Nyheter

Jobb nummer én: Finn nye velgergrupper

KrF er over sperregrensen på ny måling. En av årsakene kan være at partiet fornyer seg med Norges yngste statsråd.

KrF har nå den høyeste målingen dette året med 4,3 prosent. Det er en oppgang på 1,1 prosentpoeng. Selv om det er innenfor feilmargin at partiet er over sperregrensen, er dette svært gode nyheter for KrF. Partiet har strevd tungt de seneste månedene. Også bakgrunnstallene indikerer at partiet har greid å stoppe store deler av lekkasjen til gruppen med usikre velgere.

LES OGSÅ: KrF over sperregrensa i juni

Får tilbake de usikre

Det er særlig sofavelgerne som nå kommer tilbake – de som stemte på partiet ved forrige valg, og som en periode har vært usikker på sitt partivalg. Dette gir KrF svært høye lojalitetstall. Faktisk er KrFs velgere fra forrige valg nå mest lojale av alle velgere i målingen. Hele 82,3 prosent av de som stemte på partiet ved valget i 2017, oppgir i juni at de vil gjøre det igjen. Sammenligner vi med Sp er tilsvarende tall 77,7. For både Høyre og Ap er lojalitetstallet mellom 71 og 72 prosent.

Bioteknologiloven

Det kan være flere grunner til at KrF nå greier å hanke tilbake gamle velgere. En av dem kan være at flere velgere opplever partiet som stødig i slaget om bioteknologiloven. Der ble KrF stående alene i kampen, selv om de i sak sto sammen med Sp. Blant KrFs tradisjonelle velgere er dette et viktig spørsmål. Selv om en del opplevde at KrF polariserte debatten, tyder mye på at store deler av KrFs kjernetropper satte pris på at partiet var tydelig.

Norges yngste statsråd

Men man skal heller ikke se bort fra at valget av Ida Lindtveit Røse som ministervikar har skapt begeistring. Mange velgere ønsker å stemme på et lag som har framtiden foran seg. Når KrF kunne presentere Norges yngste statsråd noen gang, gjør det mange i partiet stolt. Særlig blant kvinnelige og yngre velgere. Lindtveit Røse oppleves av mange som uredd og fremtidsrettet.

Ingen nye velgere

Samtidig som partiet garantert feirer denne målingen vet de at de fortsatt lever farlig fram mot valget. Denne enkeltmålingen er ingen garanti for at partiet vipper over sperregrensen. Da må de makte å appellere til nye velgergrupper. Dette er lettere sagt enn gjort. Men det er åpenbart KrFs viktigste jobb fram til høsten 2021.

 

LES OGSÅ:

• Blir tidenes yngste statsråd i Norge

• Ida Lindtveit Røse i Min tro: Sterk med Gud

• Berit Aalborg: Ropstads modige valg

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter