Ottosen, som er informasjonssjef i Norsk Luthersk Misjonnssamband (NLM), mente VGs Hegseth hadde hatt en uryddig dobbeltrolle.
– Først møtte han meg som en programleder eller journalist som understrekte at han ville finne ut hva jeg mente. Deretter opptrådte han som en aktivist og en politisk aktør som sterkt kritiserte det jeg står for – og også har gjengitt mitt ståsted på en lite fair måte, sa Ottosen til Vårt Land i desember i fjor.
• LES OGSÅ: På dødsleiet skal Morten Hegseth be Gud om å tilgi ham alt. Bortsett fra å ha ligget med menn
Rom for meningsbærende og subjektive journalister
Onsdag var saken tema for Pressens Faglige Utvalg. De konkluderte med at VG ikke har brutt god presseskikk. Utvalget mener VG har tydeliggjort at journalistikken er subjektiv.
PFUs sekretariat understreker at det må være rom for meningsbærende og subjektiv journalister. De vektlegger at programlederen ikke har dekt det journalistiske arbeidet om serien i etterkant. Hegseth var leid inn som programleder og er ikke fast ansatt som journalist.
– Jeg merker meg at PFU har vurdert saken ganske snevert, kommenterer Espen Ottosen til Vårt Land.
Han ønsket at de skulle vurdere at VG lot Hegseth opptre som aktivist i debatter. Likevel tar Ottosen PFUs vurdering til etterettning.
– Jeg synes fremdeles det er problematisk at Hegseth fikk så mange roller i forbindelse med denne serien. Så er det kanskje vanskelig å koble det jeg opplever som uryddighet til Vær Varsom-plakaten.
Ottosen har forståelse for at Hegseths opptreden ikke har opptrådt i strid med PFU, men han skulle ønske VG hadde tydeligere forventninger til den innleide journalisten og hans virke i etterkant av serien.
• LES OGSÅ: Gunleiv er homofil og gift med en kvinne: – Mange lurer på hvordan det kan fungere
Forvirrelse knyttet til ulike medier
PFU mener også det er vanskelig å felle VG for rollen Hegseth har tatt i andre medier i etterkant av serien, og ikke i serien som sådan.
Utvalget påpeker at de har vurdert selve VGs serie, siden Hegseth er meningsbærende og oppsøkende journalist, samt om journalisten ivaretar sin uavhengighet i etterkant av serien, ettersom journalistisk opptreden kan bli vurdert i PFU. De har ikke vurdert debattinnlegg i andre medier isolert.
Ottosen mener fremdeles at VG er riktig motpart i klagen.
- Jeg synes det er vanskelig å se at NRK og TV2 prinsipielt har gjort noe galt i å sette sammen et panel, som skulle danne god diskusjon. Jeg mener ansvaret lå hos VG som oppdragsgiver.
PFUs helhetlige vurdering er at Hegseth har opptrått innenfor hva som var mulig innen dokumentarsjangeren, hvor han hadde en tydelig subjektiv rolle.
Omdiskutert VGTV-serie
Bakgrunnen for konflikten er VGTVs dokumentarserie «Homoterapi» som kom i november. I serien intervjuet Hegseth folk som har blitt utsatt for det de mener er homoterapi, samt mennesker som mener det er synd å leve i likekjønnede parforhold.
Ottosen var selv med i episode syv av serien «Homoterapi», men har ikke klaget inn den episoden. I etterkant av serien møttes nettopp Ottosen og Hegseth til debatt i både NRK og TV 2.
Ifølge klagebrevet til Ottosen har VG brutt Vær Varsom-plakatens punkt 2.2, om uavhengighet og dobbelroller, og punkt 4.2, skille mellom kommentar og fakta.
Ottosen opplevde at Hegseth hadde rolle både som intervjuer i serien og så motdebattant i flere debatter etter at serien ble sendt. Han mener det da kom frem at programlederen ikke ønsket å opptre som en nøytral eller objektiv journalist. Han forventer at det skal være en klar forskjell mellom det å være en engasjert journalist og det å opptre som en debattant/aktivist.
Videre usatte Hegseth Ottosen for uriktige og tendensiøse beskyldninger i en debatt på God Morgen Norge. Det skriver Ottosen at han sendte mail om til Gard Steiro, ansvarlig redaktør i VG. Han skal ikke ha fått svar.
VG avviste – Hegseth beklaget
VG avviste klagen blankt.
Hegseth opplyste om sin seksuelle orientering og hans ønske om endring med serien.
Morten Hegseth har selv beklaget sin oppførsel i God Morgen Norge-sendingen. Også Steiro støttet denne beklagelsen.
LES OGSÅ:
• Homofile Bjørn Helge velger å leve alene: – Jeg føler ikke at jeg har levd mindreverdig
• Espen Ottosen: I sin kamp for å forby homoterapi mistenkeliggjør Morten Hegseth alle de som ikke tenker på samme måte som han om homofili
• Kirkerådslederen reagerer etter debatt om homoterapi: – Jeg får lyst til å rope og skrike
---
Fakta:
---