Nyheter

Norges bank forsvarer ansettelsen av Nicolai Tangen

I rapporten som forsvarer ansettelsen kommer det frem at Tangen vil gi vekk store inntekter.

I hovedstyret i Norges Bank sitt svarbrev til representantskapet forsvarer de ansettelsen av Nicolai Tanken som sjef for Oljefondet. Svaret består av en rapport på 82 sider og tar for seg mange av utfordringene knyttet til ansettelsen. Et sentralt spørsmål er hvordan inntekten Tangen får, utenom lønn fra Norges Bank, skal forvaltes.

Gir bort alle inntekter

Så lenge Tangen er oljefondssjef skal ha gi vekk alt han tjener til veldedighet, ifølge Norges Banks rapport. Det vil si at all inntekt Tangen får fra eierskapet i selskapet AKO bli donert til AKO Foundation, som er en veldedig stiftelse innen AKO.

Her kan du lese hele rapporten til Norges Bank. 

Tangen vil også innrette seg etter de krav banken stiller for å sikre nødvendig avstand mellom Oljefondet, AKO-fondene og hans personlige investeringer. Han trekker seg blant annet fra styret i AKO-fondene, så han ikke er med å styre investeringer så lenge hans er oljefondssjef.

Innrømmer feil ved søkerlisten

I den 82 sider lange rapporten forsvarer hovedstyret i Norges Bank ansettelsen av Tangen. Det eneste de tar tydelig kritikk på er at Tangen ikke stod på den offisielle søkerlisten tidligere.

Spørsmålet om hvorfor ikke Tangens navn var på søkerlisten før ansettelsen ble offentliggjort, var sentralt i redegjørelsen som kom i dag.

Sentralbanksjefen innrømmer at dette var feil.

– Vi erkjenner at vi i dette tilfellet har påført Tangens navn for sent på den offentlige søkerlisten, står det i rapporten.
Den utdyper at begrunnelsen for, feilen var hensynet til å opprettholde konfidensialitet i prosessene som da pågikk.

Mener det var riktig valg

Vedtaket om å ansette Nicolai Tangen som ny leder av NBIM var resultatet av et bredt søk etter kandidater og en grundig rekrutteringsprosess. Hovedstyret mener at Nicolai Tangen er et riktig valg, skriver de i svarbrevet.

Hovedstyret i Norges Bank hadde frist onsdag til å svare på de mange, skriftlige spørsmålene fra representantskapet i Norges Bank, blant annet om hvordan de har kunnet kontrollere opplysninger om aktiviteter i skatteparadiser før Tangen-ansettelsen.

LES MER:

• Økokrim-forsker: Nicolai Tangen har ingenting i offentlig forvaltning å gjøre

• Eksklusivt intervju med påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen: – Jeg har ikke tenkt å miste denne jobben

• Henrik Syse roser milliardæren som inviterte på USA-luksus – sitter selv i Nicolai Tangens styrer

Foto: Erlend Berge

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien er vaktsjef i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter