Nyheter

Høyreekstremister nører opp under protestene i USA

Høyreekstremister og rasister utnytter protestene mot politivold i USA og nører opp under raseriet, ifølge forskere og andre.

President Donald Trump anklager den antifascistiske Antifa-bevegelsen for å stå bak opptøyene og vil erklære dem som terrororganisasjon.

Justisminister William Barr hevder venstreradikale «er i ferd med å kuppe» demonstrasjonene, som brøt ut da afroamerikaneren George Floyd døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis.

Bildet er mer sammensatt enn som så, for nynazister og andre høyreekstreme rasister deltar også i demonstrasjonene, hevdes det fra flere hold.

LES MER: – Den vedvarende rasismen, fattigdommen og kriminaliteten gjør at dette skjer

Agitatorer

– Dette er agitatorer, sier Paul Schnell, som leder fengselsmyndighetene i Minnesota.

Ekstremismeforskeren J.J. MacNab ved George Washington-universitetet, som overvåker en rekke lukkede Facebook-grupper og andre kommunikasjonskanaler som benyttes av høyreekstreme, er enig.

MacNab har også gjenkjent aktivister fra den såkalte Boogaloo-bevegelsen blant demonstrantene, flere av dem tungt bevæpnet og iført karakteristiske kamuflasjeklær.

Skaper anarki

– De ønsker å utnytte dem (demonstrasjonene) for å kunne starte sin egen krig, sier hun.

– De ser på demonstrantene som nyttige fordi de skaper anarki, sier MacNab, som også mener å se tegn til at militsbevegelsen Three Percenters forsøker å utnytte protestene.

Professor Megan Squire ved Elon-universitetet overvåker også de høyreekstreme miljøene i USA.

Squire har analysert bilder fra protestene i flere byer og i Raleigh i North Carolina gjenkjente hun minst fire medlemmer av den høyreekstreme gruppen Proud Boys blant demonstrantene.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter