Nyheter

Disse kan bli USAs neste visepresident

Joe Biden har uttalt at han skal velge en kvinne som visepresident. Med rasismedebatten høyt oppe på agendaen, mener flere amerikanere at det burde bli en farget kvinne.

Under et kampanjemøte i Wilmington, Delaware tirsdag forrige uke, sa den demokratiske presidentkandidaten, Joe Biden, at han ville annonsere sitt valg av visepresidentkandidat ved starten av august.

Mange har stilt spørsmål ved Bidens høye alder. Han vil være 78 ved innsettelsen i januar, og dersom han vinner i november, blir han den eldste som noen gang er valgt til president. Det har fått politiske eksperter og velgere til å si at valget av visepresident kan bli ekstra viktig og til og med avgjørende i dette presidentvalget.

LES OGSÅ: Disse gruppene forlater Trump nå

Floyd-demonstrasjoner

Den tidligere visepresidenten har sagt han uansett skal velge en kvinne som visepresidentkandidat.

– Hvis jeg er valgt til president, vil mitt kabinett og min administrasjon se ut som landet vårt, og jeg forplikter meg til faktisk å utnevne en kvinne til å være visepresident, sa Joe Biden i en CNN-debatt i mars i år.

I kjølvannet av drapet på George Floyd, hvor rasismedebatten i USA har beveget seg ut i gatene til større demonstrasjoner, er det flere demokrater som mener Biden burde velge en farget kvinne som sin visepresidentkandidat.

De aktuelle kandidatene det spekuleres i er blant annet Kamala Harris, Susan Rice, Val Demings og Keisha Lance Bottoms, som alle er svarte amerikanere. Andre kvinner står også på listen. Blant annet tidligere rival i primærvalget, Elizabeth Warren, er en av dem det snakkes om. En annen det snakkes om er Stacey Abrams fra Georgia som var minoritetsleder for Representantenes hus i perioden 2011 til 2017.

Kamala D. Harris

Sen. Kamala Harris, D-Calif., smiles during a presidential forum at the California Democratic Party's convention Saturday, Nov. 16, 2019, in Long Beach, Calif. (AP Photo/Chris Carlson)

Harris er senator for staten California. På nettsiden hennes står det at hun er den andre svarte kvinnelige senator og første sørasiatiske kvinnelige senator i amerikansk historie. Hun ble valgt inn i 2017.

– Hun er en «fighter» og en prinsipiell leder, sa Biden om Harris tidligere i sommer.

Harris stilte også til presidentvalg i fjor, men avsluttet kampanjen i desember i fjor etter et mislykket forsøk på å hevde seg i det demokratiske løpet.

Hun er foreløpig en favoritt til å bli valgt som kandidat, men det som kan trekke henne ned for unge demokrater, er hennes historikk som aktor i California.

Kamala Harris er 55 år, og bor i Los Angeles med sin mann og to stebarn.

Susan Rice

In this photo taken April 29, 2016, National Security Adviser Susan Rice is seen on the South Lawn of the White House in Washington. The national security adviser is the president?Äôs policy whisperer and confidant on military matters, diplomacy, intelligence, terrorism, even the odd hurricane. The adviser usually enjoys unmatched trust with the chief executive and lots of behind-the-scenes clout.  (AP Photo/Carolyn Kaster)

Hun var blant annet Obamas FN-ambassadør og nasjonal sikkerhetsrådgiver, i tillegg var hun assisterende statssekretær for afrikanske anliggender under president Bill Clintons andre presidentperiode.

Mange mener Rice er Bidens beste valg ettersom hun er en erfaren utenrikspolitiker, og har holdt lav medieprofil i forhold til de andre aktuelle kandidatene.

Rice vokste opp i Washington D.C. med profilerte politikerforeldre, og var en Rhode stipendiat fra Stanford universitet.

Hun er 55 år, og bor i Washington D.C. med sin mann og sine to barn.

Val Demings

Rep. Val Demings, D-Fla., speaks during a House Judiciary Committee markup of the articles of impeachment against President Donald Trump, Thursday, Dec. 12, 2019, on Capitol Hill in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik)

I 2016 ble hun valgt inn i Representantenes hus, som er underhuset til den amerikanske kongressen. Det var Demings som var sjef for riksrettssaken i senatet mot president Donald Trump tidligere i år.

Selvom Demings ikke har like mye politisk erfaring som de andre kandidatene, har hun ett fortrinn ved at hun er fra vippestaten Florida som er viktig å vinne for å vinne valget.

Val Demings er 63 år. Samen med sin mann har hun tre sønner, og fem barnebarn.

Keisha Lance Bottoms

FILE - In this Jan. 4, 2018, file photo, Mayor Keisha Lance Bottoms speaks at a press conference in Atlanta. In Georgia, black women will likely factor into one of the country?Äôs marquee political contests. The Democratic race for governor features two women, and candidate Stacey Abrams is running to become the first black woman ever elected governor in America. Bottoms hasn't officially endorsed a candidate in the gubernatorial race but counted Stacey Evans among her supporters. She said she feels compelled to help empower other women, especially black women. (AP Photo/David Goldman, File)

Før hun ble ordfører i Atlanta i 2017, var hun dommer og bystyremedlem i seks år. Hun har i den siste tiden vært mye i media ettersom

vakte sterke reaksjoner i befolkningen i Atlanta.

Lance Bottom vokste opp i en musikalsk familie, og er datter av R&B-stjerna Major Lance.

Allerede i juni i fjor ga hun sin støtte til presidentkandidat Joe Biden, og gjestet den første demokratiske debatten med hans kone, Jill Biden.

Keisha Lance Bottom bor i Atlanta med sin mann og deres fire barn.

LES OGSÅ: Fikk Russland dusør for å drepe amerikanske soldater? Og visste Trump om det?

Andre

Som nevnt er altså Bidens tidligere konkurrent Elizabeth Warren også av dem som det spekuleres i til visepresidentkandidaturet. Warren er advokat og senator, og var den siste kvinnen som trakk seg fra demokratenes primærvalg, i mars i år. Noen eksperter mener det ikke vil være et klokt valg, fordi det kan koste demokratene et sete i Senatet.

En annen kvinne som er ivrig etter å bli den neste visepresidenten i USA, er Stacey Abrams. I 2018 stilte hun, som første svarte kvinne, som kandidat for demokratene til guvernørvalget i Georgia. Hun kritiseres for å ha for lite erfaring til å bli visepresident.

---

Fakta:

---

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter