Nyheter

Strid om skoletur til Auschwitz

Foreldrene vil sende barna til Auschwitz for å forebygge radikalisering. Rådmannen mener det blir for dyrt og at konsentrasjonsleiren er blitt en «turistmagnet».

– I disse dager bestemmer politikerne i Indre Østfold seg for om alle på 10. trinn skal sendes til Auschwitz som et ledd i forebygging av radikalisering i regi av Indre Østfold-skolen, skriver Anders Kolberg på egen Facebook-side. Han er FAU-leder ved Askim ungdomsskole, og sitter i Indre Østfold Kommunale Foreldreutvalg.

Tirsdag blir saken avgjort i kommunestyret i Indre Østfold kommune:

– Avstemningen blir en thriller, det står om noen få stemmer, skriver Kolberg.

Til Vårt Land forklarer han at Høyre avgjør striden:

– Senterpartiet sier nei til Polen-tur, mens Arbeiderpartiet, KrF, Frp og Venstre sier ja. Dermed blir det Høyre som avgjør saken, sier Kolberg. Partiet har gruppemøte mandag for å drøfte saken, og hva de skal stemme på tirsdagens kommunestyremøte.

Bevilget penger til reisestøtte

Årlig reiser vel 20.000 skoleelever på turer til tidligere konsentrasjonsleire i Polen og Tyskland, melder Kunnskapsdepartementet. Halvparten i regi av skolen, halvparten i regi av foreldre.

Som et ledd i regjeringens handlingsplan mot antisemittisme bevilget Stortinget 15,5 mill. kroner til en tilskuddsordning for 2020.

– Tilskuddsordningen skal stimulere skoleeiere, skoler og foreldregrupper til å organisere turer for ungdom på 8.-10. trinn og videregående opplæring til tidligere konsentrasjonsleirer og minnesteder fra 2. verdenskrig, opplyser Utdanningsdirektoratet.

Lokal tur – eller Auschwitz-tur

Nå blir prisen avgjørende når de folkevalgte i en nylig sammenslått kommune tirsdag skal vedta hvor elevene i kommunen skal reise for å oppfylle kravet i læreplanen om å forebygge radikalisering:

Skal de rundt 500 tiendeklassingene sendes til den tyske konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen i 2021, eller skal avgangselevene fra ungdomsskolene i kommunen sendes til to lokale festningsanlegg, Høytorp fort og Trøgstad fort, som begge var i kamp mot tyske tropper i april 1940?

Viser til Manshaus og Breivik

Vi vil til Auschwitz, sier elevrådene ved skolene.

De må reise til Auschwitz, sier Indre Østfold Kommunale Foreldreutvalg, og henter fram to som er dømt for terrorisme i Norge: «Kostnaden er betydelig (...) men investeringen er vesentlig billigere enn om kun én av våre elever går til angrep. Slik som Philip gjorde 10. august i fjor, eller Anders 22. juli 2011», skriver utvalget i et brev til kommunestyre, og viser til Filip Manshaus og Anders Behring Breivik.

Ulike praksis i kommunene

Blir for dyrt, sier rådmannen, og retter søkelyset på ulike turtradisjoner i den sammenslåtte kommunen og hvordan turer til konsentrasjonsleirer organiseres og finansieres:

«I Askim har elevene på 10. trinn blant annet brukt skoletid til å reise på dannelsesreise til Polen for å besøke Auschwitz og Birkenau konsentrasjonsleirer. Disse turene har vært fullfinansiert slik at gratisprinsippet i grunnskolen er ivaretatt.»

«I Eidsberg og Trøgstad har turene vært arrangert av foresatte i skolens ferier, og med egenfinansiering.»

«I Spydeberg og Hobøl har det ikke vært arrangert turer til Polen de siste årene.»

500.000 eller 3,5 millioner

Derfor har administrasjonen i kommunen regnet på kostnadene – og spriket er stort:

Et opplegg knyttet til Høytorp fort og Trøgstad fort samt Jødisk museum, 22. Julisenteret og Holocaustsenteret, alle i Oslo, vil koste mellom 500.000 og 600.000 kroner.

Turen til Krakow i Polen med fly og så buss til Auschwitz vil koste rundt 3.500.000 kroner, pluss lønn til lærere som deltar på turen.

– Blir det ikke kommunal betaling av hele turen, kommer ikke alle elevene i kommunen til Auschwitz. Blir det dugnader for å samle penger til turen, vil flere elever falle fra, sier FAU-leder Kolberg.

Utviklet seg mot en «turistmagnet»

Rådmannen i Indre Østfold kommune har også andre innvendinger mot den fire dager lange Polen-turen:

Tidsvitnene, som har gjort turene helt spesielle med sine personlige og selvopplevde erfaringer, er i ferd med å falle fra og vil dermed ikke være med i framtida.

En ser også tendenser til at Auschwitz etter hvert har utviklet seg i retning av en «turistmagnet». Dette gjør det vanskelig for deltakerne å få nødvendig tid og ro, siden det blir å «gå i kø», og dermed mindre tid til ettertanke og refleksjoner underveis.

Utover besøket i Auschwitz, legger ikke turen opp til andre aktiviteter knyttet til Holocaust.

Tidsvitnene er borte

Daglig leder Ole Johnny Hansen i Hvite Busser sender 6.000-8.000 skoleelever til Polen og Tyskland årlig. Han gir rådmannen i Indre Østfold rett i at turene er i endring ved at tidsvitner ikke deltar lenger.

– Tidsvitnene er borte, men dyktige reiseledere gjør turene til Auschwitz svært gode. Og fordi vi sender så mange til Auschwitz, får vi nå tilgang til deler av leiren andre ikke slipper inn i, sier han til Vårt Land.

Hansen erkjenner også at det kommer mange til Auschwitz.

– Men å bruke ord som «turistmagnet» er å dra dette ikoniske stedet ned i søla.

LES MER

Dagen då frigjerarane kom til dødsleiren

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter