Nyheter

Espen Ottosen klager VGTV inn for PFU

Ottosen mener programleder Morten Hegseth har vært vekselvis journalist og politisk aktivist, og dermed opptrådt i strid med Vær Varsom-plakatens punkt om å unngå dobbeltroller.

– Jeg klager inn VGTV fordi jeg har opplevd at Morten Hegseth har hatt en uryddig dobbeltrolle. Først møtte han meg som en programleder eller journalist som understrekte at han ville finne ut hva jeg mente. Deretter opptrådte han som en aktivist og en politisk aktør som sterkt kritiserte det jeg står for – og også har gjengitt mitt ståsted på en lite fair måte, sier Espen Ottosen, informasjonssjef i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

Det var avisen Dagen som først meldte at Ottosen har klaget inn Morten Hegseth og VGTV for Pressens faglige utvalg (PFU).

Dokumentarserie

I november publiserte VGTV dokumentarserien «Homoterapi», der programleder og journalist Morten Hegseth intervjuer folk som har blitt utsatt for det de mener er homoterapi, og også mennesker som mener det er synd å leve i likekjønnede parforhold.

Én av disse er Espen Ottosen. I dokumentarserien var Hegseth gjest i podkasten «Ottosen og generalen», som han driver sammen med generalsekretær i NLM, Øyvind Åsland.

Dokumentarserien har vakt stor oppmerksomhet, og Ottosen og Hegseth har møttes til debatt i både NRK og TV 2.

Dette er årsaken til at Ottosen nå klager inn Hegseth og VGTV til PFU. Ottosen mener VGTV bryter punkt 2.2 i Vær Varsom-plakaten, som lyder: «Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet».

Ottosen gir følgende begrunnelse i klagen han nå har sendt til PFU:

«Selv opplevde jeg altså at den personen som intervjuet meg om et saksfelt i oktober var min motdebattant i to tv-debatter i november. Og i rollen som debattant var ikke Hegseths opptatt av å forsvare innholdet i tv-serien. Det var selve saksfeltet som ble debattert og Hegseth kom med sterk kritikk av mitt ståsted. Så langt jeg kan forstå er dette å innta en dobbeltrolle, og journalisten sår dermed tvil både om sin uavhengighet og troverdighet».

LES OGSÅ: Min tro: På dødsleiet skal Morten Hegseth be Gud om å tilgi ham alt. Bortsett fra å ha ligget med menn

Oslo  20190619.
Morten Hegseth under mottakelsen av representanter for Pride 2019 ved statsministerboligen.
Foto: Ola Vatn / NTB scanpix
Morten Hegseth og VGTV er klaget inn for PFU. Foto: Ola Vatn

Presseetikk

Ottosen sier at han ønsker å sette søkelys på det presseetiske regelverket.

– Jeg har egentlig ventet en hel måned på en diskusjon om det presseetiske knyttet til at Hegseth blander rollen som journalist, programleder, kommentator, debattant og aktivist. Og flere journalister har sagt, uoffisielt, at måten Hegseth har opptrådt på er presseetisk problematisk. Siden debatten stort sett har uteblitt, og jeg tror den er viktig, valgte jeg å sende inn klagen.

– Føler du deg lurt?

– I utgangspunktet følte jeg meg ikke lurt av Hegseth og VGTV. Jeg klager ikke inn selve programserien «Homoterapi med Morten Hegseth», selv om jeg opplevde dokumentaren som noe ensidig og tendensiøs. Min klage handler om at Hegseth etter at denne ble lansert inntok en ny rolle. Han sluttet å være den journalisten som er forpliktet til å behandle de ulike intervjuobjektene på en fair og ryddig måte og ble plutselig min motdebattant.

Meningsutveksling

Den siste måneden har Espen Ottosen og Morten Hegseth også barket sammen i Vårt Lands spalter. Ottosen mener nemlig at Hegseth «saboterer debatten i sin kamp for å forby homoterapi mistenkeliggjør Morten Hegseth alle de som ikke tenker på samme måte som han om homofili».

Hegseth mener imidlertid at Ottosen med dette prøver «å snu debatten til å handle om meningssensur».
Morten Hegseth ønsker ikke å kommentere saken til Vårt Land, men henviser til sjefen sin Martin Jøndahl. Vårt Land lyktes ikke å komme i kontakt med Jøndahl onsdag ettermiddag.

LES MER:

• Gunleiv er homofil og gift med en kvinne: – Mange lurer på hvordan det kan fungere

• Kirkerådslederen rasende etter «homoterapi-debatt» på NRK

• Fengselsansatte ønsker ikke å ha Jens Fredrik Brenne i Til Helhet som fengselsprest

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter