Nyheter

Stortingets bioteknologi-dom er klar. Nå tar Ap oppgjør med KrFs thriller-forsøk

Partitrioen som vil snu regjeringens bioteknologilov landet ikke på noen omstridte forslag i fersk innstilling. I tillegg samles Stortinget om forbud mot gentesting av barn.

– Ap, Frp og SV står nå bak en stor liberalisering av norsk bioteknologi – på én gang. Den saken er uomtvistelig, sier Sps talskvinne, Kjersti Toppe.

Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget avklarte sent tirsdag ettermiddag lovforslaget om bioteknologi. Og det ble igjen tydelig at Ap, Frp og SV har flertall for å få innført eggdonasjon, tidlig ultralyd og assistert befruktning til enslige kvinner.

Regjeringspartiene møtte ikke nye fremstøt fra de tre. Men etter det Vårt Land får opplyst samler hele Stortinget seg i innstillingen om å forby gentesting av barn.

Alt handler nå om KrF får lokket andre til å støtte dem neste uke

Etter at KrF tvinger frem full stortingssal under det avgjørende stortingsmøtet neste uke, handler saken nå mer om de tre partiene virkelig vil få flertall for å liberalisere loven.

KrF-leder Ropstad begrunner fremstøtet med at enkelte i Frps stortingsgruppe har varslet at de vil stemme mot ja til eggdonasjon og assistert befruktning – og altså støtte KrF.

Men Aps profil tar tøft oppgjør: «Demokratisk skivebom» av KrF

Aps talskvinne på feltet tror fortsatt på seier for endringene, men tar oppgjør med KrFs fremstøt:

– Det er en demokratisk skivebom, sier Tuva Moflag til Vårt Land.

– Det er en ærlig sak av KrF å kjempe for sitt syn. Men begrunnelsen for å mobilisere full sal er at de som er enige med KrF skal få uttrykke sitt personlige syn. Hvis inngangen til dette er KrFs omtanke for verdisyn, blir det rart. For man vet jo at det finnes representanter i både Høyre og Venstre som ikke får stemme for sitt syn, påpeker hun.

Moflag stempler det også som «merkelig» at det er Ropstad som står frem og forteller dette.

– Han er jo representant for regjeringen og det er jo nå Stortinget som skal ta avgjørelsene. Det er skivebom, påpeker hun.

Sp-talskvinne støtter KrF fullt ut: «Helt forståelig»

Sps helsetalskvinne, Kjersti Toppe, skjønner godt at KrF slik bruker makt til å vippe avgjørelser sin vei.

– Det er helt forståelig. Her kan Stortinget nå komme til å vedta store endringer av loven og det er naturlig at hver enkelt folkevalgt blir stilt til ansvar, sier Toppe, som har kritisert de tre flertallspartiene for å gå for fort frem.

KrF vil ha støtte fra Høyre i biosak – men truer partiet om Moria-barna

I deler av Frp er reaksjonene sterke. Samme dag truet KrF dessuten med å overkjøre Høyre i saken om Moria-barn. Partiet åpner for å samtale med opposisjonspartier om en løsning.

– Hvordan harmonerer det å vente full støtte fra Høyre i bioteknologisaken og samtidig påføre nettopp Høyre nederlag i Moria-spørsmålet?

– Bioteknologisaken er en del av Granavolden-plattformen som partiene står bak, mens spørsmålet om å avlaste situasjonen i Moria ikke er en del av denne, er meldingen fra KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan.

Ultralyd holdes utenfor lovarbeidet – der får regjeringen et pålegg

Ap, Frp og SV har fått lovhjelp av Helsedepartementet til å lage ferdige forslag om å tillate eggdonasjon og assistert befruktning til enslige kvinner. Men forslaget om å gi offentlig tilbud om tidlig ultralyd og den omstridte blodtesten NIPT til fostersjekk, fremmes ikke som lovendring.

I innstillingen ønsker nemlig de tre partiene å pålegge regjeringen å innføre tilbudet, innenfor dagens helsevesen. Også dette blir ventelig vedtatt i Stortinget neste uke.

– Man kan i alle fall håpe at det da blir foretatt en viss gjennomgang av hvordan tidlig ultralyd skal bli prioritert innenfor dagens helsevesen og at man får sett litt nærmere på de negative konsekvensene dette kan få, sier Sps Toppe.

LES OGSÅ:

Fosteret kunne ha Downs: – Legen tok abort for gitt, sier mor

• Striden om eggdonasjon snart over - Senterpartiets fristilte representanter avgjør

Omstridte detaljer om eggdonasjon og ny bioteknologi og lansert: Dette vil Ap, SV og Frp gjøre

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter