Nyheter

Sp-topper vil hente Moria-barn – press for handling fra fylkeslag i vest

Utenrikspolitisk talskvinne og parlamentarisk topp i Sp støtter opprop fra statsrådveteraner om å hente enslige mindreårige og barnefamilier fra Moria-leiren i Hellas.

Eks-statsråd Liv Signe Navarsete, som er partiets stemme i utenrikssaker og parlamentarisk nestleder Kjersti Toppe ønsker handling fra regjeringen. Dermed bryter de taushet fra Sps leir om norsk bidrag for å lette på trykket i leiren på Lesvos.

Begge deler oppfordringen fra de tidligere Sp-statsrådene og profilene Anne Enger, Åslaug Haga og Magnhild Meltveit Kleppa i oppropet fra 19 statsministre og eks-statsråder: Norge bør bidra i innsatsen fra flere europeiske land for å få mindreårige og barnefamilier hentet ut.

To Sp-fylkeslag ber dessuten om handling fra partiets side. I disse fylkene hersker det utålmodighet over at Sp ikke er på banen i saken.

Profilen Navarsete: Norge «har tradisjon for å hjelpe».

– Jeg støtter oppropet fra de tidligere ministrene. Norge liker å kalle seg en humanitær stormakt og har tradisjon for å bidra til å hjelpe, sier Navarsete til Vårt Land.

– Norge bør ta imot barn fra Moria-leiren. Vi bør ikke være så defensive i denne saken, vi bør ta ansvar og vise vei, sier Toppe.

Toppe mener det blir feil å vente på en enighet innad i EU før Norge handler. Hun er også spørrende til om Aps ferske forslag om å ta imot 500 flere kvoteflyktninger er en realistisk og effektiv måte å avhjelpe situasjonen i Hellas på.

Ap landet kompromiss – KrF og Venstre kjemper i regjeringen

Sps stortingsgruppe hadde inntil i formiddag ikke hatt noen behandling av Moria-tematikken. Ap landet tirsdag et kompromiss etter indre stridigheter. Partiet vil ta imot 500 ekstra kvoteflyktninger. Men de skal ikke utelukkende hentes fra leirer i Hellas, som for eksempel Moria-leiren på øya Lesvos.

Innad i regjeringen presser KrF og Venstre på for en løsning. Som Vårt Land skrev før helgen er det på sentralt hold i KrF tro på gjennomslag og at Norge tar sin del av et europeisk fellesinitiativ. Målet er at Norge kan få hentet «sin» andel – 20-30 barn. Tyskland har alt hentet 50 av varslede 350-500.

Sp-utålmodighet i vest – «forventar at dagens partileiing» tar initiativ

Mens det har vært bråk i Ap, har det vært stillhet utad i Sp. Men spesielt vestpå er utålmodigheten etter handling stor og voksende.

Styret i Hordaland Sp vedtok mandag en enstemmig uttalelse om at Norge må hente ut barn og viser til oppropet fra eks-statsminister Kjell Magne Bondevik, flere tidligere KrF-statsråder og tre av deres egne store profiler. Blant annet heter det:

• «Sp på Stortinget må vere tydeleg på at Norge må bidra til felles dugnad for å hjelpe desse kriseramma borna».

• Fylkeslaget «forventar at dagens partileiing og Stortingsgruppe tek initiativ og aktivt utfordrar regjeringa i saka. Norge kan ikkje gøyme seg bak manglande semje i EU, men må stå saman med dei land som tek ansvar og som vil ta i mot einslege mindreårige og barnefamiliar frå Moria- leiren».

Senterungdommen stiller seg bak statsrådsoppropet

Også det andre fylkeslaget i Vestland – Sogn og Fjordane – har bedt om handling. Fylkestyret ber regjeringen sette i gang relokalisering av barn og unge enslige asylsøkere fra Hellas til Norge. Samtidig ber fylkeslaget om stopp i retur av asylsøkere fra Norge til Hellas.

Leder i Senterungdommen, Torleik Svelle, støtter også budskapet i oppropet fra de tidligere statsrådene.

– Senterungdommen stiller seg bak budskapet til de tidligere statsrådene og jeg håper Senterpartiet gjør det samme, sier han til Vårt Land.

Ungdomstoppen forventer at Norge tar sin del

Han betegner ungdomsorganisasjonen som «samstemt» i at Norge bidrar for å hjelpe barn i Moria-leiren.

– Hva kan Norge gjøre?

– Det er en kompleks situasjon. Hver for seg er det mye grusomhet i flere flyktningleirer, der det er like store utfordringer som i Moria-leiren. Men jeg forventer at vi kan ende opp med en løsning der Norge tar sin del, spesielt en del av de sårbare barna, svarer Svelle.

I Oslo stemmer Sp for å bidra – støtter rødgrønt fremstøt

Sps gruppeleder i Oslo, Bjørg Sandkjær, opplyser at hun vil stemme for når bystyret senere i dag behandler interpellasjonen om å evakuere mindreårige fra Moria-leiren.

– Jeg støtter forslaget om at Oslo og Norge skal bidra til dette. Når vi ser lidelsene, må vi finne en måte å delta i dugnaden på, sier hun.

Sps topp i Vestland: «Jeg håper stortinget samler seg».

Vestland fylke vedtok alt tidlig i mars en uttalelse til regjeringen om at Norge må avlaste Hellas i flyktninghåndtering. Fylkestinget oppfordrer regjeringen «til å gjera ei ny vurdering, om at Noreg bidreg gjennom relokalisering av flyktningar frå Hellas til Noreg».

Barnefamilier, alenekommende og mennesker med nedsatt funksjonsevne bør prioriteres, heter det. Sps fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland, bemerker at alle partier stemte for – bare Frp mot.

– Hvordan bør Sp sentralt stille seg til oppfordringen?

– De bør støtte opp om dette og sikre flertall for dette i Stortinget. Jeg håper Stortinget samler seg, svarer Askeland.

LES OGSÅ

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter