Nyheter

Oslos politimester tar selvkritikk etter moskéangrepet

Oslos politimester, Beate Gangås, mener at responstiden skulle ha vært kortere da de fikk melding om moskeangrepet.

Politiet brukte rundt 20 minutter fra de fikk melding om angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum til de kom fram.

Imens kjempet Muhammad Rafiq og Mohammad Iqbal for å overmanne Philip Manshaus inne i moskeen.

– Det er ingen tvil om at responstiden skulle ha vært kortere, sier politimester Gangås på en pressekonferanse etter at rapporten ble presentert torsdag.

– Det var flere uheldige omstendigheter som gjorde at utrykningen tok for lang tid, sier Gangås.

Hun nevnte også en rekke punkter der oslopolitiet i etterkant av angrepet har tatt initiativ til å forbedre seg, blant annet innen tipshåndtering, utveksling av etterretning og i samhandlingen med PST.

Utvalg tror ikke terrorangrepet i Bærum kunne vært avverget

Et evalueringsutvalg tror ikke terrorangrepet i Bærum kunne ha vært avverget hvis PST hadde behandlet tipset om Philip Manshaus annerledes.

– Kunne angrepet ha vært avverget dersom tipset om Manshaus hadde vært behandlet annerledes? Vårt svar er nei, formodentlig ikke, sa utvalgsleder Anja Dalgaard-Nielsen da evalueringsrapporten ble lagt fram.

– Vi finner at håndteringen av tipset hos myndighetene var proporsjonalt til den bekymringen, og den informasjonen, som forelå, sa hun.

PST fikk et tips sommeren 2018 der en bekymret person blant annet beskrev Manshaus' ytterliggående holdninger.

Men Manshaus kommuniserte ikke sin voldelige intensjon til omverdenen, ifølge Dalgaard-Nielsen.

Politiet som rykket ut, ble ledet feil av Google Maps

Politipatruljen som var nærmest Al Noor-moskeen i Bærum da Philip Manshaus angrep, ble forsinket av at de ble ledet feil av Google Maps. Det kommer også fram i evalueringsrapporten.

Patruljen som var nærmest moskeen da meldingen kom inn om det pågående angrepet, befant seg ved Steinsskogen gravlund, rundt 12 kilometer unna. Ingen av de to betjentene var lokalkjente, og de måtte bruke karttjenesten Google Maps for å finne fram. Veien Google Maps viste, var imidlertid ikke den raskeste veien, og patruljen brukte rundt 20 minutter på å komme til Al-Noor moskeen.

Ifølge rapporten kunne patruljen trolig ha vært 4–5 minutter raskere på stedet dersom de hadde kjørt korteste vei.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter