Nyheter

Frp i strupen på Ropstad: Gjør «irrelevant» forsøk på å «sabotere» eggdonasjon og ny biolov

Talskvinne Åshild Bruun-Gundersen er opprørt over at KrF-lederen ber Frps egne folk følge samvittighet og stemme ned eggdonasjon. – Hva KrF mener er irrelevant, sier hun.

Oslo, NORGE 20200204. 
Åshild Bruun-Gundersen i FrP på Stortinget.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Kjell Ingolf Ropstads forsøk på å få enkeltrepresentanter i Frp til å velte omstridte endringer i bioteknologiloven får det til å koke i liberale Frp-rekker.

– I jobben hans med å sabotere arbeidet med bioteknologiloven er det bare å ønske Ropstad lykke til, sier Frp-profilen sarkastisk.

– Dere har aldri gitt oss i Frp den samme samvittighetsfriheten, legger hun til.

I et Vårt Land-intervju onsdag refset Ropstad arbeidet Bruun-Gundersen og nøkkelpolitikere i Ap og SV holder på med om dagen: De snekrer nye paragrafer om eggdonasjon, assistert befruktning og tidlig ultralyd i hurtigfart.

Det er dette intervjuet som provoserer: Ropstad ber Frps egne velte omstridt biolov.

Kjell Ingolf Ropstad
Et Vårt Land-intervju med Kjell Ingolf Ropstad har fått det til å koke i Frps liberale rekker: Han jakter på støtte blant dem for å stoppe oppmykninger i bioteknologiloven. Foto: Erlend Berge

Frp: «Rørende» å se KrFs omsorg – bør heller slippe Høyre og Venstre fri

Dermed kan Stortinget ta styringen – og feie ut viktige KrFs seire i Granavolden-plattformen alt før sommeren. Ropstad ga derfor Frps fotfolk denne oppfordringen:

– Frp stiller representanter fritt i «liv og død-spørsmål». Det er flere enkeltrepresentanter i Frp som er enige med KrF. Så jeg håper det kan bli flertall mot direkte lovendringer nå.

Bruun-Gundersen slår tungt tilbake:

– Det er rørende å se hvilken omsorg Ropstad har for samvittighetsfrihet. Den friheten ga han aldri oss da Frp satt i regjering. Men hvis han synes samvittighetsfrihet er så viktig nå, bør han også gi sine regjeringskolleger den samme friheten. Han bør unne representantene i Høyre og Venstre å stemme for dette, sier Bruun-Gundersen.

For støtte til KrF-seire har også vært krevende

Nettopp i Venstre og Høyre er det flust av enkeltrepresentanter i Stortinget som er for både eggdonasjon og andre oppmykninger i bioteknologiloven. Og i sin tid var det også representanter i Frp som syntes det var tungt å la KrF få stramme inn regelverk om tvillingabort.

Ropstad kom også med et varsko i Vårt Land-intervjuet: Dersom Frp i vår bidrar til å velte opplegget til bioteknologilov Frp selv godtok i Granavolden-plattformen, ville ikke Ropstad bruke like store krefter på å sikre seirene nå i ettertid.

Oslo, NORGE 20200204. 
Åshild Bruun-Gundersen i FrP på Stortinget.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
– Det er rørende å se hvilken omsorg Ropstad har for samvittighetsfrihet. Den friheten ga han aldri oss da Frp satt i regjering, sier Frp-talskvinne Åshild Bruun-Gundersen. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

På bærtur? Minner Ropstad om at andre har makten

Frps helsetalskvinne ber ham virkelighetsorientere seg:

– Ropstad representerer en mindretallsregjering. Det er til enhver tid Stortinget som avgjør hva som skal være landets politikk. Det er underlig om KrF først nå oppfatter dette, sier Bruun-Gundersen.

– Er KrF-lederen på bærtur når han nå håper å få støtte fra fristilte Frp-ere i biosaken?

– Vi drøfter nå endringer. Hva KrF måtte mene om disse, er irrelevant, svarer hun.

Men Frp har ikke selv gjort endelig bio-vedtak

Ap, SV og Frps ferdige forslag om ja til eggdonasjon, assistert befruktning til enslige kvinner og fullt tilbud om tidlig ultralyd er like om hjørnet. Partiene har nå kalt inn til pressekonferanse torsdag om det faktiske innholdet i endringene i bioteknologiloven. Etter at SV slo følge med Ap og Frp, har det i flere uker vært klart at det ville bli et forlik.

– Har Frps stortingsgruppe avklart innholdet og vil representantene da stemme likt etterpå?

– Vi skal sluttbehandle forslagene til vedtak i gruppen vår. I den sammenheng minner jeg om at KrF aldri ga Frp mulighet til å bruke samvittighetsparagrafen da vi regjerte, svarer hun.

LES OGSÅ OM STORTINGSDRAMAET OM BIOTEKNOLOGI:

• Les saken: Skaper omstridt biolov i hurtigfart - tøff kritikk av null høring

Frp torpederer Ap-seier om omstridt eggdonasjon - stopper mulighet for «fire foreldre»

KrF-Bollestad: Sett grenser for bioteknologi, for barnets skyld

---

LOVDRAMA

  • I Granavolden-plattformen fikk KrF veto mot bioteknlogi partiet ikke var for. Det var ett av de store gjennomslagene.
  • Men nå forbereder Ap, Frp og SV en rekke endringer i Solberg-regjeringens lov. Vedtak skjer 26. mai.
  • Frp har over år stått for liberal biopolitikk. Men i partiets prinsipprogram heter det at medlemmene «stilles fritt i spørsmål av religiøs og livssynsmessig karakter som ikke entydig dekkes av prinsipp- eller handlingsprogram». Blant annet nevnes «assistert befruktning».

---

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter