Nyheter

Viruset svekker Trumps gjenvalg: – Helt åpent om han vinner til høsten

Før pandemien rammet mente USA-kjenner at Donald Trump nok ville få fire nye år i Det hvite hus. Nå er det helt åpent. – Trump er personlig uskikket og operativt inkompetent, mener Hilmar Mjelde.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Korona-viruset nærmer seg den politiske ledelsen i USA. Utenriksminister Mike Pence la opp til full forvirring i helga da han ikke møtte opp til avtalte arrangementer, men han bedyret at han ikke var i karantene. Årsaken var at Pences rådgiver Katie Miller ble testet positivt fredag i forrige uke, og mannen hennes er en Trumps rådgivere.

En av Trumps kammertjenere har også testet positivt. Tre helsetopper, blant dem regjeringens smittevernsekspert Anthony Fauci, har nå valgt to uker isolasjon.

CNN skriver at den seneste utviklingen tvinger fram et viktig spørsmål: Hvis folk rundt Trump – i den mest beskyttede arbeidsplassen i landet – blir syke, hvordan kan det da være trygt for andre noen andre steder å gå tilbake på jobb?

Alle medarbeidere må nå gå med ansiktsmaske. Dette gjelder ikke for presidenten eller visepresidenten. De blir forøvrig testet daglig.

Normalt: Åtte år

En sittende president i USA gjenvelges normalt etter den første perioden i det ovale kontor. Men ingenting er normalt nå, og Trump bruker fremdeles pressebriefingene til egen valgkamp. Hans utfall mot reportere kommer daglig. Både han og staben hans er fullt klar over at den naturlige fordelen man har har som sittende president, nulles ut dersom økonomien svikter.

– Det viser Ronald Reagans klare seier over Jimmy Carter i 1980. Da var også USA rammet av en økonomisk krise. Går landet dårlig, nøytraliseres overtaket, sier Mjelde.

Han er forsker ved Universitetet i Bergen og på NORCE forskningssenter.

Maureen Reagan, right, gives a kiss to her father, president-elect Ronald Reagan, while Nancy Reagan looks on, Nov. 5, 1980. Reagan shared center stage with his family at Century Plaza Hotel in Los Angeles after defeating President Jimmy Carter in the presidential election. (AP Photo)
Maureen Reagan (t.h.) kysser faren Ronald etter valgseieren mot Jimmy Carter var et faktum, 5. november 1980. Kona Nancy til venstre. 

Det er kun tre presidenter etter andre verdenskrig som ikke har blitt gjenvalgt etter første fire års-periode: George W Bush (1989-1993), Jimmy Carter (1977-1981) og Gerald Ford (1974-77). Ford ble kastet inn da Nixon trakk seg på grunn av Watergate-skandalen, og aldri valgt av det amerikanske folket. Da han stilte til gjenvalg, etter tre år som president, tapte han mot Carter.

LES OGSÅ: Kontrasten mellom hvem som tjener folket og hvem som tjener seg selv, blir større etter som ukene går

«Velstand for alltid»

Herbert Hoover tapte for Franklin D. Roosevelt i 1932, også etter én periode. Slagordet hans var «Velstand for alltid», men så traff børskrakket bare noen måneder senere. Som konservativ politiker var han ideologisk motstander av statlig intervensjon, og da han omsider grep inn, forverret det nedgangstidene, skriver Aftenposten. Han ble også oppfattet som lite følsom og at han ikke brydde seg. De mange brakkeleirene som oppsto når antall hjemløse økte, ble kalt «Hoovervilles», og avisene som ble brukt som tepper ble kalt «Hoovertepper».

U.S. President Herbert Hoover appeals to the nation as he speaks during a conference of welfare and relief mobilization in Washington, D.C., Sept. 15, 1932.  The president pleaded for generous charity throughout the coming winter months during the Great Depression.  (AP Photo)
Herbert Hoover ber om at folk i USA som hadde mulighet skulle bidra med veldedighet under den store depresjonen. Foto: AP

Hilmar Mjelde mener parallellen til Donald Trump er presidentene på 1850-tallet – og Herbert Hoover.

– Abraham Lincoln og Franklin D. Roosevelt regnes som de to største presidentene fordi de ledet landet gjennom borgerkrig, depresjonen og andre verdenskrig, sier Mjelde.

Hva skjer hvis administrasjonen i Det hvite hus blir sterkere rammet av korona-viruset? Hilmar Mjelde mener det rent praktisk går greit nok: I det daglige er det stabssjefen som styrer mye, som i enhver administrasjon. I Trump-administrasjonen har man også svigersønnen Jared Kushner, som en skygge-stabssjef.

President Jimmy Carter, his wife Rosalyn and daughter Amy greet Pope John Paul II at the White House in Washington, Saturday, Oct. 6, 1979. (AP Photo)
President Jimmy Carter, Rosalyn og datteren Amy møter pave Johannes Paul i Det hvite hus, oktober 1979

Kjernevelgerne støtter ham uansett

Det amerikanske nettstedet The Hill beskriver en partipolitisk virusspredning slik: «Koronaviruset landet først hos velgere som stemte på Hillary Clinton i 2016. Nå sprer det seg til velgere som støttet Trump».

Hva skal skje for at Trump mister sine kjernevelgere? Hilmar Mjelde påpeker at Trump har sine 45 prosent som står ved ham uansett. Det er nok til å vinne, avhengig av hvordan stemmene blir distribuert.

Dessuten viser en En undersøkelse fra Ipsos/Axios at 40 prosent av republikanerne mener koronadødstallene i virkeligheten er lavere enn de som rapporteres av USAs egne helsemyndigheter, skriver NRK. Men det er motsatt blant demokratene, hvor 63 prosent at tallene i virkeligheten er høyere enn statistikken viser.

Bidens valgkamp fra kjellerstua

– Spørsmålet er om Joe Biden får afro-amerikanerne til å bruke stemmeretten i november. Det blir avgjørende. Denne gruppa har historisk sett lavere valgdeltagelse, sier Mjelde.

Den demokratiske kandidaten driver valgkamp fra kjellerstua si i Delaware. Mens Trump når fram til millioner hver dag gjennom korona-briefingene, sliter Biden med å å fram i mediene.

– Generelt kan vi si at når det politiske systemet ses som problemet, velges gjerne en outsider som Trump. Når systemet er truet utenfra, som nå, velges gjerne en erfaren leder, sier han og trekker sammenligningen til Konrad Adenauers slagord «Keine experimente». Vest-Tysklands første forbundkansler skulle styre skuta med stø kurs.

LES OGSÅ: På 70-tallet var de evangelikale kristne i beste fall likegyldige til abortsaken

Distraksjonen «Obamagate»

De siste dagene har Trump gjentatte ganger tvitret «Obamagate», hvor han anklager sin forgjenger og Joe Biden for å ha «ledet den mest korrupte regjering i USAs historie». Da han ble spurt hva forbrytelsen var, sa han til reporteren i Rosehagen utenfor Det hvite hus: Du vet hva det er.

Hilmar Mjelde kaller det «en trygg havn for ham» når Trump beskriver Obama som den verste presidenten noen sinne.

– Det er dette som opptar ham. I en krise springer presidentens essens fram. Obamas kritikk i helgen om at Trump tenker først på seg selv, var derfor helt presis, sier Mjelde og legger til:

– Trump fraskriver seg ansvar og ber guvernørene takke ham personlig. Det viser at Trump er personlig uskikket og operativt inkompetent. Det USA nå hadde trengt var en Lyndon B. Johnson. En som vet hvordan statsapparatet skal settes i sving. Det nasjonale lederskapet er helt fraværende nå.

Her er forslag til saker du kan ha glede av å lese:

«Tante Gudnys» krigsfortelling ble dysset ned: Det kunne blitt et annet liv og en annen historie. Gudny Høegh-Omdal var en viktig brikke i motstandsbevegelsen på Sørlandet. Hun overlevde Ravensbrück, men ble ingen helt før grandniesen begynte å lete i historien hennes.

Veslemøy Østrem: –Jeg må innrømme jeg tok feil da krisen traff

Da koronakrisen traff landet vårt, ba vi artister om dele en av sine yndlingssalmer. Her kan du se og lytte – til alle bidragene. Det er helt nydelig, rett og slett!

---

Korona i USA

  • • Nærmere 1,4 millioner mennesker har ifølge helsemyndighetene fått påvist koronasmitte i USA, og av disse er over 81.000 døde. Det er nesten 50.000 flere enn verdens nest hardest rammede land Storbritannia.
  • • Koronaviruset kan ha krevd langt flere liv i New York enn det myndighetene har registrert, ifølge en ny rapport.
  • • Årsaken til at mange koronaofre ikke ble fanget opp av statistikken, kan ha vært at de døde hjemme eller at de aldri var testet for viruset og at det heller ikke ble foretatt test etter at de døde.
  • • Anthony Fauci, USAs ledende ekspert på infeksjonssykdommer, advarer sterkt mot en for rask gjenåpning. (NTB)

---

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter