Nyheter

Presidenten kaller koronaviruset «djevelsk» og mener troende ikke kan smittes

I Tanzania har president John Magufuli nektet å stenge kirker og moskeer. I flere afrikanske land har politiske og religiøse ledere brukt koronakrisen til å mobilisere til kirken.

Verdens Helseorganisasjon uttrykte sist uke bekymring for en rask økning i antall smittede i Tanzania. Som nabolandene Uganda og Kenya har Tanzania innført tiltak for å begrense smitte, men ikke gått for portforbud. Blant tiltakene det østafrikanske landet har innført er å stenge skoler.

President John Magufuli vil derimot ikke be folk holde seg hjemme fra jobb, han har heller ikke villet stenge kirker og moskeer. Tvert imot har presidenten hevdet at troende ikke kan smittes, og at bønn vil
hjelpe mot viruset, en holdning som har fått opposisjonen i landet til å reagere.

Ordkrig med WHO

Tanzania fikk bekreftet sitt første tilfelle av covid-19 16. mars, og lenge var antallet smittede lavt.

I slutten av mars deltok presidenten på en gudstjeneste i Dar es Salaam. Der uttalte den sterkt troende katolikken at ­viruset var «djevelsk» og at det derfor ikke ville kunne smitte i gudshus.

Selv om Tanzania på det tidspunktet stengte ned skoler og plasserte alle flypassasjerer i ­karantene, avviste presidentene­ at kirker og moskeer måtte stenge. I stedet oppfordret han til en tre dager lang bønnedugnad mot viruset.

- Dere har ikke sett meg frykte nattverden

De påfølgende ukene deltok presidentene ved flere gudstjenester i fulle kirker, og oppfordret også befolkningen til å delta. 1.mai deltok presidenten ved en gudstjeneste i landets administrative hovedstad Dodoma.

– Dere har ikke sett meg frykte nattverden, for koronaviruset er djevelsk, og kan ikke ta plass i Jesu legeme. Det vil bli ødelagt, sa han ifølge den tyske kringkasteren Deutsche Welle.

Opposisjonspolitikere har kritisert presidenten for fokuset på bønn og mener oppfordringen om å gå i kirken for å be, kan bidra til smittespredning. Også WHO frykter nå at det foregår skjult smitte i landet.

Mystiske dødsfall

Etter å ha stått stille en stund gjorde antallet smittede sist uke et hopp. 29. april var det registrert 480 smittede, og 16 dødsfall. Det er også rapportert om flere mystiske dødsfall i landets politiske elite. To parlamentsmedlemmer og en minister har dødd de siste ukene etter kort sykdomsforløp.

WHOs regionale direktør Matshidiso Moeti uttrykte sist torsdag bekymring for mang­lende tiltak mot smittespredning i Tanzania.

– Gjennom våre folk på bakken forsøker vi å gi råd til lokale myndigheter slik at de kan innføre nødvendige tiltak ut i fra de data som foreligger, sa Moeti.

Sår tvil om laboratorieresultatene

Men president Magufuli har svart med å så tvil om laboratorieresultatene.
 Magufuli, som selv har en doktorgrad i kjemi, antyder at det har foregått sabotasje, og hevder at stikkprøver viser at tester tatt av geiter og av frukten papaya har testet positivt for covid-19.

Mandag varslet helseminister Ummy Mwalimu at det er satt ned en granskningskommisjon for å se på arbeidet ved det ­nasjonale laboratorieinstituttet som har analysert prøvene. To medarbeidere har fått sparken. Landet har ikke oppdatert sine tall over smittede og døde siden 29. april.

Regional bekymring

Landene i Øst-Afrika har ikke lyktes i å samarbeide om sin respons mot korona-viruset. Mens Kenya, Uganda og Rwanda har innført strenge tiltak og karantene for å hindre smitten å spre seg, har Burundi, Tanzania og Sør-Sudan ikke respondert på nabolandenes invitasjon til samarbeid.

Nå øker frykten i regionen for at Tanzanias manglende tiltak og testing kan skjule smittetilfeller. Kenya og Uganda har innført testing av trailersjåfører som kommer fra Tanzania.

Pastor: Immune

Også i andre afrikanske land har politiske og religiøse ledere brukt koronakrisen til å mobilisere til kirken. I Zimbabwe har den innflytelsesrike pinsepastoren Emmanuel Makandiwa blitt kritisert for å hevde at troende har en slags immunitet mot viruset.

I Uganda har man innført
lover mot «løgner om viruset», og straffeforfulgt pastorer som hevder at koronavirus ikke vil ramme kristne.

Maren Sæbø

nyhet@vl.no

---

Fakta:

  • 3.791.850 personer i 212 land og territorier har fått påvist smitte av korona­viruset.
  • 262.376 (6,9 prosent) av de registrert smittede er døde.
  • 1.278.166 (33,5 prosent) av de registrert smittede er friskmeldt.
  • Tilstanden for 48.560 personer (2,2 prosent av dem som fortsatt har viruset i kroppen) er alvorlig eller kritisk.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter