskudd ut til allmennyttige formål.

Til daglig er han førsteamanuensis ved Handelshøgskolen i Bergen. Tidligere har han også vært visepresident for investeringsbanken Morgan Stanley, administrerende direktør i DNB Kapitalforvaltning og tatt doktorgrad i finansøkonomi.

– Ut fra innsikten jeg har fått, kjenner jeg på et ansvar til å finne bedre løsninger for å få pengegaver til de rette formålene, sier han.

Kirkens bymisjon har fått mest

I motsetning til vanlige gavekort, der ubrukte beløp går tilbake som overskudd hos selger, går alle pengene her til gode formål. I 2020 har bedrifter blant annet kjøpt gavekort foredragsholderne sine. 81 av 95 formålsorganisasjoner har fått minst én gave, og Kirkens Bymisjon er blant de som har fått mest.

Gaver opp til 25.000 kroner er pålagt et kostnadsbidrag på maksimalt 15 prosent, som går til utvikling.

– Vi jobber med å senke kostnadsbidraget, slik at kunden skal ha lavest mulig kostnad og slik at mest mulig når fram til ønsket formål, sier Aksel Mjøs.

– Skal dette bli stort, må vi ha frimodighet til å investere mer penger. Selv om teknologien kan benyttes i andre land, krever det et betydelig arbeid med tanke på skattefradrag, jus, andre formål og ulike gavekulturer, fortsetter han.

Har tro på å ta det ut i verden

Sverige er blant landene som hittil har vist interesse. Gi Gaven Videre har som mål at første gave i utlandet skal være kjøpt i 2022. Med ekspansjon til utlandet ser de for seg en betydelig økning i innsamlede penger.

– Nå kryper vi godt, så skal vi springe senere. Veien videre er å rykke fram på alle fronter samtidig med volum på salget, finansiering, bygge organisasjon og få til bedre løsninger, sier Aksel Mjøs.

Innen jul er Mjøs-paret sitt mål å legge til rette for at også private kan kjøpe gavekort fra Gi Gaven Videre til hverandre.

LES MER:

Færre trofaste givere enn før

Korona: Frivillige organisasjoner taper millioner i gaver

---

Gi Gaven Videre

  • Gavekortportalen Gi Gaven Videre ble lansert 25. november i fjor.
  • I løpet av førjulstiden kjøpte 40 bedrifter gavekort til 2700 mottakere.
  • Hittil er det samlet inn vel en million kroner, og eierne tror de skal greie å samle inn 10 millioner i år.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter