Nyheter

Sps jakt på samling for Moria-barn: KrF nikker – og Frp sparker

Nøkkelpartier i Stortinget tar åpent imot Sps initiativ for bred stortingsenighet om Moria-barn. KrF er glad for forslaget, men frykter det blir et «vente-forslag».

Senterpartiet overrasket flere partier i Stortinget med å invitere alle til bred stortingssamling om en modell for å hente barn fra flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos.

– KrF heier på alle initiativ som gjør at det kan skje noe i denne saken, sier talskvinne Torhild Bransdal.

Frp går hardt ut mot Sp, Ap er avventende, SV glade og Høyre mener det er bra Sp tenker europeisk i saken.

Her er Sps modell – slik vil de åpne for å hente Moria-barn

Onsdag ettermiddag brakte Vårt Land nyheten om at Sp vil bruke et SV-forslag som er til behandling, som anledning til å forhandle frem en enighet om Moria-barna.

• Sp åpner for å hente barn fra flyktningleirer, som Moria. Sårbare barn under 15 år prioriteres.

• Men greske myndigheter må først be om dette. En bredde av europeiske land bør stå bak. Norge må motta etter befolkningsstørrelsen.

«KrF er redde for at den diskusjonen blir en sovepute»

Innad i regjeringen presser KrF på for å hente Moria-barn, fortsatt uten resultat. Men alt om halvannen uke skal SV-forslag om å hente barn avklares i Stortinget. KrFs talskvinne på feltet, Torhild Bransdal, mener det er bra at Sp flagger ønske om å få sårbare barn ut av Moria.

– Sps forslag er ikke ulikt KrFs egen posisjon?

– Både ja og nei. De legger til grunn det samme som regjeringen: At en felles europeisk løsning må på plass før man gjør noe. KrF er redde for at den diskusjonen blir en sovepute, slik at det blir utsettelse på utsettelse, svarer Bransdal.

KrF avviser ikke å sette seg ned – «heier på alle»

Vårt Land kjenner til at man sentralt i KrF ble overrasket over Sps Moria-fremstøt. Bransdal sier dette:

– Sp har forholdt seg stille i de fleste sakene av denne karakter. Men jeg er ikke overrasket. De har hatt et trykk innad om Moria de også, slik det har vært i andre partier. KrF heier på alle initiativ som gjør at det kan skje noe i denne saken.

– Dere avviser ikke å forhandle frem en bred stortingsløsning?

– Vi har ikke avvist Ap, vi har ikke avvist Sp. Det foregår jo parallelt arbeid i regjeringen. Vi er alltid positive til brede løsninger, for de vil være de best bestandige.

Men kan KrF igjen stemme mot egen politikk?

Bransdal poengterer at KrF har hastverk. Partiet kan ikke godta en stortingsenighet som er så bred at den i praksis setter norsk bistand mot Moria-krisen på vent.

Uten enighet kan KrF igjen stå i en situasjon som da ureturnerbare asylsøkere var tema i Stortinget rett før jul: Som regjeringsparti ble KrF tvunget til å stemme mot politikk man egentlig var for.

– Vil det være holdbar situasjon for KrF i Moria-saken?

– Det kan jeg ikke ta stilling til nå. Vi gjør det vi kan for å få til gode løsninger i regjering. Hvis det kommer en slik neste korsvei, får vi komme tilbake til det da, svarer Bransdal.

Glede i SV – Sp er «på rett vei»

SV vil i forslaget sitt hente hjem 1.500 sårbare barn fra leirene i Hellas. Frist for avklaring er 5. mai. Partiet hilser bevegelsen fra partier i Stortinget velkommen:

– SV er glade for at Senterpartiet er på rett vei i denne saken. Arbeiderpartiet er også på glid. Vi må finne løsninger der vi hjelper barn som er alene og sårbare ut av flyktningleirer uten sanitærforhold som gjør det mulig å takle Korona-krisen, sier talskvinne Karin Andersen.

Hun poengterer at det må skje raskt og i samarbeid med både greske myndigheter, UNHCR og de landene som alt har startet evakuering.

Høyre: Bra at Sp tenker europeisk løsning

KrFs regjeringspartner Høyre kommenterer ikke Sps ønske om stortingssamling. Talsperson Ove Trellevik skriver imidlertid dette i en melding til Vårt land:

– Det er bra å se at Sp er enige med regjeringen i at vi trenger en god byrdefordeling mellom de ulike landene i Europa. Sist dette var aktuelt, forpliktet en rekke europeiske land seg til å delta: Men bare Norge, Sveits, Malta, Irland og Liechtenstein oppfylte sine forpliktelser. Først må Hellas klare å bygge opp asylsystemet til å håndtere og behandle asylsøknader på en god og effektiv måte.

Ap-talsmann: «Jeg snakker godt med Sp»

En bred løsning i Stortinget må i praksis inkludere Ap, som har sin egen modell: 500 ekstra kvoteflyktninger, med åpning for flyktninger i Moria-leirene.

– Vi har gjort våre vedtak. Nå blir dette en del av komitéarbeidet på Stortinget, der alle partier er med. Jeg snakker godt med Sp. Men det store spørsmålet nå er: Hvor er Ropstad? Og hvor er resten av høyreregjeringa, skriver talsmann Masud Gharahkhani i en tekstmelding.

...men han fyrer av en salve regjeringen må «slutte å mumle»

Han omtaler Aps forslag som «seriøst og skikkelig» og fyrer av følgende budskap mot borgerlige partier i saken:

– Det holder ikke med byråkratsvar og tankespinn på eventuelle systemvanskeligheter, som er det KrF, Høyre og Frp har prøvd seg på frem til nå. Vår løsning er på bordet. Nå må regjeringen slutte å mumle og komme på banen selv.

Frp: Sp står ikke opp mot asyllobbyen

Frps Jon Engen-Helgheim har fint lite til overs for Sps fremstøt:

– Det er skuffende at heller ikke Sp evner å stå imot asyllobbyen. Å hente asylsøkere er det motsatte av å hjelpe, det vi bare bidra til at enda flere havner ut i lidelse og nød, uttaler han.

Engen-Helgheim mener flyktningutfordringen heller må handle om å «redde grunnløse asylsøkere fra å legge ut på farlige reiser». Forslaget vil nettopp lokke flere til det.

– Jeg er veldig bekymret for konsekvensene av en eventuell enighet mellom partiene om å hente asylsøkere. Det begynner da å bli flere land som sender slike uheldige signaler og dermed er med å lokke flere mennesker ut i elendighet, uttaler han.

LES OGSÅ

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter