BERIT AALBORG:

Nå må KrF flytte fokuset

KrF gikk på dundrende nederlag i striden om bioteknologiloven. Det mest oppsiktsvekkende er hvor mange venner og allierte KrF har mistet i sluttspurten.

Da Stortinget trådte sammen tirsdag morgen, hadde allerede mange av de tidligere usikre representantene flagget sitt ståsted om bioteknologiloven.

KrF mistet både venner og allierte de siste ukene og dagene av sluttspurten. Flere stiller nå spørsmålstegn ved KrFs vilje og evne til å bygge allianser med de som i utgangspunktet hadde stor sans for partiets holdninger.

For selv om saken gjør at Ropstad kan ha befestet sin posisjon internt i partiet, mener flere at en polariserte strategi som har blitt oppfattet som hardkjør, har kostet partiet dyrt. Rent politisk tapte de absolutt alt på bioteknologi-feltet.

LES OGSÅ: Ropstad snakker ut om nederlaget

Flere flyttet

To av dem som tirsdag morgen hadde flagget at de vil stemme for forslaget til Ap, Frp og SV, er fra regjeringspartiene Høyre og Venstre. Både Kjetil Kjenseth (V) og Kristian Tonning Riise (H) sa ja til alle liberaliseringene.

Også blant Frps usikre representanter var det flere som støttet forslaget fra Frp, Ap og SV. I ettertid sier flere av dem at de var provosert over det de oppfattet som KrFs «trusler» i saken. Selv om de var enig med KrF i flere saker, valgte de å stemme med eget parti.

En av disse var Sylvi Listhaug. Morten Ørsal Johansen er en annen. Han sier dette om hva som avgjorde: «Det som har fått meg til å bestemme meg, var Ropstads skremselspropaganda. Han slår bombastisk fast at vi får et sorteringssamfunn. Det stemmer ikke», sa Ørsal Johansen til TV 2.

Til sammen var det disse som til slutt gjorde at Ap, Frp og SV gjorde rent bord og at KrF tapte alt. På noen av enkeltvedtakene sto det om 4-5 representanter.

LES OGSÅ: Listhaug stemte for all liberalisering av bioloven – Slakter KrFs grep

Toppe kritisk

Men det som kanskje er mest oppsiktsvekkende, er hvordan Sps folk opplever KrFs strategi. Sp og KrF har stått skulder ved skulder om gen- og bio-politikk over tid. Sp stoppet flere liberaliseringer i den rødgrønne regjeringen gjennom åtte år.

Sps Kjersti Toppe var en av representantene som var svært kritisk til endringene fra Frp, Ap og SV. Hun frontet denne saken for Sp og var en av de mest aktive stortingsrepresentantene som talte mot liberaliseringen da saken ble behandlet tirsdag. I hennes innlegg la hun stor vekt på føre-var-prinsippet i bio- og genteknologien.

Toppe har i flere runder kritisert KrFs strategi på bioteknologifeltet. Hun er kritisk til at KrF har koblet sin strategi så ensidig opp til Frps regjeringsdeltagelse. Hun mener at dersom KrF og Sp hadde sittet i regjering med Ap, kunne de fått gjennomslag på flere punkter enn det de fikk. Om et slikt gjennomslag hadde vært mulig, er det selvsagt vanskelig å vite i ettertid. Kritikken om en ensidig strategi er likevel interessant.

Etterspill

Både internt i Sp og KrF er det nå flere som mener at Ropstads strategi har gjort nederlaget større enn det kunne vært. Ett av de momentene som nevnes er at abortutspillet i forbindelse med sidevalget i 2018, har ført til en voldsom polarisering på feltet som handler om reproduktiv helse, graviditeter og abort. Det gjør at KrF har mistet venner i disse spørsmålene.

Men hevdes også at denne strategien har ført til at KrF nå er ute av stand til å bygge bruer over til partier og representanter som egentlig støtter KrF på enkeltpunkter. Den som sier dette tydeligst i Sp er Geir Pollestad. Han dundret løs mot KrFs strategi. Han sa i klartekst at KrF selv har skylda for det nederlaget både KrF og Sp nå opplever, og koblet det til en abort-strategi som han mener har ødelagt for alle som står på konservative side i gen- og bioteknologien. Noe han selv beklager sterkt. Kritikken fra Pollestad kom altså ikke fra liberalt holdt. Men fra Ropstads venner i bioteknologi-saken. Det bør Ropstad lytte til.

Satset på Frp

Det som i alle fall framstår klart, er at KrFs strategi med å satse alt på ett kort i gen- og bioteknologien, ved å binde opp Frp i regjering, ikke har lyktes. Strategien fører nå til at partiet går på et tungt tap. For KrF må det svi. Tapet kommer på toppen av KrFs første tap internt i regjeringen om den såkalte paragraf 2C. Også dette nevnte Pollestad i sin harde kritikk av KrF.

Det er svært lite igjen av det som Kjell Ingolf Ropstad kalte en «historisk mulighet».

Dersom KrF skal vinne valget i 2021 og komme over sperregrensen, er det viktig at partiet tar en fot i bakken. Ikke minst bør de feire delseier i Moria-saken, som er svært viktig for mange av partiets velgere. Og samtidig sørge for at dette blir en reell seier for KrF og Venstre.

Kanskje er tiden inne for å lytte til de som vil bredde ut partiet til å gjelde en større del av kristen-Norge. Men dersom partiet skal få det til, må de ikke dyrke nederlaget i abort-, og gen- og biopolitikken. For det er mange og store politiske felter som trenger en bred etisk debatt i Norge.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter