Nyheter

I 2017 kjempet KrF inn høyere avgift på brus. Nå har Frp nullet hele seieren

Frp tok omkamp – og vant. I avtale om revidert budsjett må KrF gi fra seg seieren fra 2017 om økt avgift på alkoholfrie drikkevarer.

I budsjettavtalen mellom Frp og de tre regjeringspartiene senkes avgiften på alkoholfrie drikkevarer tilbake til «prisjustert 2017-nivå». Det betyr billigere brus og alkoholfri leskende drikk for forbrukerne.

– Dette smertet Frp. Nå har vi sørget for å reversere hele endringen, sa Frp finanstalskvinne, Sylvi Listhaug, på en pressekonferanse i Stortinget torsdag ettermiddag.

Da var en avtale om vårens reviderte statsbudsjett ferdigforhandlet.

Frp: Takk for sist

Roller er snudd: KrF var høsten 2017 nødvendig støtteparti for en budsjettavtale. Blant hovedkravene var økt avgift på godteri og brus. Og KrF seiret til slutt, etter tøffe budsjettforhandlinger. Brus og godteri ble dyrere.

– God folkehelsepolitikk er god KrF-politikk, lød det fra KrF den gang.

Nå er Frp i samme rolle og sier takk for sist. Partiet har kjempet inn bompengelettelser og en rekke andre krav som er viktige for partiet.

Og på utsiden av regjering sørger altså partiet for fremtidig priskutt på brus. I sum koster dette statskassen 365 millioner kroner i år. For årene som kommer nær en halv milliard kroner i tapte avgifter til statskassen.

Listhaug fastslo at grepet vil styrke norsk næringsliv mot grensehandelen. På det feltet varsler hun nye kamper;:

– Grensehandelen blir også et tema under budsjettforhandlingene til høsten.

Viktigst å ta ansvar i en krisetid, sier KrF

KrFs finanstalsmann Tore Storehaug sier til Vårt Land at dette denne gangen har vært viktigst for partiet å ta ansvar og sikre næringsliv i en krisetid. Derfor var budsjettstøtte fra Frp nødvendig.

– Er ikke dette et tap som svir, Storehaug?

– Hvis vi bare hadde forhandlet med oss selv, ville vi sørget for en differensiering av avgiftene, der det som er sukkerfrit tville hatt en lavere pris. Men vi har forstått at dette er en viktig sak for Frp og for flere norske bedrifter. Løsningen står vi ved.

– Altså et tap til å leve med?

– Vi er en mindretallsregjering. Det viktigste har vært å få flertall for regjeringens store pakke og mer fart i norsk næringsliv. Samt å stille opp for de som er sårbare. Derfor kan jeg sove godt om natten også med dette, svarer KrF-talsmannen.

Jubler over bom-kutt

Tittelen på Frps pressemelding etter enigheten med Høyre, Venstre og KrF var «mer veibygging, eldreomsorg og kreftbehandling og mindre bompenger»:

• Partiet fikk 700 millioner kroner til veibygging og 600 millioner til å skrote bomprosjekter – selv om Frp ikke vant fram med kravet om bomfri sommer på norske riksveier.

• 600 millioner går til reduserte helsekøer og 400 millioner til en egen eldrepakke.

• Norske kystkommuner får i år og neste år 1,25 milliarder kroner mer, totalt 3,25 milliarder, fra Havbruksfondet.

Svekker budsjettet med milliarder

På toppen av opprinnelige satsinger på titalls milliarder kroner sørget Frps gjennomslag i forhandlingene for at 2020-budsjettet svekkes med ytterligere 4,3 milliarder kroner.

De fleste påplussingene gjelder bare for inneværende år, men også på sikt svekkes budsjettet med 1,1 milliarder kroner.

Konfrontert med at flere av Frps seirer tilsynelatende ikke har så mye med koronakrisen å gjøre, svarer Frps finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug slik:

– Ja, men det handler jo om folks økonomi. Mange familier er hardt rammet nå av permitteringer. De har mindre inntekter. Da vil slike bidrag være svært positive.

Ap: Klassisk Frp

– En del av de tingene som foreslås her, er veldig klassisk Frp-politikk som ikke har så mye med krisehåndtering å gjøre. Det å ta ned bompengesatsene, det er de jo for enten det er solskinn eller regn i dette landet, sier Ap-nestleder og finanspolitisk talsperson Hadia Tajik til NTB.

Hun mener budsjettenigheten svikter arbeidsfolk og i stedet prioriterer store skattekutt til dem som har mest fra før.

MDG: Mer bil, mer sukker

Stortingsvara for MDG, Per Espen Stoknes, mener også at endringene i revidert budsjett innwbærer klassisk Frp-politikk: Mer bil, mer sukker og mindre penger til fellesskapet.

–  Å gjøre kutt i bompengene til en hovedsatsing er en feilprioritering. Vi hadde trengt en gigantsatsing på ladestasjoner i distriktene, billigere kollektivtransport og penger til å fremskynde viktige kollektivprosjekter, som for eksempel Follobanen, sier han etter at Frp og regjeringspartiene la fram enigheten om revidert nasjonalbudsjett torsdag ettermiddag.

Stoknes og MDG er også kritisk til at Frp og regjeringen har prioritert å kutte i eiendomsskatten i en tid der mange kommuner trenger økte inntekter for å håndtere koronakrisen.

LES MER:

Mer enn 1 av 2 negative til sterkt troende kristne

Mangeårig medlem i Jehovas vitner Rolf Furuli risikerer trolig eksklusjon for å ha kritisert trossamfunnets toppledelse

Emil André Erstad:Kvifor skal Norge sitte til bords med dei mektige i FNs sikkerheitsråd?

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter