Nyheter

Mexico sperrer grensa til USA av frykt for korona

På søndag ble en grense til Arizona sperret av Mexico. Delstaten har hatt en kraftig stigning i antall smittede de siste ukene.

Innbyggerne i Sonoyta i Mexico, som grenser til Arizona, sperret søndag veien fra USAs grense av frykt for koronaviruset.

Sonoytas ordfører José Ramos Arzate oppfordret lørdag amerikanske turister til ikke å komme til Mexico. Han sa at folk fra USA kun burde slippes inn om de har gyldig grunn.

Lokalbefolkningen sperret senere grensa med bilene sine, men videobilder viste folk som mente de hadde rett til å komme inn siden de er mexicanske statsborgere.

Arizona er en av delstatene som er hardest rammet av koronaviruset med en kraftig stigning i antall smittede de siste ukene. Grensa ved Sonoyta og Lukeville er den raskeste veien fra USA til badebyen Puerto Peñasco.

Hva er rettighetene på hver side?

USA har innført restriksjoner på ikke-essensiell trafikk fra Mexico til USA på grunn av koronaviruset. Nå ønsker guvernøren i den mexicanske delstaten Sonora at Mexico svarer med liknende restriksjoner.

– Vi kommer alle til å være årvåkne i denne tiden på å hindre dem fra å komme, uavhengig av om de er mexicanere som bor i USA, amerikanere eller de som har lyst til å komme hit for å tilbringe helga her og legge en større byrde på oss når det kommer til Covid, sier Soronas guvernør Claudia Pavlovich til Arizona Daily Star.

Trumps plan dømt ulovlig

I fjor erklærte Trump en nasjonal unntakstilstand om USAs grense til Mexico. Siden da har han forsøkt å omdirigere penger fra Pentagon over til styrkingen av grenseovergangen til nabolandet i sør. Hvorvidt Trumps omdirigering er lovlig, ble nylig avgjort i retten.

Kun dager etter at Trump besøkte en del av muren i Arizona, ble det nylig klart at en føderal domstol i USA har kommet frem til at Trumps pengeoverføring er i strid med grunnloven.

«Den utøvende makt manglet uavhengig grunnlovsmyndighet til å godkjenne overføringen av midler» skriver dommeren Sidney Thomas.

Domstolen sier at makten til å gjøre slike pengeomdirigeringer er forbeholdt Den amerikanske kongressen.

Trumps tur til Arizona i forrige uke var han første besøk til muren i 2020. Besøket var en markering for at rundt 30 nye mil av muren har blitt fullført. Det er under halvparten av Trumps uttalte mål om å ferdigstille rundt 70 mil med mur innen året er omme.

– Min administrasjon har gjort mer enn noen annen administrasjon i historien for å sikre vår sørlige grense. Vår grense har aldri vært mer trygg. sa Trump.

Dette er muren så langt

På drøyt 100 mil av grensestrekningen er det reist gjerde eller barrierer som skal stoppe kjøretøyer.

I 2019 fikk Trump 8,5 milliarder kroner satt av til muren etter at han tok i bruk veto, en fullmakt amerikanske presidenter kan bruke mot flertallet i Kongressen.

Dette var første gang Trump benyttet seg av vetoretten sin.

Pengene skal sørge for rundt 92 kilometer med mur, eller gjerde. Grensehindringene skal være over fem meter høyt og skal bygges i områdene rundt El Paso og Yuma.

Ifølge Trump skal rundt halvparten av strekningen sikres med mur og andre barrierer. Mye av grensen består av elver og andre naturlige hindringer.

Grensa mellom Mexico og USA er 320mil, nesten som en tur-retur Lindesnes-Nordkapp.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter