Nyheter

– George Floyd ville hjelpe vanskeligstilt ungdom

Michelle Tisdel vokste opp i Houston samtidig som George Floyd. Hun forteller at Floyds menighet lenge har jobbet målrettet med unge som faller utenfor. Tisdel tror også vi må lytte mer til de unges erfaringer.

I et Verdidebatt-innlegg skriver Michelle Tisdel om den strukturelle rasismen i USA, og om bakgrunnen for opprøret som har blitt utløst av politidrapet på George Floyd. Hun skriver også om sin egen bakgrunn i Houston, samme sted som Floyd er fra.

– Han flyttet til Minneapolis for å jobbe, men han hadde visstnok planer om å flytte tilbake til Houston til sommeren, forteller Tisdel.

LES MER: Michelle Tisdel: «Vi dør fordi vi er svarte»

Jobben til Floyd fikk han gjennom et kristent utvekslingsprogram. Men før Floyd flyttet til Minneapolis bodde han mange år i Houstons Third Ward, byens­ historisk mest fremtredende svarte bydel. Her ble han regnet som en av lederne i lokalmiljøet, både gjennom en betydelig rolle i den tidlige utviklingen av byens hiphop-miljø, men senere også gjennom kirkelig arbeid.

Han var med og hjalp vanskeligstilte ungdommer i fattige nabo­lag, forteller Patrick Ngwolo­, pastor i Resurrection Houston, kirken Floyd tilhørte, til Christianity Today. I morgen blir det avholdt minnestund for Floyd i Houston.

– Plattformen som gjorde at vi gjennom årene kunne nå hundre­vis av mennesker i dette området, ble bygget opp av folk som Floyd, sier Ngwolo.

Heller Jesus enn gatene

Christianity Today var den første avisen som brukte et bilde tatt utenfor Resurrection Houston, der man ser Floyd, ruvende over flere andre, med en bibel i hånda. Menigheten er en form for gatekirke, som jobber anner­ledes enn tradisjonelle menigheter, forteller Michelle Tisdel.

– De er særlig rettet mot de som har falt utenfor, og prøver å møte dem og engasjere dem på nye og utradisjonelle måter, forklarer hun.

I miljøet ble Floyd kjent under­ sitt gamle rappernavn, Big Floyd. Han var involvert i mange av ­kirkens aktiviteter, fra basketballturneringer og grillfester til avvikling av dåp.

– Det han sa til ungdommene handlet alltid om at Gud er mye større enn gatekulturen. Han ville­ at de skulle legge ned våpnene og velge Jesus i stedet for gatene, forteller Ronnie Lillard, kjent under rappernavnet ­Reconcile, til Christianity Today.

LES OGSÅ: Forfatter og prest: Det du ser nå er ikke en gjeng sinte svarte folk, det er en kristen bevegelse

Rasisme

Flere kirker i USA har gjennom historien vært engasjert på grasrotnivå, og spilte en viktig rolle i organiseringen av borgerrettsbevegelsen, forklarer Tisdel.

– Nyere menigheter som den Floyd tilhørte har gjerne en mer helhetlig tilnærming til hvordan lokalmiljøet kan vokse, for at folk skal ha større kontroll over egne utviklingsmuligheter, sier Tisdel.

Hun vokste opp nordøst for sentrum i Independence Heights, på samme tid som Floyd. I ­dagens kronikk skriver hun at hun ikke tenkte så mye over at Houston var preget av rasisme og utenforskap på den tiden. Det var heller ikke noe de snakket så mye om hjemme.

I dag skjønner hun bedre at nabolaget hun vokste opp i var segregert, akkurat som der Floyd vokste opp. Svarte ungdommer måtte jobbe dobbelt så hardt og være dobbelt så flinke for å ­utmerke seg.

Amerikansk rasismedebatt

Tisdel kom til Norge i 1995, etter­ å ha fått seg norsk kjæreste i USA. Siden 2004 har hun bodd i Norge­ fast.

– Da jeg først kom til Norge skjønte jeg at likestilling stod sterkt her. Men det jeg ble overrasket over var at det var mye snakk om likestilling mellom kjønnene, mens diskriminering basert på religion, hudfarge og etnisitet i ble i stor grad oversett.

Michelle ­Tisdel vokste opp i Houston på samme tid som George Floyd. Hun forstod først i ettertid hvordan rasismen preget oppveksten hennes.

Michelle ­Tisdel vokste opp i Houston på samme tid som George Floyd. Hun forstod først i ettertid hvordan rasismen preget oppveksten hennes. Foto: Privat

Tisdel er sosialantropolog, og jobber som forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket. I ­arbeidet sitt har hun lenge jobbet med å løfte fram unge minoritetsstemmer.

Det er viktig at vi lytter til ­deres erfaring, og forstår hva slags rasisme det er de blir utsatt for. Jeg syns det er mye viktigere at de forteller sine egne historier­ selv. Jeg vil ikke at noen skal anklage meg for å importere en ­rasismedebatt fra USA, sier hun.

Det er ifølge Tisdel mange som mener at man må være forsiktig med å overføre ideer om rasisme fra USA til Norge.

– Man trenger ikke importere noe fra USA, fordi Norge har allerede sine egne perspektiver på rasisme. Da jeg kom til Norge for mange år siden møtte jeg straks folk som fortalte hva de norske utfordringene var.

God representasjon

I disse dager har Tisdel mye kontakt med familien hjemme i Texas.

– Jeg bekymrer meg for dem hele tiden. Først var det koronaviruset. Da var det vanskelig å ikke kunne være der og hjelpe moren og mormoren min. Og nå med disse demonstrasjonene er det hele ganske surrealistisk. Jeg vil gjerne bidra og stå sammen med dem, men jeg tenker at jeg kan bidra herfra også.

Hun framhever hvor god ­representasjon av stemmer fra den afrikanske diasporaen det var på talerlisten under demonstrasjonen i Oslo på fredag, der flere tusen mennesker møtte opp.

– Det var både norske, amerikanske og brasilianske perspektiver. Det er mange som ser ­paralleller mellom det som skjer i USA, og det de opplever her i Norge. Det er viktig at dette ikke blir bortforklart eller avvist.

LES MER OM SITUASJONEN I USA:

---

Fakta:

  • 46 år fra Houston.
  • Døde 25. mai 2020 i ­Minneapolis under en ­arrestasjon på åpen gate. ­Politimannen som ­arresterte ham holdt Floyd nede i ­bakken så han ikke fikk puste i flere ­minutter. ­Obduksjonsrapporten viser at dette var hovedår­saken til dødsfallet.
  • Siden Floyd døde har amerikanere over hele USA demonstrert i protest mot rasisme og politivold.
  • Demonstrasjonene har også spredt seg over resten av verden. I helgen ble det holdt flere fredelige demonstrasjoner i Norge.

---

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter