Nyheter

Tirsdag påførte hun KrF nederlag – men Ropstads abortseier rører hun ikke

Om kort tid sørger SV for ny stortingsrunde for å snu innstrammingen av fosterreduksjon. Men her redder Frp regjeringen.

Selv om Frp denne uken påførte KrF nederlag i det store slaget om ny bioteknologilov, inngår ikke partiet på noe lag med Ap og SV når abortpolitikk nok en gang stortingsbehandles. Det bekrefter talskvinne Åshild Bruun-Gundersen overfor Vårt Land.

Få dager før Stortinget tar sommerferie, behandles et SV-forslag om «styrkede abortrettigheter». Et av flere punkter handler om å reversere regjeringens forbud mot selvbestemt fosterreduksjon – tvillingabort. Også Ap har varslet omkamp om saken.

De to røde partiene håpet Frp ville bli med på laget. Men selv om Frp var sentral i alliansen for å få vedtatt eggdonasjon, vil ikke partiet bidra til nok et smertefullt nederlag for KrF.

Frp rikker seg ikke – vil ikke røre nytt lovverk om tvillingabort.

For talskvinne Bruun-Gundersen anser lovendringen om tvillingabort som en «regelrydding» – og ikke en innstramming av abortloven.

– Frp står bak den regelryddingen vi gjorde i fjor. Det å gjennomføre en fosterreduksjon kan jo ikke gjøres før uke 12, grensen for selvbestemt abort. Så det må gjøres på et tidspunkt abortloven regner som senabort, og da må det jo likestilles med senaborter.

Ap og SV håpet Frp ville innta laget

I fjor vedtok Stortinget at også søknader om fosterreduksjon måtte nemndbehandles. Da satt Frp i regjeringen med Høyre, Venstre og KrF som KrF hadde fått inn i regjeringsplattformen.

Men da Frp brøt ut i januar, fristilte partiet seg fra Granavolden-plattformen. Ap og SV håpet at Frp også ville bryte med regjeringens endring av abortloven. Men Frp-talskvinnen gjør det igjen klart at dette er uaktuelt.

– Da er det riktig å definere fosterreduksjon i lovverket. Skulle teknologien endre seg, vil imidlertid forutsetningene også være endret. Men den diskusjonen må i så fall tas når den tid kommer, sier hun.

KrF slipper et nederlag nummer to på få uker

Innstrammingen i abortloven var, sammen med et veto mot omstridt bioteknologi, KrFs trumfkort i Granavolden-plattformen. Også sikring av bistandsmål og at alkoholpolitikken skulle «ligge fast» var blant de viktige gjennomslagene. Her varsler imidlertid Frp kamp mot Erna Solbergs mindretallsregjering.

I abortspørsmål er dessuten Sp på KrFs side. Derfor blir det trolig bare Ap og SV som i den kommende innstillingen fra Helse- og omsorgskomiteen vil reversere innstrammingen av tvillingabort. KrF slipper dermed nok et nederlag i en viktig verdisak.

Men røde presser på – SV vil også utvide abortgrensen

I den samme forslagspakken foreslår SV også å utvide grensen for selvbestemt abort til å gjelde til og med 16. svangerskapsuke. Så langt går ikke Ap.

Under forrige Ap-landsmøte var det press for å utvide grensen til 18. uker, men partileder Jonas Gahr Støre bidro til å kjempe abortopprør ned. Vedtaket ble at partiet skulle holde fast ved 12-ukersgrensen.

LES OGSÅ:

Hilde Frafjord Johnson mener KrF har «mislykkes totalt» om bioteknologi

I tapene gleder Helse-Høie seg over seier: Bio-oppgjør ga grenser mot surrogati

Ropstad snakker ut om nederlaget - dagen ble «et alvorlig tap»

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter