Nyheter

Trump har levert WHO-oppsigelsen til FN

USA har formelt gitt FN beskjed om at landet vil trekke seg ut av Verdens helseorganisasjon WHO, med virkning fra 6. juli 2021.

USAs president Donald Trump under NATO-toppmøte i Watford utenfor London i 2019. Natos generalsekretær t.v., statsminister Erna Solberg i midten bak, Nederlands statsminister Mark Rutte t.v. for Solberg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Kongressen har fått beskjed om at POTUS offisielt har trukket USA ut av WHO midt i en pandemi, tvitrer senator Bob Menendez, som er Demokratenes øverste representant i utenrikskomiteen.

POTUS er en forkortelse for USAs president.

Samtidig opplyser kilder i president Donald Trumps administrasjon at USA formelt har gitt FNs generalsekretær António Guterres beskjed om utmeldingen. Det bekreftes av Guterres' talsmann og en talsperson i USAs utenriksdepartement.

Dermed er prosessen med å trekke USA ut av organisasjonen i gang, over en måned etter at Trump kunngjorde at USA skulle forlate organisasjonen.

Oppsigelsestiden er på ett år - det gir Biden tid til å reversere avgjørelsen hvis han blir president

Oppsigelsestiden er på ett år, og dersom prosessen fullføres, mister WHO sin største økonomiske bidragsyter 6. juli neste år. I mellomtiden må USA innfri sine økonomiske forpliktelser, ifølge FN.

Hvis demokraten Joe Biden skulle vinne presidentvalget i november, antas det at han vil stanse utmeldingen.

Biden sier at noe av det første han vil gjøre som president, er å reversere Donald Trumps beslutning om å gå ut av WHO.

– Amerikanerne er tryggere når USA er engasjert i å styrke den globale helsen. På min første dag som president vil jeg gå inn i WHO igjen og gjenopprette vårt lederskap i verden, tvitret Biden.

USAs president Donald Trump sa i mai at han ville trekke landet ut av WHO og anklaget organisasjonen for å ha sviktet under pandemien. Han kunngjorde også at USAs midler til WHO skulle fryses.

– Dette vil ikke beskytte amerikanske liv og interesser, det etterlater amerikanere syke og Amerika alene, skriver Menendez.

Solberg-kritikk

Trump har fått massiv kritikk for beslutningen om å forlate organisasjonen. 
Statsminister Erna Solberg (H) var første regjeringsleder som kritiserte beslutningen, ifølge Politico. Hun avviste Trumps påstand om at WHO er kontrollert av Kina og sa at presidentens beslutning er «feil svar» på bekymringer om WHO.

– Jeg håper vi kan få USA tilbake, sa Solberg i et intervju med Politico i juni.

Eksplosiv smittebølge fortsetter i USA

En eksplosiv bølge av koronasmitte fortsatte tirsdag over det sørlige og sørvestlige USA, der mange delstater er tvunget til å stenge ned igjen.

I San Francisco sa ordfører Londo Breed at den nye oppblussingen av smittetilfeller og sykehusinnleggelser gjør at myndighetene må bremse en gjenåpning som var planlagt til mandag, inkludert åpning av restauranter.

Texas noterte seg for en ny dyster rekord da staten passerte 10.000 nye smittetilfeller på én dag. Den tidligere rekorden var på 8.258 forrige lørdag.

Texas har nå 210.585 tilfeller og 2.715 dødsfall av koronaviruset.

De eneste andre statene som har hatt over 10.000 nye tilfeller på én dag, var New York i april og Florida tidligere denne måneden.

Florida hadde tirsdag over 7.000 nye tilfeller. Til sammen er det registrert 213.794 smittede i delstaten og 3.841 dødsfall.

Men også i mindre stater som West Virginia, Idaho og Oklahoma meldes det om sterk økning i antall smittede. I Georgia ble det meldt om 3.406 nye tilfeller og i Louisiana om nesten 2.000.

Nye rekorder

Til sammen i USA ble det meldt om over 60.000 nye smittede tirsdag, også det en ny rekord, slik at det totale tallet på koronasmittede er kommet opp i over 3 millioner, mens over 133.000 amerikanere har dødd av viruset.

Den nye smittebølgen skyldes at republikanske guvernører i Georgia, Florida, Texas, Arizona og andre stater, etter påtrykk fra president Donald Trump, gjenåpnet økonomien altfor tidlig, mens smittesituasjonen ennå ikke var under kontroll.

Da smitten skjøt i været og kapasiteten i statenes sykehus truet med å sprenges, ble de samme guvernørene tvunget til retrett, blant annet ved å stenge strender, barer og restauranter og innføre påbud om å bruke munnbind.

Mener alt går bra

Likevel sa Trump tirsdag at han er uenig med sin fremste smittevernekspert Anthony Fauci, som mandag kalte situasjonen USA er kommet i, for svært alvorlig.

– Jeg synes vi er i en god situasjon. Jeg er ikke enig med ham, sa Trump i TV-programmet Full Court Press.

– Doktor Fauci bruker ikke munnbind, og nå sier han at folk skal bruke munnbind. Han har sagt mye rart, sa Trump og hevdet at mye av det har vært dårlige råd.

– Vi har gjort en god jobb. Om to, tre, fire uker tror jeg vi er i en god posisjon, sa han videre.

Vil gjenåpne skoler

Tirsdag lanserte Trump også en kampanje for å tvinge lokale myndigheter til å gjenåpne USAs skoler, til tross for at ingen vet hvordan det ligger an med koronapandemien til høsten.

Trump mener myndighetene i mange delstater holder skolene stengt av politiske grunner, ikke på grunn av pandemien.

– De tror det blir bra for dem politisk, så derfor holder de skolene stengt, sa han på et møte om skoleplanene for høsten i Det hvite hus.

Ekspertene, blant annet lærernes fagorganisasjoner, mener at skolene ikke må gjenåpnes før det er trygt.

Kina kritiserer USAs WHO-exit

Kina kritiserer USAs valg om å trekke seg fra WHO, og kaller det nok et eksempel på at amerikanerne ikke bidrar i internasjonalt samarbeid.

– USAs valg om å trekke seg fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) undergraver den internasjonale kampen mot koronapandemien, melder kinesiske myndigheter.

Talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet Zhao Lijian kaller president Donald Trumps beslutning nok et eksempel på at USA går sin egen vei i internasjonal politikk.

– Vi oppfordrer USA til å følge opp sine forpliktelser, og demonstrere det internasjonale ansvaret som er gitt et stort land, sier Zhao.

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter