Nyheter

Væpnet ytringsfrihet

Strenge koronatiltak har bidratt til å spisse til kulturkampen i USA og fått bevæpnede menn ut i gatene. Deres krav om å åpne opp igjen er en ideologisk krig mot offentlig inngripen.

Våpen, kirker og abort er ikke det første man tenker om koronaviruset. Men Covid-19 har blitt en del av kulturkampen i USA, det ser man på protestene i byer rundt om i landet den siste uka.

Bevæpnede menn gikk opp og ned på fortauet utenfor rådhuset i Michigans hovedstad Lansing forrige onsdag, hvor tusener hadde samlet seg for å protestere mot korona-restriksjonene i delstaten.

Noen hadde masker og skuddsikre vester, med halv-
automatiske rifler over skuldrene. En reporter fra en lokal tv-stasjon stanser en av dem og spør hva de gjør.

– Vi er her for å forsikre oss om at alle har rett til å samles. Vi beskytter det første grunnlovstillegget – ytringsfrihet, svarte en, som oppga navnet Phil Odinson. Politiet hadde aldri stoppet dem før, og dette hadde de gjort mange ganger tidligere, hevdet han.

Mens reporteren intervjuer, hører vi noen utbryte: – Menn med våpen! Yes!

Demonstrantene fylte gatene med biler, hvor amerikanske flagg vaiet ut av vinduene.

Les også – Det er i krisetid vi ser hvem vi har til å lede oss

Ikke mors beste barn

Som avisa The Guardian skrev et par dager senere, heter mannen egentlig Phil Robinson og er aktiv i Michigan Liberty Militia. På Facebook advarer de mot borgerkrig, det er bilder av våpen, og memer (ideer som blir spredd og utvikler seg gjennom gjentakelser og herming på sosiale medier) fra hvite nasjonalistgrupper som Patriot Front.

Ikke akkurat mors beste barn.

Likevel ble de heiet på av «vanlige folk».

De som er bevæpnet, er ikke mange, men veldig synlige.

De fleste i USA støtter tiltak om å holde seg hjemme, og de som protesterer mot statlig innblanding, er høylydte.

The Guardian skriver også at mange av gruppene som demonstrerte støttes av høyreradikale organisasjoner, militser, religiøse fundamentalister og vaksinemotstandere.

Våpensalg gikk i taket

Da korona først kom på dagsorden i USA, var det ikke bare toalettpapir som ble revet vekk fra butikkhyllene. Våpensalget gikk i taket.

I mars foretok FBI 3,7 millioner bakgrunnssjekker. Det er det høyeste tallet siden de startet med det i 1998 og 1,1 miillioner flere enn mars året før. Ut i fra dette kan FBI beregne at det ble solgt to millioner våpen bare i mars.

NRA (National Rifle Association), har latt en countrysanger promottere den innflytelsesrike lobbyorganisasjonen i en video på Facebook: – De vil ha våpnene dine, de vil ha dem alle.

Han legger til at køene utenfor våpenbutikkene forteller at mange tenker som ham: De vil beskytte hjemmet sitt og familien sin.

«Abortklinikker åpne, og kirken min er stengt»

Gjennomgangsmelodien til demonstrantene er at restriksjonene ødelegger, bedrifter går konkurs, og at «hele greia» er overdrevet: Politikere driver maktovergrep, vedtar lover i hemmelighet og tar folks frihet fra dem. Og stenger kirkene.

I Denver, Colorado mente en kvinne det var gått «for langt»: 
– Pot-butikkene er åpne, abortklinikkene er åpne, og kirken min er stengt. Hun var blant noen hundre som hadde møtt opp søndag for å protestere. På skiltet hun bar sto det:«Stol på folket».

– Døden er en del av livet. Det er på tide å begynne å leve igjen, sa hun til avisa Denver Post.

I Texas fikk abortklinikker i slutten av mars beskjed om å slutte å tilby abort, fordi de stanset alle operasjoner som ikke blir sett på som «medisinsk nødvendige». Ohio og Alabama innførte lignende vedtak.

Tyrrani og slaveri

I Facebookgruppa «Pennsylvanians Against Excessive Quarantine» heter det «at delstatsmyndighetene tvinger friske mennesker til å holde seg hjemme, tvinger bedrifter og kirker til å stenge, kalles tyranni.»

På en plakat under demonstrasjonen der, sto et sitat fra Thomas Jefferson: Jeg foretrekker farlig frihet framfor fredelig slaveri.

Grasrotbevegelse som støtter Trump

De som møtte opp i New Hampshire, Maryland, Colorado, Pennsylvania, Texas, Michigan og California, blant annet, sa de er en del av en grasrotbevegelse. Men protestmarsjene, kalt Operasjon Gridlock, er støttet av konservative grupper, blant annet Michigan Conservative Coalition, som har fått økonomisk støtte fra Besty De Vos sin familie. Hun er Trump sin utdanningsminister.

Utover uka var det demonstrasjoner i flere byer og delstater, med plakater som «Min frihet er avgjørende», eller «Trump 2020», og i Michigan: «Riksrett for Whitmer».

Gretchen Esther Whitmer er guvernør og demokrat og delstaten er en av de Trump absolutt bør vinne under valget i høst. Whitmer ble mars kraftig kritisert av president Donald Trump fordi hun selv kritiserte presidenten og føderale myndigheter for å gjøre for lite i kampen mot pandemien, som til nå har tatt livet av 50 000 amerikanere.

Frykten for framtida

Mange av de som møter opp er redde, og det med god grunn. De har ikke et sikkerhetsnett en fungerende velferdsstat kan bidra med. Pandemien er partipolitikk og viser forskjellene i USA enda tydeligere enn før. Og når det kommer pålegg fra statlige myndigheter, blir det uro og mistro. Ikke samhold og solidaritet.

Donald Trump bidrar heller ikke til ro og får kraftig kritikk for å støtte væpnede demonstranter. Han skrev på Twitter at Michigan, Minnesota og Virginia burde «frigjøres».

– Redd det andre grunnlovstillegget, det er under angrep.

Skillelinjer

Det første og det andre grunnlovstillegget i den amerikanske grunnloven handler om ytringsfrihet og om retten til å bære våpen. For mange handler dette om det samme.

Selv om de kanskje ikke er så mange, skaper de uro og bidrar til mer usikkerhet og mistenksomhet.

Retten til å bære våpen er for mange amerikanere en helt grunnleggende rettighet. Men å se bevæpnede menn patruljere gatene i demokratiet USA, er ikke spesielt beroligende.

Dette er en farlig del av ytringsfriheten og viser den dype polariseringen og mistroen i det ­amerikanske samfunnet.

LES MER:

Disse nonnene får våpenlobbyen i USA til å klø seg i hodet

Kristne velgere hørte ikke nødvendigvis hjemme i det republikanske partiet. Men så skjedde det noe

• Hvis du ikke har hørt Vårt Lands salmedugnad, kan du se - og høre alle bidragene her, blant annet fra Moddi, Ellen Andrea Wang, Hilma Nikolaisen, Trygve Skaug, Herborg Kråkervik og Maria Solheim

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter