Nyheter

Stadig flere velger bort gravstein

De som velger det bort peker på plassbesparing, aversjon mot forråtnelsesprosessen og ønsker om å ende opp steder hvor de har tilbrakt mye tid.

I fjor søkte 1.739 personer om tillatelse til å spre asken sin i Norge. Tallet har tredoblet seg i løpet av de siste ti årene.

I 2010 var det til sammenligning kun 619 personer som søkte om det samme, skriver NRK.

REPORTASJE: De valgte bort sin egen sønn. Så valgte de å begrave ham 

I år er det allerede 871 personer som har søkt om askespredning.

– Noen velger det fordi det er plassbesparende, andre på grunn av aversjon mot forråtnelsessprosessen, men de fleste fordi de vil ende opp et sted hvor de har tilbrakt mye tid, sier professor Tove Ingebjørg Fjell ved Universitetet i Bergen.

Fjell har forsket på nordmenns forhold til døden, og hun mener at seremoniene nå i større grad forsøker å gjenspeile den som har gått bort.

– Vi har gått bort fra «samlebåndet» vi hadde tidligere, der alle fikk en ganske lignende avskjed, sier hun.
Spredning av aske ved kremering ble først tillatt i Norge i 1997. Som hovedregel er askespredning kun tillatt på åpent hav eller i høyfjellet.

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter