Nyheter

Russland kaller omgjøringen av Hagia Sofia et internt anliggende

Russiske myndigheter sa mandag at Tyrkias beslutning om å gjøre om Hagia Sofia i Istanbul fra et museum til en moské er et internt anliggende.

Fredag signerte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan en bestemmelse som gjenåpner Hagia Sofia for muslimsk bønn etter en rettsavgjørelse som fjernet statusen som museum. Samtidig kunngjorde han at planen er å holde første fredagsbønn i bygget 24. juli.

– Vi jobber ut ifra det faktum at dette er et tyrkisk internt anliggende, som verken vi eller andre burde blande oss i, sa Russlands viseutenriksminister Sergei Versjinin mandag.

Han la imidlertid vekt på at Hagia Sofia er viktig for verdensarven.

Den russisk-ortodokse kirken har tidligere sagt i en uttalelse at Tyrkia velger å ignorere millioner av kristne ved å omgjøre landemerket.

Også Unesco har reagert og sier at det ikke var dialog med dem i forkant av avgjørelsen. Kulturmonumentet ble skrevet inn på Unescos verdensarvliste i 1985

Hagia Sofia ble bygget på 500-tallet og har tidligere både vært kirke og moské. I 1934 ble den omgjort til et museum.

LES OGSÅ:

Vårt Land mener: Norge bør si ifra etter Tyrkias Hagia Sofia-valg

Paven i dyp smerte over omgjøringen av Hagia Sofia til moské

Erdogan har omgjort Hagia Sofia til moské

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter