Nyheter

Gransker oppholdstillatelser - UDI har koblet inn politiet

Siden september har Utlendingsdirektoratet gransket 150 asylsaker fra Eritrea. Nå er også politiet koblet inn.

I snart et år har Utlendingsdirektoratet (UDI) sett nærmere på 150 oppholdstillatelser for å avdekke om eritreere har lurt seg til opphold i Norge, og om eritreere har deltatt på arrangement i Norge til støtte for regimet i Eritrea.

På spørsmål om hva som er status for storsjekken, svarer enhetsleder Christine Roca i asylavdelingen:

– UDI er i gang med å gå gjennom sakene for å vurdere informasjonen som foreligger. I noen saker har vi bedt politiet om å foreta videre utredning.

LES OGSÅ: Eritreiske flyktninger presses til å betale skatt til diktator

Sjekker 150 saker

Granskningsoppdraget ble gitt UDI i september i fjor i form av en instruks fra Justisdepartementet (JD) og daværende justisminister Jøran Kallmyr (Frp):

«Departementet instruerer med dette UDI om å gjennomgå totalt 150 asylsaker fra Eritrea, for å undersøke om det er grunnlag for tilbakekall av oppholdstillatelse og asylstatus fordi flyktningen har deltatt i arrangementer, møter, sammenkomster e.l. til støtte for og/eller sammen med representanter for eritreiske myndigheter.»

JD ber også UDI vurdere om det er behov for å snevre inn gyldighetsområdet for reisebevis og utlendingspass for eritreere som har fått oppholdstillatelse i Norge.

Feiret regimet

Bakgrunnen for instruksen var at NRK avdekket at eksileritreere i Norge feiret at det var 25 år siden nasjonaltjenesten ble innført. Nasjonaltjenesten er en plikttjeneste for alle borgere i enten militæret eller i sivile stillinger, og er hovedårsaken til at eritreere flykter fra landet og søker asyl, for tjenesten er langvarig, slavelignende tvangsarbeid.

Festen i Oslo Festen ble holdt i Eventhallen og i sosiale medier ble det delt bilder og videoer. NRK fortalte at det fra scenen ble sagt at «vi skal vise dere hva vi lærte i Sawa, og militærtrening må man gjøre hver dag, det er lett å glemme». Flere av de som deltok skal ha søkt asyl i Norge og fått opphold de senere årene.

Til Oslo kom også Yemane Gebreab, som er den eritreiske presidentens nærmeste rådgiver. Han som i praksis er nummer to i regimet var en ettertraktet mann på festen; mange ville ha selfies med Gebreab, fortalte NRK.

Kan miste oppholdstillatelsen

I instruksen understreker justisdepartementet at lovbestemmelser og instrukser «åpner for å trekke tillatelsen tilbake dersom det først i ettertid avdekkes at oppholdstillatelse og asyl er gitt på uriktig grunnlag».

Konkret skriver departementet at dersom en flyktning «har deltatt i arrangementer o.l. til støtte for de samme myndighetene som han eller hun frykter forfølgelse fra» kan konsekvensen bli at «oppholdstillatelse og asylstatus i Norge bør kalles tilbake».

LES MER OM OVERVÅKINGEN AV ERITREERE I NORGE - OG NORGES FORHOLD TIL DIKTATURET ERITREA

---

Fakta:

---

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter