Nyheter

Statue av Lenin avdukes i Tyskland

En statue av Sovjetlederen Vladimir Lenin blir lørdag avduket av et lite kommunistparti i Tyskland.

Partiet MLPD har invitert til fest med pølser og kake for dem som vil bivåne den over to meter høye statuen i byen Gelsenkirchen.

– Lenin var en tenker av verdenshistorisk betydning, langt forut for sin tid, hevder partileder Gabi Fechtner.

Statuen er den første i sitt slag i det tidligere Vest-Tyskland, ifølge partiet. Kommunistregimet i Øst-Tyskland kollapset etter Berlinmurens fall i 1989.

Men ikke alle innbyggere i Gelsenkirchen er like begeistret for Lenin. Sovjetlederen representerer vold, undertrykkelse, terrorisme og grusomme menneskelig lidelser, heter det i en felles uttalelse fra mer moderate politiske partier i byen

Etter å ha vunnet en strid i rettsvesenet, har kommunistene likevel fått grønt lys for statuen – som opprinnelig ble produsert i det tidligere Tsjekkoslovakia i 1957.

Avdukingen av Lenin skjer samtidig som statuer av personer knyttet til slaveri og kolonialisme er blitt fjernet en rekke steder i USA og europeiske land. Noen er revet ned av demonstranter, mens andre er fjernet av lokale myndigheter i kjølvannet av protester mot rasisme og diskriminering.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter